Blog & Kolumne

Trčanje je ključ za svo blago sadržano u čoveku

8 komentara

trčanje je kjluč

Trčanje je sport za sirotinju?

Doduše ne za svu, nego samo za onu sirotinju koja ima vremena. Ima i onih koji su u međuvremenu zaradili velike pare ili kojima neko poklanja, ali su im ostale sirotinjske navike pa i dalje trče.

Počeo sam da trčim u trenutku svog života u kome je situacija izgledala ovako: preterana težina, psiha blago depresivna, lagano nezadovoljstvo sobom i zabrinutost za zdravlje.

Danas, nakon skoro godinu dana redovnog trčanja situacija je sledeća:  bolje podnosim samog sebe: lakši sam, imam utisak o tome da bolje izgledam, brže razmišljam, efikasniji sam. Na poslu sam ažurniji, organizovaniji, jasniji, upućeniji.

Generalno – manje se umaram šta god da radim, mnogo lakše prionem na bilo koji zadatak, imam više energije. Testovi koje sam radio i radim pokazuju da su mi performanse do duplo bolje nego dok nisam trčao. Dokumentacija je svuda uredna, i na poslu i kući. Svi računi se na vreme plaćaju. Sa lakoćom zaspim, probava odlična. Sa svime se uspešno nosim i želim da tako ostane.

Preporučujem trčanje svakome

Pre oko godinu dana mogao sam da istrčim 600 metara. Početak. Nakon drugog puta nisam mogao ni da zaspim, bolovi su počeli i trajali. Bio sam kod lekara, njemu nije padalo na pamet da me uputi na EKG. Nošen mišlju „nastavi ili crkni“ počeo sam sa popodnevnim treninzima svakog drugog dana. Dodao sam obavezno istezanje pre i posle trčanja. Lekar je bio u pravu.

Verovatno se svo to kabliranje (nervi i krvni sudovi) u organizmu od silne opuštenosti i neaktivnosti namestilo kako se namestilo pa je trčanje bilo veliki stres. Uz istezanje ovaj problem je izčezao. Produžavao sam trke za po 200 metara nakon nedelju ili dve. Za dan Svetog Arhangela Mihajla istrčao sam 10 kilometara – sat vremena. Počeo sam svakodnevno da trčim, nekad 4 kilometra, nekad 6, nekad 2. Bolje i 2 nego da ne trčim. U danima odmora sam se šetao, nekad 2 kilometra, nekad 8 kilometara.

Trčanje je naporno, ali predivno. Imam utisak da je u trčanju ključ za svo blago koje je sadržano u čoveku. Tokom trčanja u krvotok počnu da se ulivaju mnogi bitni hormoni koje organizam sada ima razloga da luči. Možda zvuči paradoksalno, ali jedna od najbitnijih aktivnosti za podizanje intelektualnih sposobnosti je fizička aktivnost. Trčanjem se otvara prozor sa ADVANCED opcijama ljudskog organizma i počinje TVIKOVANjE psihe i organizma.

Motivejšn bejbi
Rečnik trčizama i trkaćki Sonjizmi

Povezani članci

8 komentara. Leave new

 • Vozim džip
  mart 22, 2014 10:32

  Pa ti sad ostani da sediš ispred TV-a! Super priča, svaka čast!

  Odgovori
 • Julka Nina Dulovic
  mart 22, 2014 13:47

  Fantastican blog! Svaka cast…

  Odgovori
 • Svaka čast! Samo napred!

  Odgovori
 • Radisa Matejevic
  mart 22, 2014 19:50

  Bravo Aleksandre,ziv bio sto godina i isto toliko trcao.Samo napred.

  Odgovori
 • Svaka čast, moja priča je već ispričana na ovim stranicama, samo kratko, od debele svinje sam stigao do maratona. Međutim, najbitnije je da se osećam fantastični i u glavi i fizički ( ne bih to ni razdvajao) jer fizička spremnost i kondicija uglavnom dovodi do mentalne smirenosti. Sve mi ide bolje, posao, socijalni kontakti itd a kad sam najumorniji zbog posla istrčim se i umor nestaje.
  Još jednom čstitke, znam kako se osećaš.

  Odgovori
 • MarinaBella
  mart 27, 2014 13:37

  super tekst

  Odgovori
 • Sviđa mi se tekst. Bolje je trčati nego piti pivo ili izigravati robota pred kompjuterom. Pokretanje tela i pomeranje u prostoru nužno dovodi do progresa u intelektualnom planu. Naravno, ukućani te jedno vreme neće razumeti, ali i to će se promeniti, samo treba biti uporan

  Odgovori
  • Nije lose ni trcati i piti pivo 🙂 Kad sam mom ocu, koji uglavnom sedi i pije pivo, rekao da treba da se plati da bi trcao polumaraton, covek je samo odmahivao glavom, nije mu bilo jasno gde je pogresio u mom vaspitavanju 🙂

   Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed