Blog & Kolumne

Trkačka oprema priča priču: Koje uspomene se kriju u tvojoj garderobi?

8 komentara

1. Adidas dugačke helanke

To su moje prve helanke. U njima sam radio svoje prve atletske treninge, u njima sam prvi put pao preko prepone, u njima sam prvi put radio zagrevanje na atletskom takmičenju. Puno je uspomena (dobrih i loših) koje me vezuju za ove helanke. E da 26.10.2014 sam u njima istrčao svoj prvi polumaraton. Trku na koju sam najviše ponosan.

2. Belgrade Running Club majica

Došao sam u klub, posmatrao sam ljude. Gledao kako uživaju u trčanju, gledao koliko se trude. Učio sam, upoznavao sam ljude. Mnogi su imali tu majicu koju sam naravno i ja želeo. Izabran sam za kapitena ŽUTE grupe i na upisu za letnji semestar sam dobio BRC majicu. Ona je za mene posebna. U njoj sam trenirao sa svojom fantastičnom ekipom, u njoj sam proveo mnoge lepe trenutke. To je majica na koju gledam kao na kartu za ulazak u svet trčanja. Svet trčanja koji je drugačiji od mog.

3. Adidas majica sa dugim rukavima za trčanje (Volkswagen Ljubljanski Maraton)

Stigli smo u Ljubljanu. Svako od nas je dobio po majicu i ranac. Lep gest organizatora. Došao je dan trke, nedelja je. Bilo je prehladno za majicu sa kratkim rukavima i odlučio sam da obučem majicu koju sam dobio. Ta majica me je spasila. Majica u kojoj trčim svoj prvi polumaraton. Bilo mi je toplo.

Bio sam dobro obučen i krenuo sam hrabro. Tempo 4:50. Sa mnom je bio Ivan Ivanović i jurili smo kroz gužvu da on obori svoj licni 1:43. Išli smo dobro, neustrašiva ekipa je jurila ka cilju u svojim majicama i nije razmisljala o stajanju. Uspeh je stigao. 1:40 je rezultat koji je postigao. Neverovatan osećaj kad mi je rekao svoj rezultat.

Majicu sam skinuo, bila je skroz bela od soli. Na njoj se video sav moj trud i videce se zauvek.

4. Adidas Duramo 5

To mi je drugi par ovih istih patika. U starim sam trčao po ulicama Beograda sa klubom i napredovao sa svojom ekipom. Nove su čekale na pravi izazov. Devojka, roditelji svi su mi pričali da sam lud. Nosim stare patike, rizikujem da se povredim, a imam nove patike spremne za akciju. Adidas open run je prva trka koju sam istrčao u njima. Odlične su. Nemam nikakvih zamerki. Star model al ODLIČAN. Spakovane su opet u kutiju i čekale su Ljubljanu. Poneo sam samo njih. Ni jedan drugi par patika za trčanje. Verovao sam im.

Noge su mi bile u problemu. U ranama i žuljevima i molio sam Boga da trčim bez bolova.
U nedelju ujutru sam se probudio presvukao, doručkovao. Sve je bilo najnormalnije u mojoj glavi dok je oko mene 120 ljudi postajalo nervozno, čekali su. Uzeo sam čip zakačio za pertle. Ubacio sam svoje Rucanor uloške za patike i počeo da se spremam. Osećao sam se sigurno i lako u njima. Nikola mi je rekao da su mu lagane noge i da se dugo nije tako osećao. Tako je i meni bilo. Na probleme sa stopalima nisam ni pomisljao.
Trka je počela. Ivan, Ksenija, Marina, Sanja, Jelena i Matea su bili oko mene.

Trka je išla svojim tokom. Sve po dogovoru, sve do 9-10 km. Ostavio sam Ivana, poželeo mu sreću i ubrzao. Skrenuo sam na trotoar i krenuo da obilazim ljude jos brže. Patike su radile svoj posao. Odbacivao me novi đon, osećao sam da bih poleteo. Trčao sam nekako uvek sa strane gde nema gužve. Probijao se sam i jurio ka cilju. Ušli smo u šumu, trčao sam pored puta po neravnom terenu. Nije se desilo da proklizam ili iskrenem zglob. Sve je bilo na svom mestu. Svaki bol koji sam osetio u zglobovima, mišićima, kostima sam lakše podneo, jer sam imao svog druga koji je olaksao svaki moj naredni korak ka cilju:)

A ova medalja i diploma. Ma šta je to kad imas „OVAKVU OPREMU“ tokom trke.

O čemu govorim kad govorim o Školi trčanja KLIX
Drugi (prvi) kragujevački polumaraton
Tags: ,

Povezani članci

8 komentara. Leave new

 • Laydown !!!

  Odgovori
 • Boško Mandić
  oktobar 31, 2014 13:21

  Odličan tekst. Bilo je lijepo trčati u Ljubljani!

  Odgovori
 • Deluje kao plaćena reklama za adidas. Nema potrebe opterećivati se statusnim simbolima, važnije je odabrati pravu opremu u kojoj se dobro osećaš i nije bezobrazno skupa. Majica za trćanje marke adidas od poliestra za 40 eura? Ne hvala. Javljam se iz Ljubljane posle učešča na LM. Kod nas imaju ljubitelji trčanja da izbegnu finansijsko silovanje od strane globalnih korporacija. Marketi kao Hofer, Lidl, sport2000 nude trkačku odeču istog materiala i kvaliteta po normalnim cenama. Postoje firma „crane“ ili „karrimor“ kao alternativa.
  Za obuču se nažalost ne može izbeći velike marke ukoliko kupujete kvalitet i nešto tehnologije, ali morate biti svesni da je ukupni trošak izrade recimo najki patika u Kini oko 3 eura. Otkud na kraju cena od 120 eura? Profit vlasnika, agresivne reklame, transport, posrednici, trgovci, pdv…

  Odgovori
  • Mislim da brendirane stvari koje trkači u Srbiji nose ovih dana nisu posledica statusnih simbola, nego nedostatka izbora. Barem je tako bilo do sada. Super je što se sve više casual brendova poput H&M i Terranove odlučuje da pravi sportsku odeću – veća konkurencija = niže cene 🙂

   Post nije plaćen od adidasa, mada kada se preračuna – mogao bi lagano da bude koliko ih je Miiloš nahvalio! (možda traži sponzore :D)

   Hvala na komentaru i podeli iskustva!

   Odgovori
  • Protouch za 2500 i adidas za toliko, ja biram adidas 🙂 🙂 a i nisam kriv sto znaju sta rade. 🙂

   Odgovori
 • Za sve ljubiteje i zaljubljenike u prirodu pronasao sam najbolje planinarske ranceve na jednom sajtu.Imaju Thule ranceve, nešto najboje sto sam do sada video u zivotu.Proverite na http://www.trimeks.com

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed