Untitled design (19)

1. Početni položaj je sa savijenim kolenima, sedeći na podu. Prste stopala odignite u vis od podloge i snažno grčite 20 puta dok pete ostaju na tlu.

1

2. U sedećem položaju, držite rukama potkolenice iznad skočnih zglobova i spojite pete.Neodvajajući pete pomerite, tj. razmaknite prste što više u stranu tako da mali prst klizi po podlozi. Uradite to 20 puta.  Zatim spojite prste a pete odvajate jednu od druge do osećaja zatezanja.

2.12.2

3. U sedećem položaju sa ispruženim kolenima odvojite malo stopala. Zatim povlačite palčeve stopala dok se ne dodirnu. Nakon toga radite kružne pokrete stopalima na svaku stranu 10 puta. Na kraju prebacite zdravo stopalo preko povredjenog i i donje stopalo povlacite prema potkolenici dok gornjim stopalom dajete otpor.

3

4. Držeci se za zid ili gelender pokušajte da isteglite listove stojeći na ivici stepenice dok su pete slobodne i propadaju na dole. Radite prvo sa jednom pa sa drugom nogom. U trenutku kad osetite istezanje zadržite se 30 sekundi.

4

5. Sedeći na podu ili krevetu gurajte ivicu kreveta ili stavite loptu izmedju zida i stopala. Gurajte 20 puta sa zadrškom od nekoliko sekundi. U istom položaju obmotajte kaiš ispod prstiju i vucite obema rukama prema gore do osećaja zatezanja ili bola. Zadrzite 20-30 sekundi.

5

6. U sedećem položaju za stolom stavite deblju knjigu ili stočić ispod prstiju stopala. Pete spuštajte ispod ivice knjige do osećaja zatezanja a zatim ih podignite na gore imitirajući pokret podizanja na prste. Uradite sa zadrškom 10 puta.

6

7. Isti početni položaj. Oba stopala su petama oslonjena na knjigu dok su prsti slobodni preko ivice. Za gornji deo oba stopala zakačite lastiš ili elastičnu traku. Pomerajte stopala u stranu razvlačeći lastiš dok su pete fiksirane na podlozi.

7

Koliko vi pažnje posvećujete svojim stopalima? Zaustavljate li se samo na odabiru adekvatnih patika, ili radite i vežbe kojima ih jačate?