Connect with us

Hi, what are you looking for?

Trčali smo sa

Džen Šelton: Opasna cura u svetu ultramaratona

Džen Šelton: "postojimo samo pokret i ja"

Džen Šelton sa svojih 25 godina voli da pije, da se tuče i trči duže i brže od bilo koje druge žene. Rođena je na istočnoj obali SAD u Virginia Beach-u 1984. godine i nije tipična devojka i trkačica.

Na Rocky Racoon ultramaratonu u februaru 2007. Džen je istrčala 100 milja (164 km) brže od bilo koje druge pripadnice lepšeg pola. Nekih 6 meseci ranije na ultramaratonu 100 milja u Vermontu, konzumirajući pivo i pizze, ušla u cilj kao 29-ta. Njen napredak je očigledan, a jedna je od najmlađih ultramaratonki današnjice.

– Počela sam da trčim ultramaratone kako bi postala bolja osoba, kaže Džen i nastavlja: Mislila sam ako neko može da istrči 100 milja da će biti u uzvišenom, smirenom stanju. Što se mene tiče, ovo nije upalilo, jer sam i dalje divlja kao i ranije, ali imam nade.

Njen dosije u policiji je obiman: hapšena je zbog napada, čak i na službena lica, javne golotinje i vožnje mountain bajka kroz rezervat prirode. Kad pije, dešava se da se potuče u baru. Tuča joj ne predstavlja problem jer je u toku studija na univerzitetu Severna Karolina Džen trenirala ragbi i često bila žešća od momaka, čime je razbila predrasude o nežnijem polu.

Dženina karijera ultramaratonke je krenula tek pošto je napustila fakultet. I dalje tinejdžerka, bez posla, otišla je u San Francisko da piše poeziju. Tamo nije dugo ostala i vratila se kući, u Virginia Beach da radi kao spasilac. Na nagovor prijatelja trčala je Mountain Masochist, kros-kantri ultramaraton od 50 milja poznat po svojoj težini kroz Blue Ridge planine. Pre toga nikada nije ni probala da trči maraton.

Njen pristup ultramaratonskom trčanju u prirodi je u meditaciji dok se nalazi na stazi gledajući u put pred sobom. Njena trkačka filozofija se može sažeti u par rečenica: Ako nešto počneš, idi do kraja. Ne postoji nijedan drugi osećaj osim toga. Tada ćeš biti sam sa Bogom.

Na sreću, Džen ima dobre fizičke predispozicije. Ima okretne noge, sjajnu ravnotežu i brzo napreduje od vremena kada je bila ragbi igrač i prvak države – srednjoškolka gimnastičar. Ovih dana živi u Ashlandu, Oregon, gde prodaje patike za trčanje. Bez trenera i sa par sponzora trenira tako što se izvuče iz kreveta, pojede vegetarijanski hamburger i trči koliko god brzo i daleko poželi. U proseku to iznosi oko 20 milja, tj. 30km.

– Kada izađem na trening postojimo samo ja i pokret. To je ono što volim, potpuno divlje, trčanje kroz prirodu – kaže Džen. Drugi ultramaratonci koji su imali prilike da trče sa njom, za Džen Šelton imaju samo reči hvale.

Džen Šelton drži nekoliko rekorda na ultramaratonima: Old Dominion 100 milja (17:00:34), Swinging Bridge 50km, Holiday Lake 50km i Rocky Raccoon 100 milja (14:57:00). Postavila je i ženski rekord na Crater Lake maratonu u avgustu 2008, vremenom od 3:15:01. Njene rezultate sa takmičenja možete pogledati ovde.

Izvori: Outside, Wikipedia, Athlinks

Advertisement. Scroll to continue reading.
4 Comments

4 Comments

 1. Ninoslav

  30.04.2010 at 16:29

  What a women!!

 2. Nemanja

  30.04.2010 at 17:10

  E ova je bas preterala :D !

 3. Marko

  06.05.2010 at 22:49

  VA Beach, inace jedno zestoko mesto

  Treba takva jedna da dodje u Sumice da otera onolike pse koji smaraju postene ljubitelje trcanja :)

 4. snezana

  04.06.2013 at 18:58

  meni se bas dopada…. zasto su Srbi tako konzervativni i konvencionalni, bar je puna energije i originalna, kada jedna žena radi šta hoće, svi je kritikuju, da je muškarac, hvallili bi je…

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

* BEOGRADSKI MARATON *

Vikend za nama je obeležio veliki broj trka u sportovima koje volimo. Ulično trčanje, trail trčanje, triatlon, ultra trčanje bilo je svega, neko bi...

* Naslovna

Dvadeset jedan ultramaratonac je poginuo nakon što su ekstremni vremenski uslovi pogodili planinsku trku od 100 kilometara (62 milje) na severozapadu Kine, prenosi CNN....

* Naslovna

Ultramaraton je trka koja je duža od maratonske. Sa ekspanzijom trka u svetu došlo je do toga da postoje ultre koje su samo malo...

* Naslovna

Nešto novo i atraktivno na trail mapi Balkana! Trka koja pretenduje da postane najizazovnija u regiji – Pelister Unique Trail Marathon. Prenosimo poziv organizatora,...