Connect with us

Hi, what are you looking for?

Staze za trčanje

Zelena staza – gde trčati kada ste u Užicu

Uz reku Đetinju na izlazu iz Užica, među stenama koje okružuju klisuru, trasom nekadašnje „Ćirine” uske pruge, odnedavno i asfaltirana, nalazi se Zelena staza.

Oaza nadomak civilizacije

Kroz tunele, pored brane na Đetinji, Rajskih otoka i Sunčanog vira, s mnoštvom mesta za izlet u nenarušenoj prirodi, gde samo ptice pevaju, uređeno je šetalište od užičke plaže do Staparske banje, dugo oko sedam kilometara.

Po lepom danu na stotine biciklista, atletičara, šetača, začas osvoje ovaj kutak divljine nadomak civilizacije. Šeta i staro i mlado, bicikala, rekreativaca je sve više.

Pristupačna divljina

Otvoren je i lift-platforma i tako su stvoreni uslovi da i majke sa decom i osobe sa invaliditetom lakše izađu na železnički most kod plaže, odakle šetalište počinje. Ova staza je za Užičane najbliži izlaz u prirodu.

I ranije je klisura bila privlačna, ali nepristupačna za mnoge. Sada se prilazi lako, a priroda nije narušena: ulaganjima grada asfaltirana je staza, osvetljeni pojedini tuneli, postavljene klupe, uređen prostor…

Rekreacija i uživancija

Na sedmom kilometru od Gradske plaže nalazi se Staparska banja sa nekoliko termalnih izvora. Tu se u svako godišnje doba može zateći poneko kako uživa u prirodno toploj vodi te banje. Daljim tokom od banje još jedan kilometar je asfaltiranog puta dok se dalje do brane na jezeru Vrutci stiže starim  valjanim putem.

Zelenu stazu prate i obeležene staze za planinare pa ima spremnog terena i za one koji vole trčanje po brdu i planinskom delu.

Za ljubitelje netaknute prirode, one koji  vole da čuju žubor potoka dok trče, ovo je pravo mesto.

Click to comment

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* Naslovna

Trans Canada Trail je najduža staza za rekreaciju na svetu. Projekat izgradnje ove staze je trajao 25 godina i njeno unapređenje se nastavlja. Kanada...