Blog & Kolumne

Mobilni telefon, kafa za poneti i vežbalište za preneti

1 komentar

Da li ćemo u skorije vreme i u gradovima Srbije imati pokretna vežbališta?

Mada ovaj tekst nema veze sa kafom i telefonima koncept pokretnosti je stigao i u svet rekreacije i fitnesa. Naime, svesni koristi koje građani imaju od javnih površina namenjenih vežbanju i druženju, ali i činjenice da takvu mogućnost nemaju svi građani, vlasti Buenos Airesa su se setile da im ponude alternativu, i to u vidu pokretnih vežbališta.

Plaza Movil, čiji je dizajner Manuel Rapoport, učiniće da ulice Buenos Airesa, za vreme vikenda i praznika, budu pretvorene u prostor za rekreaciju. Na pojediim gradskim ulicama, koje će biti zatvorene za saobraćaj, biće postavljena pokretna vešbališta sa celokupnom opremom, koja staje u jedan kamion i lako se može premeštati sa jednog mesta na drugo.

Pored opreme za rekreaciju biće instalirane klupe za sedenje, pa će na ovim mestima moći da se okupljaju građani svih generacija što ovaj izum čini posebno bitnim i za socijalizaciju društva.

Ova ideja nedavno je zauzela drugo mesto na Philips Livable Cities Awards, osvojivši 25 000 eura uloženih u izgradnju prototipa. Cilj ovog projekta, po rečima samog tvorca, je da se omogući bolja komunikacija između najrazličitijih članova društva na svim društvenim nivoima.

Buenos Aires je metropola koja se bori sa velikim problemima kako u sferi javnog prevoza, poplavama tako i nedostatkom javnih površina za rekreaciju i okupljanje sugradjana što će Plaza Movil probati da promeni.

Svakako Buenos Aires nije jedini grad na svetu koji se suočava sa ovakvim problemima, te će rezultati koje ovaj projekat pokaže biti veoma interesantni. Možda u nekom budućem vremenu pored španskih tramvaja nabavimo i neko argentinsko vežbalište?

Bilo kako bilo ideja se čini interesantnom. Napišite vaše mišljenje o ideji i o stanju infrastrukture za rekreaciju u vašoj sredini.

Mein Lauf! ist Lebensgefül!
Održan Trčanje.rs OPEN Run Vol 5

Povezani članci

1 komentar. Leave new

  • To kod nas nece biti nikad, a i ako bude mi to necemo da doyivimo, tako da nema potrebe da pisemo dalje. Daleko smo mi od toga.

    Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed