Patike za trčanje

Reebok ZPump – izgleda šašavo ali pomaže!

Nema komentara

reebok zpump

Priznajem, bila sam jako skeptična kada sam čula da počinje kampanja za Reebok ZPump, ali interesovanje je bilo veliko i skepsa je prešla u uzbuđenje što ću imati priliku da ih testiram na stazi.

Look and feel

Ja često bežim od drečavih i papagajskih dezena patika, mada razumem poentu. ZPump mi se veoma dojmio minimalnim dizajnom. Šara i boje su lepo uklopljeni i to je patika koju sam čak nosila i kombinovala sa sportskim suknjama.

Žene mogu da biraju između ciklama – crnog  i zeleno – crnog modela, muškarci između zeleno – crnog i sivo – crnog.  Sve kombinacije su jako lepe, a ja sam odabrala ciklama.

Druga posebnost je gornji deo – napravljen kao čarapa ili peraje – navlači se i nema jezik, a pertle figuriraju, sem u slučaju da imate lufta. Ujedno ovo je i potencijalni problem patike – ljudi sa velikim risom će je možda osetiti kao preusku. Ja sam na gornjoj granici. Pertle mi ne trebaju, noga je savršeno legla u patiku, ali koji mm da se nadujem i eto meni žuljeva. Ovo se na stazi nijednom nije desilo, ali imajte to u vidu prilikom isprobavanje modela. Noga će vam se nadimati pri trčanju.

Dugmence za pumpanje i ispusni ventil su na spoljašnjoj strani pete i ne odvlače previše pažnju.

Osećaj na prvo obuvanje je: preudobne. Mene su odmah mamile da trčim umesto hodanja. Reebok u poslednje vreme pravi sjajan izbor sa rebrastim đonom, izrazito je prijatno hodati i trčkarati u njima.

Tehnologija

Pored sintetičkog gornjeg dela, koji nije inovacija, ali je zanimljiv kao iskustvo, ZPump donosi i još par aduta:

Đon napravljen po uzoru na Z-rated gume  trkačkih automobila. Đon je  iz jednog dela, ali sečen tako da se širi kada se prijanja uz podlogu, što je čini sjajnim izborom za asfalt. U praksi se ovo najviše oseća na treningu intervala.

Dotani aedut Reebok Z Pumpa krije se upravo u pumpici.

Šta ona radi? Jednostavno rečeno – stabilizuje petu i stopalo u celosti.

U petnom delu i delimično oko svoda, postoji vazdušna komora, koju ćete snabdeti vazduhom kroz pumpicu. Vazduh je ispunjava, prilagođavajući se stopalu, i sve više ga steže. Koliko vam je potrebno, procenićete sami.

Pored pumpice stoji i ispusni ventil, koji jednostavnim pritiskom izbacuje vazduh.

Mehanizam nije komplikovan i prilično brzo se pumpa i ispumpava. Da li je zabavan? Veoma 🙂 U početku ćete imati utisak da pumpate u prazno, jer će patike biti sasvim ispumpane kada ih isprobate prvi put, ali vremenom je osećaj i te kako primetan.

Kako su se pokazale u praksi

Očekivala sam da će ovako blesava tehnologija pokazati odmah neku manjkavost, ali to se naprosto nije desilo. Pump su me pratile na intervalima, tempu i LSD treningu i svuda su radile posao.

Stezanje pete vam daje osećaj veće kontrole i stabilnosti, mada kako je moj model maltene bio perfect fit, i nisam imala preteranu potrebu za njom.

Patika je izrazito udobna i deluje prilično brzo na stazi. Spada u red lakših modela.

LSD je bio najveći test, pozitivno je da me nisu nažuljale prilikom prvog dužeg treninga, iako ih nisam propisno razgazila.

Potencijalni problem – čak iako niste pronator, patika nema nikakvu stabilizujuću funkciju da spreči nogu da klizi ka unutra. Pri dugim treninzima gornji sintetički deo nije možda idealna potpora za svakoga. Kao neutralac, nisam imala previše problema, ali mi je jasno da drugima može da predstavlja problem.

Noga u njoj, sa druge strane, ne diše koliko bi mogla, jer je čarapa cela sintetička i to relativno debela. Te ih nisam odabrala kao model za polumaraton, jer nisam bila sigurna kako će se ponašati na pljusku.

Najbolje za

Ovo je sjajna patika za sve vrste treninga i neutralne pronatore. Volećete da je nosite kako na treningu, tako i izvan njega.

NIKE DOWNSHIFTER 6 MSL
Asics GEL-Cumulus 16 za trkačice
Tags: , , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed