Blog & Kolumne

Motivacija – najvažniji dio svakog procesa

1 komentar

Poznato je da je motivacija jedan od najjačih pokretača čovjeka. Ako nema motivacije, ne postoji ni volja ni želja za određenom djelatnošću. Ponekad motivacija može biti toliko jaka da čovjeka drži aktivnim veoma dug vremenski period, i to ka jednom jedinom cilju. Međutim, ako nema motivacije, svaki cilj kome težimo može postati nedostižan.

O motivaciji postoji veliki broj radova sa različitih aspekata razmatranja. Bilo da se pristupa naučnim metodom (Maslov), bilo da se radi o amaterskim radovima, svi se slažu u zaključku: ukoliko se odredi motiv koji nas vodi naprijed i potstiče na dalje uspjehe, ne postoji mogućnost neuspjeha i razočarenja. Stoga, glavno pitanje je koliko poznajemo sebe i svoje želje?

Šta kažete za ovu motivaciju? Flickr: nicksnikond40
Šta bi bilo kad bi bilo 🙂 Flickr: nicksnikond40

Kako motivisati sebe da istrajemo u dostizanju bilo kog cilja, konkretno mršavljenja i postizanja dobre forme? To je veoma teško pitanje, jer se motivacija često izgubi nailaskom drugih emocija ili u nekoj određenoj situaciji. Iako smo motivisani da smršamo, treniramo i zdravo živimo, dobra večera, ukusan zalogaj, određena atmosfera ili povod, ali i neuspjeh, mogu dovesti do nadjačavanja motivisanosti i prepuštanje drugim emocijama. Sjutradan je motivacija već slabija i tako iz dana u dan. Na kraju dolazite u situaciju da više i ne znate zašto sve to radite, dok se na motivaciju i zaboravlja.

Postoje veoma važni lični razlozi koji mogu poslužiti kao podstrekač motivacije:

 • Zdravstveni problemi: Zar postoji jača motivacija nego što je briga za sopstveno zdravlje? Ako ste dobili prve simptome koji su uzrokovani gojaznošću i neaktivnošću, prošao je svaki rok za donošenje odluke i postizanje cilja. Ukoliko Vam je i ljekar preporučio da smršate, to morate stalno imati u glavi što će poslužiti kao motivacija da uspjete. Eventualni neuspjeh bi tada mogao i loše da se završi po Vas.
 • Odlazak na more: Ukoliko vam predstoji još nekoliko mjeseci do ljetovanja, to Vam može poslužiti kao motivacioni faktor da istrajete u zadatom cilju. Naravno da ne biste željeli da se skinete na plaži sa viškom kilograma i tonom celulita. Odlična motivacija! Stvorite sebi sliku u glavi da takvi ne možete na plažu, što će biti perfektna motivacija da počnete i nastavite sa programom.
 • Odlazak na godišnjicu mature: Da li biste mogli da izdržite sve iznenađene i sažaljive poglede školskih drugova koji Vas se sećaju mršavog i zgodnog? Da li će Vas biti sramota? Šta ćete obući? Eto odlične prilike da se par mjeseci pre proslave “dovedete u red” i da sebi zadate pravi domaći zadatak, a nastupajuća proslava će biti odličan motivator. Samo krenite odmah!
 • Često viđate bivšu djevojku ili dečka: Kako ste samo bili vitki i zgodni kada ste se zabavljali! A pogledajte se sada! Šta li ona-on misli sada o meni? Ako Vas uznemiravaju ovakve misli, motivacija Vam neće manjkati.
 • Upoznali ste lijepu dejvojku ili mladića: Iz prikrajka stalno posmatrate svoju simpatiju, ali kako da priđete kada ste nesigurni u sebe? Kada priđete, biće sigruno odbijeni jer ste “okemboseni”!
 • Kupovina odjeće: Ako Vam kupovina odjeće predstavlja stres, na pravom ste putu da sebe motivišete u dobrom smjeru. Ako predviđate da će Vam za mjesec-dva zatrebati pantalone ili suknja, možete poštedeti sebe beskrajnog isprobavanja modela, podsmeha i čuđenja prodavačica jer za Vas ne postoji broj. Jer trebalo bi da kupujete ono sto Vas se dopada, a ne ono sto Vam stoji!

Ukoliko ste veoma motivisani za postizanje svog cilja, nemojte nikako dozvoliti da Vam sitne prepreke i neuspjeh poremete planove. Ako iskusite stagniranje , a motivisani ste i pridržavate se nekog programa zbog ostvarenja svog cilja, morate shvatiti da je to samo privremeno. Tada su potrebne možda i sitne korekcije u programu, ili jednostavno malo više vremena da se sve dovede u ravnotežu, ali nikako ne smijete izgubiti motivaciju da istrajete do kraja! Shvatite svoje prepreke samo kao privremene otežavajuće okolnosti i nemojte posustati. Motivacija mora ostati kakva je i bila na početku. Ako osetite da Vam upravo motivacija nedostaje, prelistajte ponovo svoje razloge zašto ste počeli svoj program mršavljenja. Vrlo brzo će Vam se motivacija vratiti.

Zaključak je jasan : Trebalo bi pronići duboko u sebe i pronaći pravi motiv, koji ce Vas natjerati da posežete za još daljim i primamljivijim ciljevima!

Utorak trinaesti…
Lično iskustvo u izboru opreme za trčanje

Povezani članci

1 komentar. Leave new

 • Sve pohvale autorki na ovoj temi. Ja bih ovome dodao da motivaciju ne shvatimo samo kao svesni deo naše ličnosti. Naše svesne motivacije, ideje i verovanja su mešavina pogrešne informacije, predrasuda, iracionalnih strasti, racionalizacija, preduverenja gde komadići istine plivaju okolo i pružaju sliku, mada zakrivljenu, da je celokupna mešavina stvarna i istinita. Misaoni proces pokušava celo to blatište iluzija organizovati prema zakonima logike i uverljivosti.

  Pretpostavlja se da taj nivo svesti odražava stvarnost, da je to karta kojom se služimo pri organizovanju našeg života. Ali ta pogrešna karta nije potiskivana. Potiskivano je znanje
  o stvarnosti, znanje o istinitom. Ovi gore navedeni razlozi: zdravstveni problemi, lična estetika, matura, devojka/dečko, odlazak na more, svi do jednog su predmet spoljašnje motivacije. Prema tome, nedostatak takve vrste motivacije direktan je odraz stanja društva u pojedincu. Mislim da je kod nas to slučaj ako govorimo o trčanju. S’ druge strane, još više manjka unutrašnje motivacije.
  A ako pitamo: šta je nesvesno? Nesvesno je u osnovi određeno društvom koje proizvodi iracionalne strasti i svojim članovima pruža razne vrste mašte i tako prisiljava istinu na zarobljeništvo takozvane racionalnosti. Priroda sve što čini, čini samo za vrstu a ništa samo za pojedinca, jer joj je ono prvo sve a ovo drugo ništa. Mi s’ druge strane, imamo obavezu i prema vrsti i prema sebi i prema prirodi.

  Glavni unutrašnji motiv bi u trčanju bilo kretanje, svojstvo zajedničko i u organskom i u neorganskom svetu. To je primetio i A.Šopenhauer pa je napisao par redova: “Bez kretanja, nijedan čovek ne može da ostane zdrav”, “Čovek treba da se čeliči time što će svom telu, dok je zdrav nametati mnoge napore i opterećenja da se navikne da se odupire negativnim uticajima svake vrste”, “Posebno dajte mozgu punu meru sna potrebnu za njegovu relaksaciju jer san je za čoveka što i navijanje za sat”, “Mišić sa intenzivnom upotrebom jača, a nerv se naprotiv, time slabi”. I uz ovo stoji i Ničeova “Više je uma u zdravom telu nego u najvećoj tvojoj mudrosti”. A trčanje je (i dalje) dostupno većini pa prema tome, samo treba da upotrebimo taj skriveni um.

  Prema svemu, pravu vrednost trčanja spoznajemo kada isključimo svu egoističnu motivaciju.

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed