* NaslovnaVesti

Novi logo Svetskog prvenstva u krosu!

Nema komentara

Srbija će 30. marta 2024. godine biti domaćin SVETSKOG PRVENSTVA U KROSU. Nakon organizacije Evropskog prvenstva u krosu 2013. godine, Evropskog prvenstva u dvorani 2017. godine, potom i najbolje organizovanog Svetskog atletskog prvenstva u dvorani 2022. godine, ova odluka možda i nije iznenađenje.

Logotip Svetskog prvenstva u krosu, Beograd 24 je inspirisan zelenilom Parka prijateljstva na Novom Beogradu. Predstavlja jedan od najvećih parkova grada. Prostire se na velikoj zelenoj površini od 14 hektara, duž obala reka Dunava i Save.

U ramu karakterističnog oblika za takmičenja Svetske atletike koji pokazuje slova W i A (World Athletics) predstavljen je Park prijateljstva, Ušće Save u Dunav , šare sprskog ćilima po kojima je naša zemlja prepoznatljiva, kao i trkači u obliku slova BGD (Beograd).

Kombinacija ovih elemenata nacionalnih obeležja i srpske istorije verno oslikava domaći i nacionalni karakter koje će ovo prestižno takmičenje imati u 2024. godini.

Prilika da ugostimo najbolje atletičare iz celog sveta

Predstavnicima medija obratio se predsednik Lokalnog organizacionog komiteta i direktor Srpskog atletskog saveza, Slobodan Branković:

“Poštovani gosti i predstavnici medija,

Kao predsednik lokalnog organizacionog komiteta, osećam ogromnu čast i odgovornost što smo dobili priliku ponovo da ugostimo najbolje atletičare iz celog sveta.

Ovog dana okupili smo se kako bi obeležili 100 dana do Svetskog prvenstva u krosu i predstavili logo takmičenja. Svetsko prvenstvo u krosu nije samo sportsko takmičenje, već i prilika da pokažemo svetu lepotu našeg grada, bogatu kulturu, i spremnost da budemo sjajni domaćini.

Naš logotip, koji smo s ponosom predstavili, odražava duh Beograda i Srbije. Park prijateljstva, Ušće Save u Dunav, šare srpskog ćilima i trkače u obliku slova BGD – svi ovi elementi zajedno simbolizuju spoj tradicije, ljubavi prema sportu i internacionalnog prijateljstva. Beograd, kao grad na ušću dve reke, predstavlja most između prošlosti i budućnosti, između različitih kultura i naroda.

Nemamo još puno vremena do samog takmičenja, tako da naš tim će imati dosta posla, ali nesumnjivo nas očekuje još jedan vrhunsko organizovani događaj.”

Na prvenstvu nas očekuje pet trka

Staza je dugačka 2 km. I biće održano pet trka i to:

  • Miks štafeta 4 x 2 km,
  • Juniorke 6 km,
  • juniori 8 km,
  • seniorke 10 km,
  • seniori 10 km.

Očekuje se preko 1100 takmičara I oficijelnih lica iz 100 zemalja sveta koji će biti naši gosti tokom tri dana, a čak preko 50 zemalja sveta će imati direktni prenos takmičenja.

Beograd je bio više nego uspešan domaćin 20. SPAR Evropskog prvenstva u krosu koje je održano u “Parku prijateljstva” na Ušću 2013. godine.

Na prvenstvu Evrope učestvovalo je 570 atletičara iz 37 evropskih zemalja koji su se takmičili u šest kategorija – juniorke i juniori, mlađe seniorke i mlađi seniori, seniorke i seniori.

Srpska atletičarka Amela Terzić (Novi Pazar) te godine, osvojila je srebrnu medalju, u konkurenciji mlađih seniorki.

Najveće iznenađenje takmičenja bio je 22-godišnji Nemanja Cerovac, koji je u fenomenalnoj trci osvojio bronzanu medalju, drugu za Srbiju na ovom takmičenju. To je bila prva medalja za Srbiju na EP u krosu od 2007. godine u konkurenciji mlađih seniora i od uspeha Dušana Markeševića.

Tadašnji potpredsednik Svetske atletike, a danas predsednik, lord Sebastijan Kou je u razgovoru sa predstavnicima medija istakao oduševljenje našom organizacijom uz reči:

,,Prvenstvo je fantastično organizovano, trke su bile fenomenalne. Šesnaest zemalja je osvajalo medalje, bilo je više učesnika nego ikad ranije. Sve je bilo fantastično, pa i vremenski uslovi. Srpska atletika je zaista sjajna i mislim da su pred vama tek godine i godine organizovanja velikih medjunarodnih takmičenja.“

Preuzeto sa: Srpski atletski savez

Da li je zaista potrebno da ,,razgazite“ nove patike?
Last minute novogodišnji i božićni pokloni za trkače
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed