Patike za trčanje

Mizuno Wave Rider 12

Nema komentara

Uvod

Mizuno Wave Rider 12 su patike u koje je Mizuno ukorporirao svoju visoku tehnologiju i time još jednom podigao standard za ostale proizvođače patika. Mizuno je poznat kao kvalitetan brend i ne pravi kompromise nauštrb kvaliteta. Da bi se Mizuno približio domaćim trkačima, Trčanje.rs izvodi test patika Wave Rider 12.

poluprofil Wave Rider 12

Plan je da Wave Rider 12 testiram tokom njenog životnog veka i stavim je na probu prvenstveno na asfaltnoj podlozi za koju je i namenjena, ali i lagane off-road podloge, travu i tartan. Ovaj model ću  staviti na probu i na dugoprugaškim trkama, polumaratonima i maratonima. Wave Rider 12 će trpeti razna tempa trčanja, testiraću ih od brzih deonica do laganog džoginga. Na posletku ćete saznati koja je konačna ocena, kako su se pokazale i da li zaista vrede koliko se o njima priča. Očekujem da se Wave Rider 12 ovde pokaže u svom elementu, a na svaku karakteristiku ću obratiti posebnu pažnju.

Za koga su patike namenjene?

Tipovi trkača

Ciljna grupa za Wave Rider 12 su trkači koji žele potpuno ublažavanje udaraca, stabilnost i odličan oslonac. Deklarisano je da je patika za sve one koji nemaju biomehaničkih problema.

Pored početnika, koji će sigurno biti zadovoljni ovim modelom, Rider 12 preporučujemo iskusnim i naprednim trkačima, kako za trening, tako i za trke.

Po vrsti stopala i pronaciji

Patika spada u Neutralne, dakle, omogućava stopalu trkača da se kreće bez ograničenja. Đon je standardne visine, pa je Mizuno ovom patikom napravio idealan spoj amortizacije i stabilnosti. Ovaj model je namenjen za normalne pronatore i supinatore.

Podloge

Asfalt, beton, tartan, trava, piljevina,…

Specifikacije:

  • Mizuno Wave
  • Gender Engineering
  • Pebax Rnew
  • Smooth Ride
  • Dynamotion Fit
  • AP
  • VS-1
  • X10
  • AIRmesh
  • Ortholite insock

Opširnije o svim specifikacijama koje Wave Rider 12 nudi pročitajte u članku o Mizuno tehnologiji.

Prvi utisak

Čim sam ih obuo, bilo mi je jasno da sam u patikama više klase. Kvalitet i materijali su odlični, mogu reći da sam prijatno iznenađen! Air mesh je zaista krupan, a patike imaju i dosta reflektujućih površina, što je korisno ako planirate i noćno trčanje. Na prednjem delu je vidljiva oznaka R koja agresivno označava ime modela. Najnovija paleta boja je kao na fotografijama (sivo sa fluorescentnim tonovima) ili sa narandžastom paletom. Ovaj model se ranije proizvodio sa drugačijom kombinacijom boja (plavo-bela paleta boja). Novi Rider 12 je tek pristigao u prodavnice (septembar), pa ćete lako shvatiti da su patike konstrukciono ostale iste, samo su boje drugačije. Što se tiče karakteristika, potpuno su identične sa ranijim. Mizuno na ovaj način osvežava kolekciju.

Na prvi pogled i prvo nošenje dosta obećavaju, odziv za podlogu je odličan, wave ploča zaista odlično amortizuje udare. S obzirom da sam ja blagi supinator, patika mi savršeno leži, a namenjena je za normalne pronatore i supinatore. Prilikom kupovine svih patika, obratite posebnu pažnju na pronaciju.

Prvi koraci daju osećaj punoće i udobnosti, dobrog balansa i apsorbovanja udara. Čak i pokušavam da gazim na peti samo da vidim koliko je dobra amortizacija. Wave ploča u ovom modelu patika je izrađena od ricinusovog ulja, umesto od sirove nafte, što znači da je ekološki prihvatljivija, uz zadržavanje svih inženjerskih zahteva koji se na nju odnose. Đon je perfektno oblikovan, ukomponovao je sve tehnologije u jedno. Sve ugrađene tehnologije u ovu patiku utiču i na njenu cenu, jer Mizuno ne pravi kompromise za kvalitet. Kvalitet jednostavno mora da košta.

Masa patike je mala – svega 320 g i to je odličan balans imajući u vidu sve što je primenjeno u izradi patika. Sa ovom masom možete trčati i ozbiljnije treninge bez napora, ali i maraton, koji će doći kasnije u ovom testu. Patika je, prema tome, univerzalna. Raspored mase je dobar, prednji deo nije težak, iako obiluje tehnološkim rešenjima. Patika je u odnosu na premijum model Wave Creation 10 dosta lakša i to je za svaku pohvalu. Rekreativci koji žele vrhunski ugođaj i stabilnost ća sve to dobiti u maloj masi. Naravno za svakodnevne treninge nebi trebalo da bude ikakvih problema. O svemu navedenom ćete saznati dalje u testu.

Testiranje na stazi

prvi trening u Rider-u
Prvi trening u Mizuno Wave Rider 12

Prvi trening u Wave Rider 12 sam trčao po asfaltnoj podlozi, 10 km. Pošto je ovaj model i namenjen za takvu podlogu, osećaj je bio savršen. Noga mi nije „šetala“ ni u jednom pravcu unutar patike. Probao sam ih na laganom džogingu i malo bržem tempu kao za trku na 5km. U oba slučaja, patika reaguje na podlogu idealno, udari su jako mali, prosto se osetite da letite u njima. Prednji deo đona u  je zaista odličan, prednji deo tabana se ne zamara toliko. Amortizacija u punom trku je zaista sjajna, imate osećaj da možete i brzo da trčite, brže nego što bi se mislili da možete.

Brzi trening. Prilikom ubrzanja i usporenja, osećam da mi noga ne klizi. Ubrzanja su gotovo trenutna zbog male mase patika. Nema onog neprijatnog pritiskanja prilikom zaustavljanja, a promena pravca ima mali uticaj na udobnost. Đon i uložak trpe velike sile i daju stabilnost pri sprintu. Noga je obavijena potpuno ergonomski, nema ni trenja sa čarapom. To se vidi na taj način što na unutrašnjem obodu patike iznad uloška budu tragovi trenja sa čarapom. Ovde je to smanjeno na minimum. Nema trljanja- znači nema žuljanja, ali o tome ću dati finalni sud kada budem trčao i duže treninge.

U toku faze razgazivanja, do 70km, patike se ponašaju tako kao da im razgazivanje nije ni potrebno. Karakteristike patika odmah dolaze do izražaja, što se kod konkurencije ne može reći. Preporuka je iskusnih trkača da se u toku ove faze na treninzima trči do 7 km. To se izvodi iz razloga da se noga navikne na patiku i obrnuto, čime se izbegavaju neprijatnosti poput žuljeva ili problema sa noktima.

Dužinski treninzi su u Rider-u pravo uživanje, sve je na svome mestu, što sam i osetio prilikom dužinskog treninga od 30 km. Na ovu dužinu sam krenuo u sklopu priprema za maraton koji ću takođe trčati u ovim patikama. Nikakve tegobe nisam osetio, čak ni najmanju nelagodnost posle tih 30 km. Peta idealno ublažava udar, a veoma pozitivan utisak imam i o amortizaciji prednjeg dela đona, koji ni na kraju treninga ne daje utisak o pritisku na prednji deo stopala. Izvrsno. Ovo mi je definitivno pokazatelj kvaliteta. Žuljevi se nisu pojavili, čak ni naznake crvenila. Veoma sam zadovoljan.

Mizuno Wave Rider 12 na maratonskoj stazi
Mizuno Wave Rider 12 na maratonskoj stazi

Posle 130km u njima sam rešio da ih testiram na maratonu u Novom Sadu. Rider 12 je ovaj test prošao jako dobro, osećao sam se superiorno celom dužinom od 42,2km iako je bio kišovit dan. Patike su mi sjajno reagovale na svaki korak. Što se tiče iznenađenja, bilo je uglavnom prijatnih u vidu komfora koji se nije smanjivao ni posle 40km. Istina, nisam oborio sopstveni rekord, falio mi je minut ipo, ali zato sam se osećao toliko dobro da sam imao snage i za sprint u finišu. Žuljeve nisam dobio, što mi se jako dopalo, iako je vreme moglo pospešiti njihov nastanak. Posle maratona nisam osetio nikakve probleme.

Mokar asfalt i beton su kod svih patika problematična podloga, pa i ovde. Prilikom trčanja po kiši potrebno je izbegavati horizontalne bele oznake na kolovozu i beton, bez naglog ubrzavanja ili zaustavljanja. Meni se prilikom zaustavljanja na okrepnoj stanici desila mala nezgoda da sam se okliznuo, ali sam ipak ostao na nogama. Znači, pazite kada trčite po kišici, i naravno izbegavajte bare.

Rider 12 sam testirao i na Podgoričkom maratonu, po suvoj podlozi. Patike su mi još bolje ležale nego u Novom Sadu, ipak sve patike su bolje na suvom i konstruišu se prvenstveno za takvo vreme. Rezultat na stazi je veoma sličan, za minut sporiji nego pre, ali to je zbog sunčanog vremena na kojem je lakše dehidrirati. Patike dobro drže nogu, nema proklizavanja, dakle ni žuljeva ni modrih nokata. Oko 37.km sam primetio da mi je malo teže u prednjem delu đona gde se patika previja, ali je osećaj veoma brzo nestao i nije se javljao do kraja trke. I moj prijatelj je u takvim istim patikama trčao na istoj stazi i utisci su sjajni.

Fazu posle 400km tzv. „aktivnu fazu“ Rider 12 je dostigao na Novogodišnjoj trci na ušću, i od tada se osećaj u patikama nije bitnije menjao u odnosu na period pre toga. Amortizacija je i dalje visoka. Patike nisam nosio na off road podlozi u zimskom periou, a što se tiče trčanja na traci u ovom modelu, mislim da je to još jedno pozitivno iskustvo.

Trčanje u snegu u Rider 12 modelu je prava kazna, isto kao i kod Genesis 3 patika, ali iz dva razloga: Prvi je u tome da je zbog ređeg mesha lako sneg ulazi u unutrašnjost patike, a drugi je ozbiljniji jer u žleb kod wave ploče sneg pri minusu i temperaturi oko nule upada i taloži se – dok se ne naprave svojevrsne “štikle” na mestu žleba. Izgleda da je ovaj problem karakterističan za oblik žleba, pre nego za wave ploču. S obzirom da je ovo patika za suvo vreme, sigurno i nije predviđena za snežne treninge.

Posle 650km (kraj februara meseca) patike i dalje izgledaju dobro, a trening u njima je mnogo bolji nego na snežnim putevima. Nije bilo primetnog smanjenja karakteristika, što je pohvalno, a trening na suvom ponovo izgleda dobro. Nemam zamerki na karakteristike, nadam se da će tako ostati do kraja testa.

Fotografije patika

[cf]iframe[/cf]

Odnos cena – kvalitet

Odnos cena – kvalitet za Wave Rider 12 je veoma dobar. Cena patika je nešto viša, ali se za tu cenu dobija kvalitet kakav se može poželeti. Kupovina ovog modela se sigurno isplati narpednim trkačima. Rider 12 zaslužuje etiketu „Izbor urednika“.

Zamerke

Posle faze razgazivanja (70 km) prednji deo stopala ipak dobija mali luft, tako da noga ipak ima nešto prostora za pomeranje u stranu, što je naverovatnije zasluga Air mesha koji je krupan ili materijala koji je ispod njega pa se patika raširi. Ovo se ne oseća toliko u uobičajenom trčanju, kao prilikom promena pravca kretanja.

Penasti beli EVA materijal đona spolja je već počeo da dobija prve „bore“ i to ispod same pete gde se nalazi žleb za wave ploču. Ovo je posledica upijanja udara i prilagođavanja materijala. Ostaje mi da pratim kako se situacija razvija i da li se i kojom brzinom amortizacija menja.

Patike nisu namenjene za trčanje po snegu, jer se taloži u žlebu.

Prodajna mesta Mizuno patika i možete pogledati na Mizuno stranici, gde ćete naći i kontakt telefon generalnog zastupnika, te se informisati o cenama specifičnih modela.

Ako ste nosili Rider 12 i podelite sa nama vaše utiske o ovom modelu. Biće nam drago da čujemo i vaše mišljenje!

Mizuno Wave Creation 10
Salomon speedcross 3
Tags: , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed