blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Zdravlje

Pilates i trčanje – zašto biste trebali da ga ubacite u svoj trening?

Pilates i trčanje..? Kakve veze imaju jedno sa drugim? Ustvari, kakve veze ima trening ‘istezanja’ bez ‘puštanja kapi znoja’ sa jakim, aerobnim treningom kao sto je trčanje? U ovom tekstu ćete saznati kakve sve prednosti pilates pruža trkačima i koliko im pomaže u postizanju vrhunskih rezultata.

pilates i trčanje

Mnogi trkači i trkačice zapostavljaju, ili ne razmišljaju previse o značaju mišića core-a i kakvu potporu oni ustvari pružaju našem telu dok trčimo ili obavljamo svakodnevne aktivnosti. Pilates posebnu pažnju  obraća upravo na ove, duboke mišiće, odnosno na naš torzo i abdomen, koji predstavljaju naše stablo i snagu, i u pilatesu imaju specijalan naziv – ‘powerhouse‘.

Powerhouse je tu da bi zaštitio našu kičmu, karlicu i zglobove, i njegova snaga je posebno bitna kod ‘stresnog’ treninga za zglobove kao sto je trčanje. Pored ovoga, pilates se fokusira na razvijanje ravnoteže, na simetriju tela, fleksibilnost i mobilnost mišića i zglobova, jer pokretljiv i fleksibilan mišić je snažan mišić. Pilates i trčanje su zato veoma srodne discipline.

fleksori kuka

Za trkače su ovde posebno bitni hip fleksori , grupa posturalnih mišića koji povezuju lumbalne pršljenove sa femurom i odgovorni su za podizanje nogu i hodanje, a samim tim i za trčanje. Ova grupa mišića je najčešće skraćena i napeta kod trkača, i može usporiti napredovanje u trčanju. Pilates vežbe ne samo da jačaju ovu grupu mišića, vec i rade na povećavanju njihove fleksibilnosti, sto utiče na smanjenje rizika od povrede i, naravno, na kvalitetnije trčanje. Takođe se intenzivno radi i na ‘otvaranju’ zgloba kuka, tj. na njegovoj pokretljivosti. Zbog jednoličnih pokreta nogu u trčanju, ovaj zglob može ostati zanemaren i kasnije nam izazivati probleme, odnosno povrede.

stabilizacija karlice

Pored ovoga, pilates radi i na stabilizaciji karlice i abdomena jačanjem transversus abdominisa – našeg tzv. ‘korseta’, i insistira na telesnoj simetriji tokom vežbanja. Stabilna karlica sa jakim mišićima core-a je ključna stvar koja će nas zaštititi od povreda kod trčanja– karlica će biti u pravilnom položaju, bez zakrivljenja (tilt-a) na jednu stranu i samim tim ćemo izbeci lancanu reakciju povreda kolena, stopala i kičme.

Disanje prati pokret

Već na početku treninga, pažnja se skreće na jako bitnu tehniku disanja – lateralno (torakalno) disanje. Dubok udah na nos i izdah na usta uz stezanje trbušnih mišića, insistiranje na širenju grudnog koša u stranu, sve to uz zadržavanje neutralnog, pravilnog položaja tela. Ovakav način disanja nam pomaže da zadržimo kontrakciju abdomena tokom izvođenja vežbi i omogućava pokretljivost grudnog koša i punjenje pluća vazduhom. Pomeranjem rebara istovremeno delujemo i na kičmu, smanjujuci pritisak pršljenova na diskuse.

Svaki pokret se izvodi kontrolisano i precizno. Zbog pažnje i koncentracije koju moramo imati tokom vežbanja, razvija se svest o držanju tela. Na kraju treninga ćete saznati da možete proliti kapi znoja i na pilatesu…i to mnogo više nego što ste očekivali. Najveće nagrade koje ćete dobiti nakon redovnog treniranja pilatesa su specifičan osećaj snage i pokretljivosti, osećaj da vaše telo funkcioniše kao celina i fantastično držanje. Sve ovo će se odraziti na vaše trčanje- osećaj snage će vas pratiti iz treninga u trening, a mogućnost povrede će biti smanjena u velikom procentu.

JUTARNJI PILTES :: U saradnji sa Beogradskim trkačkim klubom Bojana je pokrenula  jutarnje treninge pilatesa za trkače sredom od 7:30 ispred Brankovog mosta, priključite se fejsbuk grupi i saznajte više

Advertisement. Scroll to continue reading.
5 Comments

5 Comments

 1. Filip

  07.08.2014 at 11:08

  Fenomenalan klip na kraju, izuzetno poučan i zabavan! Baš me je razveselio onako…. zahvaljujem! :)

  • Tijana

   07.08.2014 at 12:02

   Stvarno presladak video :) A ja ću def. razmisliti da krenem na pilates posle ovoga!

 2. Milos

  07.08.2014 at 12:23

  Ne samo da je tekst odličan, već i pilates koji drži Bojana prilagođen trkačima. Svako ko nije probao treba da proba. Pišem iz ličnog iskustva, meni baš prija.

 3. Ksenija

  07.08.2014 at 12:26

  Definitivno idealna kombinacija sa trčanjem, probala :)

 4. annkec

  07.08.2014 at 21:56

  I yoga može da se kombinuje sa trčanje, u principu efekat je poprilično isti.

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Blog & Kolumne

Kada krene da vas žiga ispod rebara u toku treninga, telo vam šalje par signala. Saznajte zašto nam se ovo dešava, kako da prevenirate...

* Naslovna

Uprkos svim diskusijama oko uzroka grčeva pri trčanju, uglavnom svi se slažu sa sledećih pet koraka koje možete preduzeti da do njih ne dođe.

* Naslovna

Naravno, prirodan i logičan odgovor je: NE, svako bi pomislio da nije dobro da trčimo kada smo bolesni. Ipak, kao svi trkači dođu u...

* Naslovna

Obratite pažnju na ovih 10 indikatora koji će vam reći da li da nastavite sa treningom ili je vreme za odmor od treninga. Ako...