Dnevne opservacije

Studija ekonomskog uticaja ne mora da bude komplikovana. Već ovo iz teksta je dovoljno u moru projekata koji nemaju nikakvu evaluaciju [DO#041]

Nema komentara

Studija ekonomskog uticaja pokazuje koliko neki projekat doprinosi ekonomiji, bilo lokalnoj bilo nacionalnoj. Ulične trke, posebno maratoni u glavnom gradu, te triatloni, koje posećuju strani turisti (najčešće sa saputnicima, porodicama…) su u ovom smislu najinteresantniji jer generišu najveću trakciju i najveći ekonomski uticaj.

Šta se meri ovom studijom? Broj stranih atleta koji dolaze na trku (za razliku od onih koji su već u Srbiji i žive ovde), prosečan broj njihovih saputnika, broj dana, i prosečan novac koji troše dnevno.

Prosto množenje generiše neku ukupno količinu novca. PDV od 20% kojim se tom prilikom generiše je direktan uticaj na ekonomiju države, a ostali novac doprinosi lokalnoj ekonomiji kroz prihode restorana, hotela i naravno organizatora (koji novac troši na lokalne podizvođače).

Studiju ekonomskog uticaja možete uraditi kroz saradnju sa Ekonomskim fakultetom na kojem vam studenti mogu pomoći da kroz seminarske i projektne radove urade ovu studiju.

Studija može da se predstavi i kao koričeni dokument, ali i kroz infografike, a primer koji sam postavio je AARHUS svetski šampionat u krosu koji je radio IAAF. Znači jednostavno, šareno i sa puno brojeva. Tekst je ovde.

Zašto je ekonomska studija važna državi (lokalnoj samoupravi) i nama organizatorima?

Kada imate jasne pokazatelje ekonomskog uticaja projekta na vašu zajednicu, kada jasno pokažete da generišete neki novac, kada pokažete matematiku, istraživanja koje ste radili, a ne samo da se gađate ciframa, onda možete i da nastupite i ka Gradu ili Pokrajini sa zahtevom da vas podrže i da ta podrška koju dobijete bude opravdana.

Vi tako doprinosite lokalnoj ekonomiji, a deo generisanog priliva vam se vraća kroz donaciju i podršku vašem događaju.

(Uvek imajte na umu EXIT i šta je on uradio za ekonomiju Novog Sada i cele Srbije).

Efekti projekata u Srbiji se ne mere

Kao zemlja u kojoj je sport i dalje pretežno finansiran iz budžetskih sredstava (čak i fudbalski klubovi Zvezda i Partizan, što je suludo!) često se dešava da se neki projekat podrži a drugi ne, ne zbog uticaja koji ima, već zbog uhodane navike da se jedni te isti projekti (i organizatori) podržavaju iz godine u godinu.

Mnogi projekti koji su na taj način podržani jednostavno nemaju efekte da budu podržani. Možda njihova cena opravdava neke od aktivnosti koji su urađeni, no efekti tih projekata ni u socijalnom, ni u bihevirjalnom (promene ponašanja pojedinaca) smislu, a tek u ekonomskom smislu nemaju smisla.

Zato je važno da vi kao organizatori trka pokažate kako jedna masovna sportska aktivnost u kojoj ljudi učestvuju u vašem gradu doprinosi boljitku zajednice.

Ne budite još jedan projekat koji moli za novac i ne šerujte sa donosiocima odluka u opštini, već gradite partnerstvo sa njima na bazi boljitka vaše zajednice.

Potrudiću se da napravim jedno operativno uputstvo za vas na sprskom da vam pomogne prilikom pravljenja tog dokumenta.

U Srbiji ne očekujemo terorističke napade, primer Beogradske rolerijade i plana bezbednosti [DO#040]
Koristite “početnički um” i kreativna rešenja će doći. Slučaj startne kapije na #BEACTIVE Night Run2Equality [DO#042]

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed