blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Blog & Kolumne

Trčanje ili brzo hodanje?

Posle više meseci trčanja ne mogu reći da baš svaki trening istrčim sa lakoćom. Ima dana kad mi snaga negde nestane, a noge ne mogu da istrče onih sedam krugova trim staze na Adi. Tad svi moji napori se sliju u brzi hod. Kombinujem koliko mogu, ali ne odustajem, jer i kad trčim i kad brzo hodam mom telu to prija.

trcanje ili hodanje

Obzirom da se i hodanje i trčanje svrstava u najpopularnije fizičke aktivnosti na svetu, a kako ja praktikujem i jedno i drugo pitala sam se šta je bolje? Trčanje ili brzo hodanje? Komentari mojih prijatelja sa kojima trčim su različiti.  Brzi hod, kažu da je zdraviji, ali se sa trčanjem brže vide rezultati. Hodanje je lakše, znači i da su rezultati slabiji.

Trčanje vs. brzo hodanje

Zato sam malo istraživala i došla do zanimljivih informacija. Neke studije pokazuju da su trkači tanji od onih koji praktikuju brzo hodanje, jer trčanjem sagorevamo više kalorija. Takođe, u odnosu na one koji bzo hodaju, trkači imaju znatno manji apetit.

I trčanje i brzi hod su podjednako dobri za gubitak težine, podizanje raspoloženja, nivoa energije, smanjenja krvnog pritiska, rizika od raka, bolesti srca itd. I jedno i drugo su  aktivnosti za koje nam ne treba novac, možemo ih sebi priuštiti, dakle možemo da ih praktikujemo bilo gde i u toku cele godine. Oba treninga su društvene aktivnosti – tako da su česti sportovi u grupama ili među prijateljima. Ali ukoliko želimo brže rezultate, brže dolazimo do kondicije ako praktikujemo trčanje. Sa njim trošimo 2,5 puta više kalorija nego brzim hodom. 

Kada hodati?

Šetnja ili brzo hodanje je dobra vežba za one koji tek počinju da vežbaju ili ljude sa zdravstvenim problemima. To može biti i dobra osnova za buduće trkače sa slabijom fizičkom kondicijom. Kod pravih trkača, sprintera trčanje deluje tako jednostavno, lako, kao da lete. Sa druge strane hodanje je ležerno i u jednu ruku predivno provedeno vreme.

Osim toga rizik od povreda je veći kod trkača. Ako želite da smanjite taj rizik onda treba da birate travnatu površinu za trčanje, trim stazu kroz šumu ili da trčite po zemlji. Moramo birati kvalitetnu opremu, a pre svega adekvatne patike za trčanje.

Bez obzira za koji se vid aktivnosti odlučimo, brzo hodanje ili trčanje, moramo se uvek pridržavati sledećeg:

• Zagrevanje! Nebitno da li šetamo kroz park ili pored reke, brzo hodanje takođe podrazumeva istezanje mišića i blago zagrevanje.

• Izbegavati hranu par sati pre treninga

• Truditi se da dosegnemo naš maksimum –  vremenom trčati brže ili vremenom hodati duže!

Ali da bi na kraju imali vidljive rezultate moramo biti dosledi svojim ciljevima i vežbati u tačno predviđenim danima za to. Ne preskakati treninge!  Ako neko više voli brzo hodanje od trčanja, upravo to i treba da praktikuje! Kao šetač možda ćete morati malo više da hodate ili malo manje da jedete od trkača, ali i vi ćete ostvariti svoj cilj! Bitno je samo da vaše brzo hodanje bude svaki put sve duže.

Nakon svih ovih saznanja, s vremena na vreme svoje trčanje zamenim brzim hodom, jer znam da i jedno i drugo mi donosi korist. Nisam odustala, samo sam telu dala šansu da malo predahne i skupi snagu za veće ciljeve koje postižem trčanjem.

 

2 Comments

2 Comments

  1. Mcdj

    06.09.2016 at 22:02

    Kombinujem jedno i drugo ali mi se cesto desava da prilikom brzog hodanja imam veliku zelju da potrcim i tesko joj se odupirem.

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Promo

Otkrijte kakvu je to akciju adidas pokrenuo širom sveta! U susret Svetskom danu okeana koji se obeležava 8. juna dočekala su nas istraživanja i...

COVID-19

Vodeći brendovi patika za trčanje i dalje osećaju posledice zbog zatvaranja fabrika u Vijetnamu, tako javlja sajt posvećen novostima iz industrije proizvodnje obuće footwearnews...

lifestyle

Svako ko je isprobao trčanje ili hajking po hladnom vremenu u toku jeseni i zime zna da je to najbolje vreme za kretanje na...

* Naslovna

Ukoliko volite prirodu, planinu i trčanje onda ćete se u trail zaljubiti na prvi korak. Trail trčanje u jesen ima posebne čari zato je...