Dnevne opservacije

Trkače čeka Ironman sistem kvalifikacija, a prvi Svetski šampionat za ejdž grupere biće u Londonu. Intervju sa direktorom Abbott World Marathon Majors [DO#021]

2 komentara

Chris Robb, čovek koji stoji iza Mass Participation Asia konferencije (Decembar 2019), prošle godine je ugostio Tima Hadžimu, izvršnog direktora Abbot World Marathon Majors serije i sada je objavio snimak koji vam delim u nastavku.

Za vas koji nemate pola sata koliko traje razgovor (preporučujem!), prenosim u crticama šta smo mogli da čujemo od Hadžime.

World Marathon Majors postoji 12 godina. Sastoji se od 6 trka, tj šest najvećih maratona: Tokio, Boston, London, Berlin, Čikago i Nju Jork. Učesnici koji završe svih 6, na kraju poslednjeg u cilju, pored medalje maratona dobijaju još jednu, medalju serije.

Ideja projekta jeste umrežavanje ovih trka u svojevrsnu kolaborativnu platformu u kojoj je protok znanja i trkača jednostavan. Između organizatora se gradi kultura deljenja i svi oni gledaju šta će biti sa trčanjem i kako da ga svesno vode napred.

Naravno, stavite se u položaj bilo koje od ovih trka: sve one imaju ograničen kapacitet, a trkači se prijavljuju masovno i plaćaju lutriju da bi učestvovali. To je odlična poslovna pozicija i mnogo drugačije tržište nego npr. u Srbiji, gde se organizatori bukvalno bore za svakog trkača.

Abot laboratorije je globalna farmaceutska kompanija bazirana u Čikagu. Ona ima preko 99.000 zaposlenih i posluje u više od 130 zemalja. Sedište kompanije je Abot Park, Severni Čikago (Ilinois). Kompaniju je osnovao čikaški lekar Volis Kalvin Abot 1888. Godine 2018, Abot je ostvario prihod od 30.58 milijardi USD dolara. Kompanija je razvila prvi HIV test za analizu krvi 1985, a njen portfolio uključuje lekove, medicinske uređaje, dijagnostičke proizvode, imunotestove kao i brojne nutricionističke proizvode.

Wikipedia, 04. septembar 2019.

World Marathon Majors za trkače predstavlja sledeći izazov nakon završenog maratona, pa tako mnogi trkači skupljaju zvezdice i žele da završe svih 6 velikih trka. Neki to postignu za godinu dana, a nekima treba decenija.

Bilo kako bilo, za trkače je ovo proces, tj. put koji podrazumeva mnogo trčanja, izazova, putovanja i lepih momenata.

Ostaje pitanje šta je sledeći izazov za trkače koji završe svih 6 trka? Ovo pitanje i oni postavljaju, a po odgovorima može i da se nasluti u kom pravcu razmišljaju.

Abbott World Marathon Majors raste. Godine 2014. bilo je 400 finišera koje su pronašli u bazi, a danas na svakoj trci se na listu upisuje po nekoliko stotina trkača. Ukupna baza je 4000 trkača koji si istrčali svih 6 maratona.

Iz Srbije ukupno ima 5 finišera među kojima je i jedna devojka. Svaka čast! Sve finišera pronađite na sledećem linku.

Ono što ovde nedostaje jeste jedna globalna, ravnopravna i precizna rang lista, a pitanje je ko to može da napravi? Naravno Ironman koji je to napravio kao sistem kvalifikacija za Ironman Championship, koji se održava svake godine na Koni.

Filozofija i vodilja serije je „Celebrating folks like champions“ i iz te ideje potiče i sledeći veliki projekat kojim se bave, a to je Svetski šampionat u maratonu za ejdž grupere.

Naime 2020. godine u Londonu, na Virgin Money London Marathon 2020 održaće se prvi svetski šampionat u maratonu za edjž grupere (age groupers), tj. za nas ostale, matore, neprofesoinalce po starosnim kategorijama koji se ložimo da budemo svetski prvaci.

Trka se zove Abbott WMM Wanda Age Group World Championship, a sve detalje pogledajte ovde.

Abott World Marathon Majors u ovom delu sarađuje sa Wandom (vlasnik franšize Ironman) i izgleda da imaju ugovor na deset i više godina, što znači da će polako i sa strpljenjem graditi mrežu svih maratona.

Nagoveštaj ovoga smo videli i u Srbiji, kada smo saznali da je Beogradski maraton 2020 biti deo sistema u kojem možete ostvariti rezultat da se kvalifikujete.

Radi se o novoustanovljenom sistemu rangiranja učesnika u kategorijama iznad 40 godina koji, u odnosu na svoje ostvarene rezultate na određenom broju izabranih maratona u svetu, stiču pravo da učestvuju na Masters Svetskom prvenstvu 2021.godine (Abbot World Marathom Majors Wanda Age Group World Championships) na nekom od maratona iz serije World Marathon Majors. Ime maratona u okviru kojeg će biti održano Svetsko prvenstvo 2021. godine biće uskoro objavljeno.

Saopštenje koje je izdao Beogradski maraton DOO, 23. aprila 2019. godine

Više o njima pročitajte https://www.worldmarathonmajors.com/

Ako umete da prepoznate kompetitivnost kao destruktivnu silu umesto kao znak vrline, već ste razboritiji od većine [DO#020]
Danas u Pragu počinje Evropska koferencija o biznisu u trčanju. Pratite @vekijeaa za live prenos [DO#022]

Povezani članci

2 komentara. Leave new

  • Jovana Nikolić
    septembar 5, 2019 16:39

    Iz Srbije je završilo 4,5 muškaraca i 1 žena. Na sajtu AWMM postoji spisak finišera iz celog sveta, a među njima, kao što rekoh, barem 5,6 iz Srbije.

    Odgovori
  • Veroljube Veroljube !!! Ne znam sta da kazem. Ako se ode na sajt Abbott WMM mogu da se vide svi trkaci koji imaju svih 6 istrcanih maratona pa i oni iz Srbije: Pohlod Katarina, Scepanovic Vucic, Kapulica Aleksandar, Pejovic Masan i Srecko Micic. Ove godine je 11 trkaca iz Srbije trcalo London tako da se narednih godina ocekuje jos trkaca sa zavrsenih svih sest velikiharatona !!!

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed