U skladu sa izrekom da se češemo gde nas svrbi, svakodnevica kao nikad pre, obiluje pričama o zdravom životu (sa naglaskom na priče). Bombardovani smo informacijama i kvazi-istraživanjima bez pokrića, tu su i saveti lekara koji ponavljaju opšte-prisutne društvene floskule ili ono što im diktira farmacija. Mediji i veb portali se datom temom bave na plitak način, isključivo zbog povećanja gledanosti ili posećenosti. Ako iskarikiram, tako jedan dan čitamo kako je prženi krompir užas, dok već sutra stižu demanti o blagotvornom dejstvu pomfrija. Toliko i o uređivačkoj politici.
Sve te rekla-kazala priče unose uznemirenost i nesigurnost, pa radije biramo da se ukrcamo u društveni voz koji se kreće ka stanici prežderavanja i neaktivnosti. Dodajmo tome i ubrzani način života i nedostatak brzih rešenja za zdravu ishranu i jasno je da tako masovna reakcija populacije sigurno nije pala sa neba, već je brižljivo i indirektno nametana decenijama.
Sa sve većom ekspanizijom marketinga i takvog načina razmišljanja, gubimo normalne kriterijume i prihvatamo loše za dobro. Uostalom, marketing i tome služi, kako drugačije objasniti kupovinu nekih nebitnih proizvoda, plaćanje očajnih usluga ili glasanje za partije koje će nam kasnije raditi o glavi.
Tako se u konkretnom slučaju, jedan od najpoznatijih lanaca brze hrane smatra kul mestom, a njegova hrana nezaobilaznom za mnoge. To kasnije uključuje i socijalizaciju kroz koju ljudi grade samopouzdanje, jer eto i drugi tamo idu.
Bitnija je ambalaža od suštine ili ukus od zdravlja, pa će tako svi veoma rado da „polude“ u kampanji najpopularnijeg gaziranog soka koji je svoje boce posvetio imenima svih ljudi sveta. Em piju to đubre, em su postali hodajuće reklame. Uostalom, najbolji primer uticaja marketinga na život, je što smeće od hrane nazivamo obrocima, a za ono što bi iskonski trebalo da jedemo, imamo poseban termin „zdrava hrana“. „Zdrav način života“ je ono što treba da bude norma bez definicije. Apsurdno je kao da kažem: „Jao što sam se danas nadisao kiseonika“… ili biste rekli da sam težak smarač, ili da nešto debelo ne valja.
Ko god se iole zainteresovao za „zdrav način života“, do sada je već shvatio šta se sve nalazi na listi zabranjene hrane, za koju je isključivo zaslužan čovek. On je stvorio proizvode od belog brašna, a ne celog zrna pšenice, stvorio je proizvode od industrijskog šećera i izreklamirao ih toliko da malo ko zna za biljku Steviu, čije je osušeno lišće 40 puta, a njeni ekstrakti čak 200 do 400 puta slađi od šećera. Uz sve to sadrži 0 kalorija, 0 grama ugljenihhidrata i njen glikemijski indeks je, zamislite 0. Od „koka“ biljke se pravi jedan od najblagotvornijih čajeva, a čovek je od nje stvorio kokain. Shvatate kuda idem s pričom…
Otkriće
Šta je to tačno loše u modernom načinu ishrane? Već znamo dosta u teoriji, od gojaznosti do raznih bolesti, ali to pitanje je izgleda rešio nemački naučnik Oto Hajnrih Varburg i to još 1923. Za to je čak dobio i Nobelovu nagradu iz medicine. Kasnije se o tome malo pričalo, nastavljena su brojna istraživanja za koja su izdvajana ogromna sredstva bez ikakvog rezultata, a vi sami zaključite zašto je to tako.
Ono što je Oto otkrio, tiče se stvaranja kisele sredine u telu kao posledica kombinacije konzumiranja industrijske hrane i fizičke neaktivnosti, tj. ono što ćelije ne snabdeva sa dovoljno kiseonika zbog čega se stvara kisela sredina. Oto je rekao da ukoliko ćelija ostane 48 sati bez kiseonika, postaće kancerogena jer takve ćelije za razliku od zdravih, mogu da žive bez kiseonika. Kancerogene ne „udišu“ kiseonik i žive na glukozi, dok ne mogu da prežive uz visoku koncentraciju kiseonika. Karcinom nije ništa drugo do odbrambeni mehanizam koje neke ćelije prihvate da bi preživele u kiseloj sredini.
Kod onih kod kojih se pojavio neki vid karcinoma, najprostiji savet je da što više alkaliziraju telo. Preporučena ishrana treba da sadrži najmanje 80% alkalno zasićenih namirnica. Hemioterapija takođe zakiseljuje telo do te mere, da ono mora posegnuti za alkalnim rezervama iz organizma, kako bi neutralisalo kiselost, žrtvujući pritom mineralne osnove (kalcijum, magnezijum, kalijum).
Međutim, potpuno je nemoguće da se rak pojavi kod osobe koja oslobađa telo kiselosti, održavanjem visoko-alkalne ishrane, uz redovno ispijanje čiste vode. Rak se ne nasleđuje, jedino što je nasledno su navike vezane za loš stil života.
Dugotrajne loše navike vode ka dugotrajnijoj izloženosti tela kiselosti. Česti simptomi koji se dešavaju u takvim slučajevima, su: od akni, paničnih napada, nedostatka seksualne želje, hladnih nogu i ruku, alergija na hranu, nadutosti, blagih glavobolja i teškog ustajanja ujutru, preko depresije, migrena, astme, otoka, urinarnih infekcija, opadanja kose, mucanja i utrnulosti pa sve do Kronove bolesti, multipla skleroze, leukemije, svih vrsta kancera, šizofrenije, tuberkuloze itd. Znam, „Dosta je bilo Miloše, prestani“.
Ishrana
Nakon što je završen probavni proces, u zavisnosti od kvaliteta proteina, ugljenih hidrata, masti, vitamina i minerala, hrana se podeli na kiseline i baze. To stanje se meri pH skalom čije vrednosti idu od 0-14, gde je 7 neutralna zona. 0-7 je kiselo, 7-14 je alkalno. Da bi telo ispravno i zdravo funkcionisalo, potrebno je da pH stanje bude u blago alkalnom stanju, tj. nešto iznad 7. pH zdrave krvi je između 7,4 i 7,45, a ako padne ispod 7, ta osoba završava u komi.
Idealno je imati 60% alkalnu ishranu nasuprot 40% kisele, i izbegavati proizvode čiji je sadržaj većinski kiseo, kao što su i gazirana i industrijski proizvedena pića, rafinisani šećeri kao i svi zaslađivači. Takođe, nemojte da preterujete kada je so u pitanju, koristite je što je manje moguće.
- Rafinisani šećer i svi njegovi derivati, ne sadrži ni belančevine, ni masti, nema vitamina ni minerala, samo rafinirani ugljeni hidrati koji pogubno utiču na pankreas. Njegov pH je 2,1 (što je veoma kiselo).
- Sve vrste mesa, proizvodi životinjskog porekla (mleko, sirevi, jogurt itd)
- Rafinisana so
- Rafinisano brašno i svi njegovi derivati (testenina, torte, keks itd.)
- Hleb (najveći deo sadrži oksidirane masti, margarin, so, šećer i konzervanse)
- Margarin
- Kofein (kafa, crni čaj, čokolada)AlkoholAntibiotici i generalno svi lekovi
- Bilo koja kuvana hrana (kuvanje uništava kiseonik što povećava kiselost hrane)
- Sva industrijski prerađena hrana, konzervirana, ona koja sadrži konzervanse, veštačke boje, arome, stabilizatore, emulgatore itd.)
Namirnice sa kiselim efektom:
- pH 5.0 Veštački zaslađivači
- pH 5.5 Govedina, gazirana pića, belo brašno, lekovi, svinjetina, jagnjetina, testa i kolači od belog brasna, pržena hrana, svi šećeri, pivo, cigarete (fabričke), ćuretina, kvasac, rafinisana so, obična i jodirana, beli pirinač, ulje od pamuka, sirće (sva osim jabukovog).
- pH 6.0 riba, voćni sokovi sa šećerom, cigarete (od svežeg duvana), kiseli krastavčići, melasa, hleb od ovsa, raža, ječma, pirinča, kazein (protein mleka), rafinisane žitarice (tipa corn flakes), školjke, vino, mast, palmino ulje, zasladjeni jogurt, kikiriki, brusnice, kakao, procesirani sir.
- pH 6.5 Sir, kečap, majonez, integralni pirinač, kokice, kukuruzni hleb, kafa, kozje mleko, sojino mleko, sojin sir, kravlje mleko, gusčetina, školjke, ćuretina, bademovo i susamovo ulje, pačetina, suncokretovo i grožđano ulje.
- pH 6.7-6.8 šljive, suve šljive, kokos, kozje mleko (homogenizovano), kravlje homogenizovano, i većina proizvoda od istog, senf, pistaći, razni pasulji, pasterizovan med, semenke bundeve i suncokreta, vanila…
- Sve vrste sirovog povrća (Nemojte da vas zavara kiseo ukus, jer kada se unese, u telu reaguje i postaje alkalno). Sirovo povrće proizvodi kiseonik, dok kuvano kao što rekoh, ne.
- Voće takođe. Sok od limuna ima PH faktor približno 2,2, ali unutar ima veoma visok stepen alkalnosti, možda najjači od sveg voće, iako mu je ukus takođe kiseo. Voće proizvodi puno kiseonika.
- Neko semenje poput badema, veoma je alkalno.
- Integralne žitarice – jedina alkalna žitarica je proso. Sve ostale su lagano kisele, no kako ishrana treba da sadrži manji procenat kiselosti, integralne žitarice su dobra opcija i treba ih konzumirati skuvane.
- Med ima visok procenat alkalnosti.
- Hlorofil: bilje je veoma alkalno (pogotovo aloe vera)
- Voda – najvažnija za proizvodnju kiseonika. Hronična dehidracija je koren većine degenerativnih bolesti.
Namirnice sa baznim efektom:
- pH 9.0 Limun, lubenica
- pH 8.5 Dinje, grožđe, peršun, kivi, kruške, ananas, suvo grozđe, umeboshi šljive, sokovi od povrća i voća, sušene smokve, sušene urme, papričice, mango, papaja, maline, mandarine, crni luk.
- pH 8.0 sveže urme i smokve, slatke jabuke, kajsije, banane, šargarepe, celer, beli luk, avokado, grejpfrut, zelena salata, nektarine, breskve, bundeve, spanać, brokoli.
- pH 7.5 kisele jabuke, cvekla, kupus, karfiol, đumbir, krompir, jagode, masline
- pH 7.2-7.3 bademi, domaći krastavčići, artičoka, tresnja, krastavci, domaći med, pečurke, zrele sveže masline, rotkvice, seme susama, paradajz, maslinovo ulje, razni začini, umebosi sirće, kafa u zrnu, kokosovo i laneno ulje.
I najbitnije, vežbanje daje kiseonik celom telu. Ono kako danas živimo, sedeći po kancelarijama po ceo dan je ono što uništava život. Pored pravilne ishrane, bilo kakva fizička aktivnost je plus. Od svakodnevnog šetanja bar 3km, do brzoh hodanja, trčanja, vežbanja kod kuće ili u teretani, plivanja itd.
Rekli su…
Jedan od najpoznatijih hirurga na svetu, Džordž Krile iz Klivlenda, rekao je da su sve tzv. prirodne smrti, ništa drugo nego prelazak u kiselu prezasićenost tela.Henri Luis Lenken, američki novinar, esejista, novinski urednik, satiričar i kritičar američkog života i kulture, je rekao da je život borba protiv zadržavanja kiselosti. Starenje, gubitak energije, stres, glavobolja, srčane bolesti, alergije, ekcemi, koprivnjače, astma, bubrežni kamenci, arterioskleroza, kao i mnoge druge bolesti, nisu ništa drugo nego akumuliranje kiselosti.
Rober Jang, američki autor knjiga alternativne medicine (još jedan izopšteni termin kao i „zdrava hrana“), koji promoviše alkalni način ishrane, rekao je da je povećana zakiseljenost organizma uzrok svih degenerativnih bolesti. Ako dođe do poremećaja ravnoteže i organizam započne sa skladištenjem kiselosti.
34 komentara. Leave new
Na jednom mestu limun ima pH 2.2, a na drugom 9.0
Na tom prvom mestu, radi se o soku od limuna.
Pomenuo sam da smo bombardovani raznim istraživanjima i zaključcima, no poenta je da sa bilo kojim voćem i povrćem, ne može da se pogreši. Došlo je iz prirode kao i mi sami 😉
OK, nisam shvatio da razlika pH vrdenosti samog voca i soka od voca moze da bude tolika.
Ma daj. Sok od limuna je jedno a limun drugo?! Kakva glupost.
Naravno da nije jasno, glupost je u pitanju. Zanima me šta je to „unutar“ limuna što je toliko bazno? Jetra detoksikuje organizam, bubrezi se brinu o ph krvi, zavisno od toga kakvu hranu unosimo ph krvi ostaje ista, a menja se jedino ph mokraće. Zamolio bih vas da ne objavljujete šarlatanske tekstove. Poguban efekati ima bilo kakvo objavljivanje tekstova bez konsultacije sa stručnom osobom.
Limun je kiseo i to je valjda svima očigledno. Međutim, zbog svoje kiselosti, kada se pojede, na organizam deluje tako da izaziva alkalizaciju. Mehanizam je lepo objašnjen u knjizi „Alkalizuj se ili umri“. Zbog toga se dvojako tretira. Ako se opisuje njegova kiselost onda se piše da je kiseo – 2. Ako se opisuje njegovo dejstvo na organizam onda se kaže da deluje alkalno i ima stepen – 9.
Odlican tekst. Iskreno se nadam da ce ga procitati sto vec broj ljudi kojima je zaista potrebna osnovna edukacija o normalnoj ‘zdravoj’ ishrani. Mi ‘trkaci’ ovo vec vrlo dobro znamo, mada ponekad dobro dodje i obnova gradiva. Hvala i bravo!
Hvala i vama što prepoznajete i širite prave vrednosti 🙂
Zdravo Miloše
Imam 52 godine. Dugo amaterski „posmatram“ na sebi dejstvo hrane i pića. Došao sam do sledeće pretpostavke.
Kada konzumirano oksidisane namirnice povećava se kiselost u želucu da bi se one dezoksidisale i postale dobre za nas. Treba konzumirati neoksidisane namirnice. Namirnice su neoksidisane ako su potpuno sveže, ili ako su donekle zakišeljene, ili ako su ispravno termički obrađene. Pri ispravnoj termičkoj obradi kiseli sastojci u namirnicama i dodate kiseline, dezoksidišu namirnice i čine ih dobrim za nas…
Šta ti kažeš na ovo?
Pozdrav, Goran Kostić, Leskovac.
e ovo Goranovo zapazanje mi se vrlo dopada,i citajuci razne druge tekstove o zdravlju i ishrani, sam saznala da je ovo ustvari i ispravna pretpostavka !
Broscience…. telo je kiselo u predelu stomaka, a manje kiselo što smo dalji od stomaka, sve ostalo su gluposti i glupo je mešati warburga sa ovim Broscience-om jer je on nobela dobio za tzv warburgov efekat, a to je da ćelije raka koriste šećer kao gorivo laički rečeno, a što se danas koristi prilikom određivanja metastaza jer se pacijentu ubrizgava radioaktivni secer i onda na skeneru posmatra gde dolazi do nagomilavanja. Tako da te žitarice nece spasiti od raka i bilo sta sto utice na skok šećera u krvi, vec sprecavanje visokog insulina i igf hormona (kepeci nikad nemaju tumor i kardio bolesti)
Posle ovakvih tekstova uvek volim da vidim kvalifikacije autora teksta da bih mogao da zauzmem stav, a ovde ne mogu da ih nadjem?
Izbegavanje brze hrane, veći unos voća i povrća uz redovnu fizičku aktivnost su dovoljne kvalifikacije 🙂
Ponekad treba uključiti mozak.
Sličan tekst objavljen dva dana pre ovog http://www.magazin.ba/featured/osnovni-uzrok-raka-otkriven-jos-prije-jednoga-stoleca-ali-je-sve-do-sada-skrivan-od-javnosti-16336.html Ako koristite već neke druge izvore, bilo bi lepo da ih navedete.
I magazin.ba bi mogao da navede svoj izvor, posebno kada preuzme citav tekst.
http://goo.gl/NnDRs
Magazinba je i napisao izvor odakle su oni prekopirali… Barem to.
Sta znaci konstatacija da sirovo povrce proizvodi kiseonik?
Ova dijeta nije prihvacena od naucne javnosti, vec uglavnom od ljudi
koji vam posle prodaju svoje suplemente koji “povecavaju“ alkalnost.
PH naseg tela je razlicita u razlicitim tkivima-sta jedemo moze da utice
na PH urina, ali tesko na PH krvi( samim tim ishrana moze da utice npr na smanjenje kamena u bubregu itd..). Da se razumemo, svaka dijeta koja kaze jedite voce i povrce, izbegavajte procesiranu hranu i secer je dobra, ali povezivanje to sa acido-baznom razvnotezom, ili jos gore sa neproverenim tvrdnjama kako se time sprecava rak i slicno, je u najmanju ruku neozbiljno. Zeleno porvce je dobro jer sveze ima najvise vitamina, dok se kuvanjem deo hranljivih namirnica gubi -nema nikakve veza sa proizvodnjim kiseonika. mrtva zelena salata i da proizvodi kiseonik, to nam nista ne znaci u crevima…Citirani hirurzi su bili poznati ne samo po svojim vestinama, vec i po raznim kontraverzama, tako da vas molim da ipak proverite izvore pri pisanju tekstova , i navedete validne reference.
baš volim ove skeptične neznalice.Aleksandra ova ishrana provereno sluzi za detoksikaciju organizma,po svemu onome sto sam citao i probao do sada.ne kosi se ni sa jednim principom zdrave ishrane.tako da ne zam sta vam ne odgovara.bunite se a verovatno niste ni probali ovaj rezim ishrane -da bi mogli da nam kažete da to ne valja ili valja.
Mik, detoksifikaciju vrse vasi burezi, ukoliko su zdravi. Ishrana sa dosta voca i povrca je odlicna, i naravno da ce se svako to se pravilno hrani da se odlicno oseca, ali ne treba mesati babe i zabe. Koji je dokaz za detoksifikaciju?vas subjektivni osecaj?
Kad bi ishranom mogli tako lako da regulsete PH vaseg organizmal, vrlo brzo bi umrili, prema tome nema potrebe za pseduonaukom. Vasa ishrana moze da promeni samo pH urina, ali ne i ostalog tkiva-osnovi fiziologije.
Može sve dugooročnom lošom ishranom.
Kažem i ja ima dosta netačnih informacija u teksu. Tako npr treba znati da za regulisanje kiselosti organizam koriste esencijalne minerale, od kojih je glavni kalcijum za regulisanje. Odatle mnogi doktori povezuju osteoporozu sa acidozom organizma.
U zdravlje, pozdrav!
Detoksikaciju vrši jetra, a ne bubrezi.
http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/DSH/coral2.html
Bravo! Dijeta je bezopasna ali potpuno naucno neosnovana, samo treba znati osnove hemije i biologije..
kontraverzno kontraverzno, ali i korisno
K’o da sam ga ja pisao!
E, a gde je domaći kefir? On je zakon za alkalizaciju organizma.
Pozdrav svima!
Tekst je u 95% izvandredan i tačan. Svima preporučujem knjigu „Alkalizuj se ili umri“ (malo zvučan naslov, kao teorija zavere, al sama knjiga nije takva)!
Ono što bi svima preporučio jeste domaći kefir, pazite DOMAĆI! Kad ga sami pravite od tibetanskih zrnaca (kefirska gljiva), ovo piće je odličan alkalizator, ali ono što je još bolje; ima toliko probiotskih bakterija da je bolji od probiotika od „Ivančića i sinova“. Ne zaboravite da je 70% imunoloških ćelija u digestivnom traktu, ovako jačate imunitet.
p.s. Jogur je neutralne kiseline, još ako je probiotski, onda je i bazičan (alkalan).
Odličan tekst u vezi forsiranja voća u ishrani:
http://www.realx3mforum.com/smf/index.php?topic=100.0
Drugim rečima, umereno sa voćem, povrće može koliko hoćete.
Istina je ipak malo drugačija….
http://zoran-vujcic.blogspot.com/2013/11/kiselo-bazni-put-ka-zdravom-razumu-ili.html
Obično ne idem na linkove. Ovaj put sam slučajno otišao. Slažem se sa svim od prve do posljednje riječi. Na internet portalima časopisima i TV-u se možete naslušati i načitati takvih neosnovanih i površnih tekstova da bi se svakom normalnom čovjeku trebala dizati kosa na glavi.
U rusiji nema takvih natpisa, svugde pise Mak Donalds na cirilici