blank
Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trening

Kros

Da li voliš da jurcaš po šumi? Da li uživaš u trčanju izvan grada? Da li ti je izazov preskakanje preko ograda i oborenih stabala? Da li ti je kul  da posle trčanja budeš blatnjav/a kao prase? Da li voliš da trčiš uzbrdo ili nizbrdo? Da li možeš bez problema da protrčiš kroz potok i da ne brineš da li su ti noge mokre? Da li ti protrčavanje kroz tuđa dvorišta vraća onaj nestašni osećaj bunta iz detinjstva? Da li ti taj osećaj da si deo prirode mnogo znači?

Ako su tvoji odgovori na ova pitanja uglavnom NE, to znači da nemaš pojma šta je dobra avantura.

Ako su ti odgovori uglavnom DA, ti si car. I treba da trčiš kros .

Istorija krosa

Pozitivne odgovore na ova pitanja su još u prvoj polovini XIX veka dali otkačeni Englezi koji iz želje za nadmetanjem, prevazilaženjem svojh granica i stvaranjem nečeg novog  izmislili kros. Prva trka je održana 1837. godine u Ragbiju, a do kraja veka kros se proširio na Francusku i Ameriku. Kros je od 1912. godine olimpijska disciplina.

Kros danas

U međuvremenu kros se promenio, organizatori reorganizovali trke kako bi publika što udobnije mogla da prati takmičenje. Danas se veliki broj trka održava na hipodromima, a trkači preskaču veštačke prepreke. Savremni kros se definiše kao atletska disciplina trčanja kroz prirodu po raznovrsnim i relativno lakšim terenima.

Kros je danas izgubio svoje originalno značenje. CROSS-COUNTRY znači presecati livade, imanja, sela, šume,itd. Savremeni kros ništa ne preseca, već se trči po jasno određenim i dobro pripremljenim stazama.

Dobar primer pravog krosa je trka “5 mlinova” u San Vitoreu, mestu u blizini Milana. Tamo trkači protrčavaju kroz imanja koja se nalaze oko tih mlinova, dok ih mlinari tradicionalno posipaju brašnom, kao želeći da ih oteraju.

Advertisement. Scroll to continue reading.

Školski kros

Moj prvi susret sa krosom je bio prilično traumatičan. Mislo sam da su mi pluća ispala negde uz put, a da mišići na nogama više nikad neće prestati da me bole. Dok sam bio u osnovnovnoj školi odveli su nas na lokalni fudbalski teren i terali da trčimo submaksimalnim intenzitetom 1600 metara, dok su devojčice trčale 800 metra. Deca u tim godinama još uvek nemaju razvijene fiziološke sisteme koji mogu da podrže takav intenzitet. To je trenutak kada deca počinju da mrze trčanje, a kros ostaje potusnut u podsvesti kao negativno iskustvo. To je zločin i prema  deci i prema trčanju.

Rekreativni kros

Verujem da u našoj zemlji možemo da napravimo jako kvalitetnu kros trku za rekreativce. Tu trku zamišljam više kao avanturu i zabavu nego kao takmičenje. Trku koja će u sebe da integriše i duh toga mesta u kome se održava. Trčalo bi se po  što raznovrsnim terenima. I dužina trke ne bi smela da bude manja od 5 km. Posle jedne dobre trke pojavila bi se potreba za još takvih trka u različitim godišnjim dobima i na različitim mestima.

Da li znaš neku dobro mesto na kome bi mogao da se održi treningi u kros uslovima? Kako ti zamišljaš idealnu kros trku u kojoj bi želeo/la da učestvuješ?

14 Comments

14 Comments

 1. Sasa

  15.01.2011 at 10:29

  “Da li voliš da jurcaš po šumi? Da li ti je izazov preskakanje preko ograda i oborenih stabala? Da li ti je kul  da posle trčanja budeš blatnjav/a kao prase?  Da li možeš bez problema da protrčiš kroz potok i da ne brineš da li su ti noge mokre? Da li ti taj osećaj da si deo prirode mnogo znači?”
  Priznaj, mislio si na mene kada si ovo pisao, naročito deo o prasićima :))))
  Unapred se prijavljujem za jedno takvo takmičenje….. a vec sutra sam u Smederevskoj Palanci na orijentiring trci… dakle, pripreme su počele :)))
   

 2. Deki

  15.01.2011 at 11:43

  Atletsko rekreativni klub, Fruska Gora svakog vikenda za svoje clanove i za siru trkacku populaciju organizuje treninge na Fruskoj Gori, za koje mogu slobodno da kazem da su Kros treninzi. Ako se nadjete u blizini, pridruzite nam se :). Vise informacija Fruskogorska liga

 3. Andrea

  15.01.2011 at 11:52

  ja sam za!!!….a sto se lokacija tice….svuda po srbiji … cross-country ….

 4. Radjoni

  15.01.2011 at 14:32

  Evo nesto interesantno.. mada je na francuskom, ali mislim da se moze razumeti
  http://www.strongmanrun.ch/fr/event_

 5. nion

  15.01.2011 at 15:00

  nekada davno u Pancevu bese http://il.youtube.com/watch?v=v8xxtJoBj9o
   

 6. aurelije

  15.01.2011 at 19:08

  O Rađoni dobrodošao :)
  Mi orijentirci smo rođeni za Cross-Contry, presecanje livada, šuma, pretrčavanje potoka, bežanje od goveda, blato, ogrebotine… Uživamo u tome :D
  Na žalost nisam trčao ni jedan kros ali eto prilike da se ta nepravda ispravi. Moglo bi se organizovati na Košutnjaku, Adi, možda čak i na Novobeogradskim obalama.
   

 7. Ksenija

  15.01.2011 at 21:47

  pa ja mislim da ima jedan, “beli” kros, koji je najčešće blatnjav, na košutnjaku.
  a za ostalo ne znam. i avala i okolina su dobri za blatnjavljenje, ja bar mislim. 

 8. marko

  15.01.2011 at 22:45

  najludji su krosevi u zvezdarskoj sumi ja mislim da od nje nema gore… tamo ima svega panjeva rupa krticnjak, a najbolje od svega je sto su zamaskirani travom… 

 9. vedo

  16.01.2011 at 12:11

  Izuzetna staza za kros(preporucujem kad je suvo)nalazi se u Titovom gaju(Stepin lug)u Velikom mokrom lugu(zadnja stanica mislim 308ce koja krece negde od Sumica).Staza je kruzna,oko 3km dugacka.Krosevi otvorenog tipa su Kros RTS(serija kroseva na jesen Beograd,Sr Mitrovica…),Beli kros(kraj januara Kosutnjak,trka je za rekreativce1km,a za seniore 8km),kros Beograda(zvezdarska suma jesen).Krosevi koje organizuje atletski savez su zatvorenog tipa(potrebno je da ste registrovani takmicari).Kros trcanje je inace sastavni deo svake ozbiljnije pripreme za polumaraton i maraton.

 10. Sasa

  18.01.2011 at 10:12

  dok nam Ivan i Veki ne organizuju neki kros, evo kako smo mi proveli vikend :))
  http://www.youtube.com/watch?v=ViPYCqmSwJA
   

 11. ligura

  19.01.2011 at 00:16

  Ja preporucujem Frusku Goru za tu divnu avanturu i naravno fruskogorski ultramaraton u maju od 102,750km

 12. ligura

  19.01.2011 at 00:19

  2010 Godine na trci je padala jaka kisa tako da je bilo raznih avantura, koje su se zavrsavale za zadnjicom u blatu :-)))

 13. Boško Stupar

  09.02.2011 at 11:46

  10x za tekst! Oduševljen sam :D Odavno nisam pročitao nešto ovako inspirativno :)

  Savršen teren za kros u svakom pogledu bi bili obronci Fruške Gore ;) I to sa južne strane! Ruma?

 14. Pingback: Физичко Драган – Основна школа "Марко Орешковић"

Uključi se u diskusiju

Povezani članci