Patike za trčanje

Mizuno Wave Rider 13

Nema komentara

Mizuno Wave Rider 13 su patike koje je Mizuno tek nedavno izbacio na tržište. Ovim modelom Mizuno je pokazao da zadržava neke sjajne karakteristike prethodnog modela uz izvesno poboljšanje gornjeg dela patike. Za one koji ne znaju, Mizuno je japanska firma koja je u svetskom vrhu po kvalitetu patika koje izrađuje. Mizuno je u Srbiji više poznat kao brend za indoor sportove, ali sve više se traže i modeli za trčanje. Da bi vam pomogli da se odlučite, Trčanje.rs izvodi test patika Wave Rider 13.

Ovaj model se u našoj redakciji testira u dva para, pa ćete saznati iz dva ugla kako Wave Rider 13 prolaze “torturu” koju im priređujemo u raznim prilikama. Poznato je da se patike uglavnom koriste na tvrdim podlogama, ali mi se nećemo libiti i da ih testiramo i off-road, na travi, piljevini i tartanu. Ovaj model će se nositi na treninzima i trkama, od brzih deonica do laganog džoginga. Na posletku ćete saznati koja je konačna ocena, da li je 13-tica bolja od 12-tice i koliko.

Za koga su patike namenjene?

Tipovi trkača

Ciljna grupa za Wave Rider 13 su trkači koji žele potpuno ublažavanje udaraca, stabilnost i odličan oslonac. Deklarisano je da je patika za sve one koji nemaju biomehaničkih problema.

Pored početnika, koji će sigurno biti zadovoljni ovim modelom, Rider 13 preporučujemo iskusnim i naprednim trkačima, kako za trening, tako i za trke.

Po vrsti stopala i pronaciji

Patika spada u Neutralne, dakle, omogućava stopalu trkača da se kreće bez ograničenja. Đon je standardne visine, pa je Mizuno ovom patikom napravio idealan spoj amortizacije i stabilnosti. Ovaj model je namenjen za normalne pronatore i supinatore.

Podloge

Asfalt, beton, tartan, trava, piljevina,…

Specifikacije:

  • Mizuno Wave
  • Gender Engineering
  • Pebax Rnew
  • Smooth Ride
  • Dynamotion Fit
  • AP
  • VS-1
  • X10
  • AIRmesh
  • Ortholite insock

Opširnije o svim specifikacijama koje Rider nudi pročitajte u članku o Mizuno tehnologiji.

Prvi utisak

Mizuno Wave Rider 13 na prvi pogled dosta podseća na prethodni model. Đon je identičan, u svakom pogledu i funkciji, sve šare, svaki krampon, pregib, zadebljanje, wave ploča. Mizuno je rešio da zadrži dobru osobinu 12-tice i to je logičan korak. Patike su definitivno predstavnik više klase. Materijali su dobri, a što se tiče kvaliteta izrade, zadovoljan sam kvalitetom. Air mesh je zaista krupan isto kao kod prethodnog modela uz fine akcente crne boje upletene u belo. Mesh je napred beli a nazad crni, što zaista doprinosi dinamičnom izgledu. Wave Rider 13 je krcat reflektujućim površinama, što je korisno ako trčite noću ili kada je vidiljivost loša. Postoji dve palete boja, a testirana kombinacija se prodaje kod nas.

Kada sam ih obuo prva misao mi je bila “o, ne… nije to isti osećaj kao 12-ka”. I zaista nije. Međutim osećaj u njima je zaista dobar, dosta obećavaju, odziv za podlogu je odličan kao i kod starog modela, wave ploča zaista odlično amortizuje udare. S obzirom da sam ja blagi supinator, patika mi savršeno leži kao uostalom i stari model, a namenjena je za normalne pronatore i supinatore. Prilikom kupovine svih patika, obavezno obratite pažnju na pronaciju.

Đon patike je isti kao u prethodnoj generaciji i daje sjajan osećaj udobnosti, dobrog balansa i apsorbovanja udara. Wave ploča se kod Rider modela tradicionalno već izrađuje od ricinusovog ulja, umesto od sirove nafte, što znači da je ekološki prihvatljivija, uz zadržavanje svih karakteristika patika. Đon je sjajan, krcat tehlologijama, što sigurno utiče i na cenu ovog modela. Zbog drugačijeg oblika gonjeg dela patike, osećaj oko prstiju je nešto drugačiji. Moram reći da mi se prvo obuvanje nije dopalo, čak sam nosio po jednu patiku 12-ku i 13-ku na svaku nogu da se uverim da li je to samo slučajnost. Prethodni model sam nosio na Beogradskom maratonu i imao sam prvi  put male probleme da žuljevima i noktima. To je verovatno rezultat činjenice da se gornji sloj 12-ke malo deformisao pa je počeo da se tare o kožu i stvara neugodnosti. Ovo je izgleda osnovni razlog što je oblik gornjeg sloja promenjen, za dobijanje većeg komfora i eliminacije žuljeva pri dugotrajnijem nošenju patika.

Masa patike je mala i ostala je u rangu prethodnog medela –  svega 320 g i to je dobar rezultat imajući u vidu sve što je ukomponovano u ovaj model. Masa nije ograničavajući faktor rekreativcima, kojima je ovaj model prvenstveno i namenjen. Rider 13 je manje ili više univerzalna patika za treninge ali i kraće i duže trke. Raspored mase je dobar, prednji deo nije težak, iako obiluje tehnološkim rešenjima.

Testiranje na stazi

Prvi trening u Wave Rider 13 dosta podseća na osećaj u 12-tici, a probao sa ih na laganom treningu od 7km. Trčao sam kombinovani trening po asfaltu i travi i na obe podloge osećaj je bio dosta dobar. Stopalo stoji dobro u patici, ne proklizava, osećao sam se sasvim dobro. Nisam verovao da će takav osećaj biti posle prvog utiska koji je bio znatno drugačiji od 12-tice. Rider 13 solidno deluje na podlogu, stabilan je i kao da izaziva da potrčite i brže. Ja se nisam dao prevariti, nastavio sam laganim tempom i zadovoljan sam se vratio sa trčanja. Gornji sloj patika mi daje neki novi osećaj kao što sam imao kod Genesisa, ali mnogo bolji, izgleda da je inženjerski tim nekako ukrutio zaštitu domalog prsta, što je plus. O amotrizaciji ne moram trošiti reči, jednostavno sjajna je.

Faza razgazivanja, je kao kod prethodnog modela zanemarljiva, odmah možete da krenete sa ozbiljnim trčanjem. Deo pregiba kod malog i velikog prsta je urađen tako da ne pravi problem savijanju, mesh izgleda izdržljiv. Sintetičko ojačanje je malo pomereno unapred u odnosu na stari model ali bez obzira, patika je savitljiva. Ipak, za svaki slučaj, trčite kraće treninge do 7-8km na početku, da biste izbegli neprijatnosti u vidu plavih noktiju ili žuljeva.

Polumaraton sam u Rider 13 modelu istrčao dok nije imao ni 30 pređenih kilometara, poučen iskustvom sa prethodnim modelom. Celo vreme trke sam se osećao dobro u njima, a moja bojazan da će se zbog kiše koja je padala stvoriti žuljevi, bila je neosnovana. Na kraju zadovoljstvo bez plavih noktiju i žuljeva. Baš kako sam i priželjkivao, dobre stvari starog modela su zadržane, u novom pakovanju. Nadam se da će se Rider 13 pokazati najmanje kao 12-tica na nekim sledećim trkama.

Fotografije modela

[cf]iframe[/cf]

Odnos cena – kvalitet

Odnos cena – kvalitet za Wave Rider 13 je veoma dobar. Cena patika je u rangu starog modela u trenutku kada je on izlazio na tržište, oko 12 hiljada RSD, ali kupovina ovog modela se sigurno isplati rekreativnim trkačima koji žele da trče bez bolova.

Zamerke

Penasti beli EVA materijal đona spolja već posle prvog treninga dobija bore, baš kao i kod starog modela i to ispod same pete gde se nalazi žleb za wave ploču. Ovo je posledica upijanja udara i prilagođavanja materijala. Iz iskustva sa starim Rider-om zaključujem da ovo nema mnogo uticaja na karakteristike i da se radi o uhodavanju .

Patike imaju žleb u sredini pete, a s obzirom da je đon isti kao kod 12-ke, zaključak je da Rider 13 takođe nije namenjen za trčanje po snegu.

Prodajna mesta Mizuno patika i možete pogledati na Mizuno stranici, gde ćete naći i kontakt telefon generalnog zastupnika, te se informisati o cenama specifičnih modela.

Ako ste Mizuno – fan i nosili ste Rider 13, biće nam drago da čujemo i vaše mišljenje!

7 najnovijih patika za trkačko proleće [FOTO]
Mizuno Wave Creation 10
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed