Patike za trčanje

Mizuno Wave Creation 10

Nema komentara

Uvod

O Mizuno patikama za trčanje i  tehnologiji izrade smo već govorili u posebnom članku. Takođe, testirali smo dva modela Mizuno Wave Rider 12 i Mizuno Genesis 3. Patike ovog brenda se ističu kvalitetom, visokom tehnologijom, koja je posledica istraživačkih napora u Japanu.

Poslednja reč tehnologije i patika koja predstavlja premium model running serije jeste Mizuno Wave Creation 10 u koju je Mizuno inkorporirao sve tehnologije koje je razvijao za trkačke patike. I to se i vidi. Već na dodir i prvo probanje, kao i na prvo poskakivanje u prodavnici jasno će vam biti da patika nosi određenu dozu posebnosti. Završna obrada je vrhunska, dizajn i izgled su agresivni (kao i cena ovog modela), dizajn spoljne bočne strane nikad do sada viđen…

Poluprofil Mizuno Creation 10

Za koga su patike namenjene?

Prema tipu trkača

Ciljna grupa za Wave Creation 10 su trkači koji prvenstveno misle na zdravlje svojih zglobova i kolena. To su teži trkači koji imaju više od 80 kg. Oni koji tek ulaze u svet tračanja, sa osnovnim ciljem da steknu kondiciju uz lagani džoging. Ovim trkačima masa patika od 370 g neće smetatati jer nisu takmičarski nastrojeni. Osnovni problem koji Creation 10 rešava jeste najbolje moguće ublažavanje udaraca za osobe čiji zglobovi nisu naviknuti na velike napore.

Prema vrsti stopala i pronaciji

Patika je u Neutralnoj kategoriji, dakle, omogućava stopalu trkača da se kreće bez ograničenja. Đon je nešto viši, za maksimalnu amortizaciju. Mizuno ovom patikom napravio vrhunski spoj amortizacije i stabilnosti. Wave Creation 10 su namenjene za normalne pronatore i supinatore.

Podloge i trening

Asfalt, beton, tartan, trava, piljevina,… Probao sam je i na fartleku u šumi. Takav trening u ovim patikama predstavlja pravo zadovoljstvo.

Specifikacije:

 • Mizuno Wave
 • Gender Engineering
 • Sensor Point
 • Pebax Rnew
 • Smooth Ride
 • Dynamotion Fit
 • AP
 • VS-1
 • X10
 • AIRmesh
 • Ortholite insock
 • Mizuno intercool

Opširnije o svim specifikacijama koje Wave Creation 10 nudi pročitajte u članku o Mizuno tehnologiji.

Utisci

Širina patike u prednjem delu

Pre svega obratite pažnju da Wave Creation 10 ima nešto veći kalup od ostalih Mizuno patika. To znači da ako nosite Rider 12 broj 44,5 biće vam dovoljan broj 44 u ovom modelu. Pored ovoga i sam model je u prednjem delu nešto širi, pa to može biti problem za one sa užim stopalom. Ja sam primer osobe kome ove patike stoje solidno čvrsto, ali ne i tako kao što bi neki drugi modeli iste velične mogli da obuhvate prednji deo noge. Moj savet vam je da obavezno probate ove patike pre kupovine, a ne da ih naručujete preko prijatelja.

Prvo trčanje i nesvakidašnja amortizacija

prvo trčanje: Creation 10
Prvo trčanje u Mizuno Creation 10

Prvo gaženje, koraci i dodir pete sa zemljom donose osećaj koji je u najmanju ruku neobičan. Mekoća đona i sjajno ublažavanje udaraca se graniči sa neprirodnošću poteza u nozi, te i dalje ne mogu da procenim da li mi se ova osobina Creationa sviđa ili ne. Koliko fenomenalno pruža zaštitu nozi, toliko me zbunjuje, jer nisam navikao na ovako mekano oslanjanje. Voleo bih da čujem i mišljenja drugih ljudi (težih trkača) na ovu temu, posebno što se ja pri doskoku dočekujem jagodicama i srednjim delom stopala na zemlju.

Prednji deo stopala ima sjajno ublažavanje udaraca, te su pored penastog materijala u Cration 10 ubacili VS-1 (crveni) materijal sa neverovatnim svojstvima amortizacije. I Vuja je probao ove patike i oduševio se koliko je udar smanjen kako u prednjem, tako i u zadnjem delu stopala. Upoređivali smo sva tri modela na testu i Creation definitivno ima superiorne karakteristike amortizacije. Trčanje na asfaltu ovde izgleda kao da ste na travi ili nekoj drugoj mekšoj podlozi, što sigurno čuva zglobove, ligamente i kosti.

Masa patike je velika

Kao što smo napomenuli, ova patika je namenjena za teže trkače koji imaju više snage, a ujedno nemaju takmičarskih ambicija. Creation 10 je za treninge – idealan, jer onome ko  ih nosi daje superiorni osećaj sigurnosti uz sve tehnologije kojima obiluje.

Sa masom od 370 g ova patika je jedna od težih trkačkih patika. Sve u svemu, u njoj nećete oboriti vaš lični rekord, ali ćete imati odličnog saveznika na trenizima.

Izuzetna ventilacija

Oduševio sam se koliko je patika dobra što se tiče ventilacije. Između dve Wave ploče nalaze se kanali u đonu koji vode do uloška, pa je pored respiracije kroz sam mesh sa gornje strane patike omogućeno da i donji deo stopala ima ventilaciju. Ovo bi dodatno trebalo da utiče da se minimizira nastanak žuljeva. Odlična stvar.

Spoljna bočna strana

Creation 10 donosi novost u dizajnu spoljne bočne strane patika. Ona je sada izgrađena iz dva dela, koje se prepliću negde u blizini skočnog zgloba. To je tzv „Dynamotion fit“, a moram priznati da mi se ovo rešenje ne sviđa, te da sam po prvi put posle dužeg treninga u Creation patikama (oko 10 km) osetio bol u desnoj nozi. Nastaviću da pratim ovu pojavu, a videćemo da li će i Mizuno biti veran ovom novom pristupu u narednim modelima.

Fotografije patika

[cf]iframe[/cf]

Odnos cena – kvalitet

Wave Creation 10 je premium patika za trčanje iz Mizuno serije. Pored najviše cene, ona nudi i najviše tehnoloških rešenja.

Smatram da bi ona trebala da nađe svoj put kod džogera početnika, koji ulaze u svet trčanja, a kojima je važno da imaju vrhunsku zaštitu za kolena i ligamente. Pored njih ovu patiku mogu birati i profesionalni sportisti (košarkaši, vaterpolisti,…) kao drugu patiku za kondicione treninge. I napredniji trkači mogu iskoristiti ovu patiku za spore treninge dužine.

Svim ostalim trkačima preporučujemo model Mizuno Wave Rider 12 koji ima bolji odnos cena – kvalitet.

+

Odlična amortizacija u peti
Odlična amortizacija u prednjem delu
Jedne od retkih patika za trčanje koje dobro izgledaju

Amortizacija u peti je neprirodna, dok se ne naviknete
Masa patike je velika
Visoka cena

Prodajna mesta Mizuno patika i možete pogledati na Mizuno stranici, gde ćete naći i kontakt telefon generalnog zastupnika, te se informisati o cenama specifičnih modela.

Ukoliko trčite u ovom modelu, podelite sa nama vaše utiske o ovoj novoj patici iz Mizuna.

Mizuno Wave Rider 13
Mizuno Wave Rider 12
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed