Vesti

Kako se motivisati za trčanje

3 komentara

Motivacija ne dolazi sama po sebi. Dok planirate svoje treninge, potrebno je pronaći i način na koji ćete se motivisati za trčanje, ali kako i da ostanete motivisani nakon nekog vremena.

Evo nekoliko saveta kako da poboljšate svoju motivaciju:

Zapišite

Vodite dnevnik trčanja, jer je to odličan način da pratite svoj napredak i ostanete motivisani. Zaista je lako: nadjite svesku i zapišite par rečenica nakon svakog od treninga. Ne zaboravite da unesete datum, pretrčano rastojanje i vreme koje ste proveli trenirajući, a možete uneti i lična zapažanja tipa “nisam se dovoljno zagrejao”, “osećao sam se odlično tokom poslednjeg kilometra” i slično.

Pronadjite svoju mantru

Odabir fraze koju ćete neprestano u sebi ponavljati dok trčite može Vam zaista pomoći da ostanete fokusirani i usmereni ka cilju. Vaša mantra može postati savršen izvor motivacije i pomoći Vam kad je najpotrebnije. Nije je teško pronaći: može Vam “doći” dok slušate omiljenu muziku ili razgovarate sa prijateljima, čak i dok listate omiljeni magazin. Odaberite neku koja odgovara Vašem stilu trčanja i karakteru, na primer: “Jače, brže, lakše” ili “Ne predaj se”…

Nagradite sebe

Ponekad kao nagradu za težak rad na treninzima možete sebi počastiti novom opremom ili masažom (koja veoma pomaže kao prevencija povreda). Ovo će Vam pružiti novu energiju i motivisati Vas da se još više posvetite treninzima.

Izbegnite “Sve ili ništa”

Ako nemate dovoljno vremena da odradite ceo predvidjeni trening, nemojte u potpunosti odustajati od njega tog dana. Bolje je istrčati  na brzinu 2km ili provesti 20 minuta na vežbama snage, nego propustiti trening u potpunosti. Osećaćete se mentalno puno bolje jer ipak niste odustali, ali će i fizička korist od kratkog treninga biti značajnija, nego da ga uopšte niste odradili.

Trčanje je zdravo

Jedan od ciljeva Vaših treninga je i da unapredite svoj izgled i poboljšate svoje zdravlje. Zato periodično podsećajte sebe na silne prednosti bavljenja trčanjem. Normalizovan krvni pritisak ili manji broj kilograma na vagi, kao i višak energije koji osećate, mogu Vam pomoći da se mnogo lakše nego ranije izborite sa stresom i bolestima.

Trčite u društvu

Socijalni aspekat trčanja je jedan od klučnih razloga zbog kojih ljudi počnu i nastave da se bave trčanjem. Učlanite se u lokalni atletski klub ili nadjite prijatelje sa kojima ćete trčati. U društvu je sve puno lakše!

Dajte sebi oduška

Nekada zaglavite na poslu ili ste zaista premoreni ili jednostavno zbog bitnijih životnih stvari nemate dovoljno vremena za trčanje. To je normalno i u redu je, zato ne budite previše strogi prema sebi što se ne pridržavate tačno predvidjenog programa treninga. Nećete izgubiti neku značajnu količinu mišićne mase ili pasti u formi ako ne budete vežbali taj jedan dan. Prihvatite kao neminovno da ćete se periodično osećati umorno ili imati loše dane, ali se uvek vraćajte stazi i trčanju.

Neka Vaši ciljevi budi uočljivi

Odaberite cilj – kao što je trka na 5km ili polumaraton i govorite ljudima o tome. Napravite svoj plan trčanja i postavite ga na vidno mesto da bi Vas uvek podsećao na ciljeve koje ste sebi zadali.

Zabavljajte se

Ovo je zapravo i poenta bavljenja trčanjem. Ne dozvolite sebi da treninzi postanu samo još jedan stres u Vašem životu. Umesto “bez muke nema napretka” razmišljajte o tome kao “bez zabave nema ni trčanja”.

11. Ženska trka – otkazana
Jevrosimović: Novi sajt, moj poklon atletici

Povezani članci

3 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed