Blog & Kolumne

Prevara i dopingovanje – najvažniji elementi tržišne atletike

Nema komentara

U nedelju 14. februara, Nikita Kamajev (52), izvršni direktor i, do decembra 2015. godine, drugi čovek Ruske antidoping agencije (Rusada), pronadjen je mrtav. Prema izjavi Agencije, uzrok smrti je srčani udar. Desetak dana pre njega, umro je Vjačeslav Sinev, nekadasnji direktor i prvi čovek Ruske antidoping agencije.

Nestanak Kamajeva i Sineva, pada u najnezgodnijem trenutku, jer je Ruska atletska federacija, 13. novembra, suspendovana iz Medjunarodne atletske federacije zbog osnovanih sumnji o organizovanom dopingovanju atletičara, lažiranju uzoraka mokraće i krvi, korupciji i ucenjivanju. Za povratak Rusije na medjunarodnu scenu nije postavljen nikakav kalendar, nego se od države, prvenstveno, očekuje veliko čišćenje svih struktura.

Smrt dvoje čelnih ljudi koji su, najverovatnije, na neki od načina bili umešani u kršenje zakona i organizovani kriminal u atletici, izgleda vrlo sumnjivo. Naime, već dva meseca, posebna komisija Medjunarodne atletske federacije vodi istražni postupak u Rusiji, pokušavajući da ustanovi šta se zaista desilo i da li Rusija može da zadovolji kriterijume za povratak na medjunarodnu scenu, a time i na ovogodišnje olimpijske igre. Njihov izveštaj biće podnesen 10. marta u Monaku.

PROČITAJ I : DOPING U PROFESIONALNOM SPORTU

Nenapisana knjiga o sovjetskom doping sistemu

Istovremeno, britanski novinar Dejvid Valš, poznat po svom istraživanju Lens Armstrongovog sistema dopingovanja, objavio je 21. februara tekst u kome kaže da je Kamajev nameravao da napiše knjigu. U mejlu poslatom britanskom novinaru, početkom decembra, nekadašnji izvršni direktor Ruske antidoping agencije objasnio je : „Napisaću knjigu o istinitoj istoriji sportske farmakologije i dopingovanja u Rusiji od 1987. godine kada sam postao mladi istraživač u tajnoj labaratoriji Instituta za sportsku medicinu šSR-a. […] Imam podatke koji nikada nisu bili objavljeni i tražim koautora… Da li vas zanima ?

Kamajev je Valšu potvrdio da poseduje lične arhive u kojima se ne govori samo o razvijanju doping sredstava, nego se nalazi i prepiska sa ministarstvom sporta, državnim olimpijskim komitetom, antidoping agencijom… On je, takodje, objasnio da ne želi da bude jedini koji će snositi odgovornost za organizovano dopingovanje ruskih atletičara.

Kamajev, preminuo
Kamajev, preminuo

Sebastijan Koe, predsednik medjunarodne atletske federacije, podsetio je 18. februara da su oni spremni da zabrane učešće na ovogodišnjoj Olimpijadi svakoj naciji umešanoj u organizovani sistem dopingovanja. Koe, pre svega misli na Rusiju, koja je već suspendovana i čiji je povratak ove godine prilično kompromitovan. Medjutim, njegova upozorenja su okrenuta i ka Keniji kojoj preti suspenzija.

Kenijski dugoprugaši – preko dopinga do medalja

Dugoprugaško trčanje - izvozni proizvod Kenije
Dugoprugaško trčanje – izvozni proizvod Kenije

Kenija je trebala da donese zakonske i izvršne mere kojima bi se njihova Atletska federacija i tek formirana Anti doping agencija primenile norme Svetske antidoping agencije i tako izbegle suspenziju sa medjunarodnih atletskih takmičenja. Zadnji datum je bio 11. februar, ali je kenijska federacija tražila dodatnih dva meseca.

Kenijski trkači, koji su se na svetskom atletskom šampionatu u Pekingu prošle godine pronašli na prvom mestu po osvojenim medaljama, trenutno su nalaze su u vrlo lošoj situaciji.

Naime, u zadnje tri godine 40 trkača je bilo suspendovano zbog dopinga, a nedavno je suspendovan i Isak Mvangi, generalni direktor atletske federacije Kenije.

Čelnik Kenijske atletike, suspendovan
Čelnik Kenijske atletike, suspendovan

Početkom februara, saznalo se da je kenijski sistem organizovanog dopingovanja atletičara počivao na korupciji nacionalne atletske federacije. Dve atletičarke su optužile Mvangija da im je, prošle godine, obećao smanjivanje kazne za dopingovanje, ako mu plate po 20 hiljada evra.

Kanadjanin Dik Paund, bivši predsednik Svetske antidoping agencije tvrdi da u Keniji postoji krupan problem sa dopingovanjem od disciplina 400 m sa preponama do maratona. Kako u zemlji kao i da ne postoji nacionalna agencija za kontrolu atletičara i za borbu protiv dopinga, niko ne zna šta se dešava. Po mišljenju Bernara Amsalema, predsednika Francuske atletske federacije, neophodno je napraviti novi sistem u kome se kontrole neće sprovoditi samo na nacionalnom, nego i na medjunarodnom nivou.

Jamajčanski sprinteri sve bolji u dopingovanju

Ne treba zaboraviti da je pod velikom prismotrom i Atletska federacija Jamajke, jer se broj njihovih atletičara uhvaćenih u dopingovanju neprekidno povećava – Asafa Pauel, Šeron Simpson, Veronika Kembel, Johan Blejk, Marvin Anderson…

Šampioni tržišnog sprinta - dopingovani
Šampioni tržišnog sprinta – dopingovani

Rene An Širle, nekadašnja direktorka Antidoping agencije Jamajke, osnovane tek 2008. godine, skrenula je pažnju na loš nacionalni sistem kontrole koji prevarantima omogućava veliku slobodu delanja i blage kazne. Naime, pre olimpijade u Londonu 2012. godine, tokom šest meseci, nacionalna agencija, najverovatnije hotimično, nije kontrolisala ni jednog trkača. Jamajčanski atletičari su pokupili najveći broj medalja u svim disiplinama na kratke staze i tako postali vrlo sumnjivi olimpijskom komitetu i medjunarodnoj atletskoj federaciji. Svetska antidoping agencija zapretila je Jamajci da će biti suspendovani sa olimpijskih igara u Riju, ako ne poboljšaju svoj sistem i učine ga efikasnijim.

Očigledno je da atletika prolazi kroz crni period, nalik biciklizmu pre petnaestak godina. Sve veća profesionalizacija sporta, sve više novca koje ulažu sponzori, televizija i organizatori, čine da sportisti i federacije sve češće zaboravljaju da bi sport trebao da odražava zdrav duh grčkih olimpijaca, a ne manipulativni karakter rimskih cirkuskih arena.

Šta vi mislite?

PROČITAJ I: DOPING – NIKADA ČUO?

autor teksta: Aleksandar Manić

Jutarnje trčanje: grad se budi posle mene
Dina Zdanski-Radovanić: Iza mene su bile godine neaktivnosti

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed