Dnevne opservacije

Reprezentacija Srbije na Skyrunning Svetskom Šampionatu 2020. Zanimljivo, šampionat je isključivo za reprezentativce [DO#046]

Nema komentara

Svetska Skyrunning Federacija objavila je datum i mesto održavanja 2020 Skyrunning World Championships, na kojoj će se po prvi put naći i naša seniorska reprezentacija. Šampionat će biti održan od 10-12. jula na BUFF® Mountain Festival. Trka se održava na Vall de Boí  u srcu španskih Pirineja.

Ukupno 3 discipline (VERTICAL, SKY i ULTRA), 27 medalja će biti dodeljeno individualno i timovima, kao i “kombinova titula” za najbolje u Vertical i Sky trkama.

Marino Giacometti, ISF Predsednik je komentarisao “Veoma smo ponosni što smo ugovorili saradnju i dodelili organizaciju Svetskog šampionata trci Buff Mountain Festival. Ovde je istorija skyrunninga- već pisana na 2012 SkyGames i 2016 Skyrunning World Championships. Sigurni smo da ćemo imati još jedan veliki događaj koji će odati priznanje našem istorijskom partneru i vizionarskom kreatoru Buff Original”

Sledeći šampionat biće prvi koji će biti otvoren isključivo za zvanične nacionalne timove, tj. reprezentacije. Nakon što je Šampionat u 2018. godini napravio veliki uspeh okupivši 29 zemalja učesnica ovo je bila prirodna odluka na ISF godišnjoj skupštini.

Lokacija trke je Vall de Boí, jedna spektakularna prirodna oblast koja je zaštićenopodručje (UNESCO World Heritage Site) i okružena je vrhovima od 3,000 m i preko 200 planinskih jezera. Buff Mountain Festival je ove godine okupio  3,000 atleta i 15,000 gledalaca.

Trke na 2020 Skyrunning Word Championships

  • Vertical – Buff Epic Trail Vertical Kilometer® – 2.8 km sa 1,030m vertical climb
  • Sky – Buff Epic Trail 42K: 42 km sa 3,300m vertical climb
  • Ultra – Buff Epic Trail 65K: 65 km sa 5,000m vertical climb

Jedinstven start biće organizovan za Šampionat kako se ne bi poklapao sa otvorenom i masovnom trkom.

WADA,  anti-doping testiranje biće urađeno od strane Španske federacije FEDME i oni će takođe organizovati i nadgledati suđenje na trci. Organizaciju trke radi OCI Sport.

Naša reprezentacija u 2020

Kako je najavio Marko Nikolić, Predesnik Srpske Skyrunning Asocijacije, na ovom šampionatu nastupiće i naša reprezentacija. Ovde je veliki posao urađen da se usaglase statut i postavi nacionalni ogranak ovog novog formata trčanja i mi mu ovom prilikom čestitamo!

IAAF i šampionat u planinskom trčanju

Zanimljivo je gledati kako se razvija i planinsko trčanje uporedo sa skyrunning-om. IAAF je već održao Šampionat zajedno sa WMRA u planinskom trčanju… Nisam ekspert u ovoj oblasti i nema trenutnih zaključaka, ali će biti zanimljivo posmatrati obe oblasti u sklopu trail trčanja koje nesumnjivo raste brže u odnosu na sve druge discipline u trčanju.

Poziv na Colosseum Sports Tech Serbia Demo Day, 30. oktobar 12h – Upoznajte inovatore koji oblikuju budućnost sporta u Srbiji [DO#045]
Rezultati ankete 800 trkača o tome kako, koliko i zašto se ljudi prijavljuju na trke + šta im najviše smeta na trkama? [DO#047]

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed