lifestyle

16 pozitivnih efekata trčanja koji će vas ubediti da obučete patike i krenete na stazu

Nema komentara

Svi znamo da redovno vežbanje ima mnogo blagotvornih efekata na naše telo i da je vežbanje dobro i za dušu. Trčanje nije izuzetak.

I bilo da morate da trčite prvih 5 kilometara ili da se pripremite za svoj trinaesti maraton, svi ćete iskusiti ove pozitivne efekte trčanja.

Evo 16 dobrih razloga da potrčite već danas! Da li smo neki propustili?

 1. Zdravo srce: Jedna od najočiglednijih prednosti trčanja je bolja fizička spremnost i snažno srce. Trčanje pozitivno utiče na kardiovaskularni sistem i jača srce.
 2. Ojačaćete mišiće: trčanje takođe jača mišiće, posebno ako uključite sprint ili trčanje na brdo. Još bolji rezultat ćete obezbediti ako trčanje kombinujete sa raznim vežbama za jačanje. Sve možeš napolju.
 3. Bolja izdržljivost: Trčanje poboljšava ne samo rad srca, već i pluća i mišića. Dakle, drugi duži treningi ili svakodnevni poslovi više neće biti toliki izazov – trčanje daje više energije uopšte.
 4. Pomaže u održavanju zdrave težine: ako želite da izgubite višak kilograma, trčanje može pomoći. Početnici će, naravno, početi postepeno – kombinacijom trčanja i hodanja. Uz redovno trčanje, lako možete održavati zdravu težinu.
 1. Štiti od negativnih efekata stresa: Efekti trčanja mogu biti dugoročni kada je stres u pitanju. Ublažava sve negativne efekte hroničnog stresa, kažu istraživanja.
 2. Snižava (pre)visok krvni pritisak: fizička aktivnost generalno obezbeđuje zdrav krvni pritisak. Takođe i trčanje – jer trčanje jača srce.
 3. Jake kosti: Samo jedan do dva minuta trčanja svakog dana obezbeđuje jače kosti, kažu istraživači sa Univerziteta Ekseter i Lester. Studija je obuhvatila 2.500 žena koje su svakodnevno izvodile dvominutni trening visokog intenziteta – od kojih su sve poboljšale zdravlje kostiju za 4 procenta. Izmereno je poboljšanje od 6% kod onih koji su bili aktivni dnevno tokom dužeg vremenskog perioda.
 4. Trčanje opušta: poznato je da vežbe snižavaju nivoe hormona stresa adrenalina i kortizola, a trčanje je na listi. Trčanje takođe pomaže da se poveća nivo norepinefrina – pored serotonina, on je jedan od najvažnijih ‘hormona sreće’.
 5. Vodite računa o dobrom raspoloženju i sreći: Oni koji redovno trče srećniji su, pozitivniji i samopouzdaniji, kažu istraživači sa Kaledonskog univerziteta u Glazgovu. Tokom trčanja se oslobađaju endorfini – koji, između ostalog, izazivaju osećaj sreće. Ali oni su takođe prirodni lekovi protiv bolova. Kažu i da je za to odgovoran – još jedan neurotransmiter – dopamin.
 6. Trčanje povezuje: povezujete se sa osobom sa kojom trčite na potpuno drugom nivou. Istovremeno, jedni drugima ulivamo motivaciju.
 1. Trčanje produžava život: Naučnici su povezali trčanje sa 27 posto manjim rizikom od smrti. Konkretno: 30 posto manji rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti i 23 posto manji rizik od smrti od raka. Bilo koja količina trčanja je bolja nego ništa.
 2. Otkrivanje novih delova grada: Za početak, verovatno ćete otići do najbliže staze za trčanje ili ćete nakratko trčati ulicama u blizini vašeg doma. Na kraju, međutim, trčanje može postati prava avantura – ​​noge će vas lako odvesti u druge delove grada. Međutim, možete iskoristiti vikend i otrčati na potpuno novo mesto i tako širimo svoj svet.
 3. Stimuliše imuni sistem: redovna fizička aktivnost jača imuni sistem – jer snižava nivo hormona stresa, a pozitivno utiče i na nivo belih krvnih zrnaca, koji štite organizam od infekcija i tumora. Aerobne vežbe, kao što je trčanje, pružaju bolji imuni odgovor od nekih drugih vežbi, kaže studija.
 4. Trčanje vas čini pametnijim: Istraživači su takođe povezivali trčanje sa poboljšanjem vašeg mozga. Dve studije sprovedene na Univerzitetu Ilinois otkrile su da je 30 minuta vežbanja dovelo do poboljšanja kognitivnih funkcija do 10% ili boljeg učinka u suočavanju sa problemom ili kriznom situacijom.
 5. Bolji san: osobe koje vežbaju najmanje 150 minuta nedeljno spavaju znatno bolje, tokom dana nakon što su pažljivije ili. imaju bolju koncentraciju, kaže istraživanje. Čak i lagano trčanje uveče ima pozitivan efekat.
 6. Lako postavljate ciljeve: trčanjem je zaista lako postaviti vrlo specifične, ali ipak realne ciljeve – kratkoročne i dugoročne. Početnici mogu prvo da izmere svoj napredak u minutama neprekidnog trčanja i da postave cilj od 5 kilometara kao dugoročni cilj. Ali ne morate da brinete o tome koliko brzo trčite – samo uživate u napretku.
Bolje sprečiti nego lečiti – zašto je trčanje u svakom tekstu gde se spominje prevencija bolesti?
Trčanje i ljubav – savršeni par

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed