Zdravlje

Da li je trčanje bezbedno? Kardiolog o smrtnim slučajevima na maratonu

Nema komentara

Flickr: Andrew in Windsor's

Takođe, ova pojava nije ništa posebno novo ni u odnosu na raniji period jer jednostavno više se vežba i trči, a i populacija je sve starija tako da je tendecija ponavljanja nesrećnih slučajeva veća. Isto tako je sve veći broj sportista koji trče maraton, a da nisu spremni i time se i rizik povećava.

Činjenica je i da se nesrećni slučajevi dešavaju i mlađim trkačima ali najčešće se radi o sportistima koji već imaju kardioloskih problema. Srce je veliko, zidovi su čvrsti i zbog toga srce proizvodi nepravilne otkucaje koji mogu biti veoma opasni. Interesantno je da se ovakvi slučajevi ređe dešavaju ženama. Doktor objašnjava da je žensko srce manje, a nauka predpostavlja da je manje srce zdravije.

Takodje, neka istrazivanja ukazuju na činjenicu da treninzi izdržljivosti povećavaju rizik za inače nezdravo srce.

Ali, činjenice su da:

  1. Vežbanjem se smanjuje rizik srčanih oboljenja. Rizik se umanjuje 30-50% uz redovno vežbanje.
  2. Rizik od smrti od srčanog udara je 5-7 puta veći u toku maratona za one koji redovno i naporno vežbaju, a udvostručava se za ”vikend ratnike” tj. one koji vežbaju neredovno

Preporuke su: osluškujte svoje telo, ne zanemarujte signale koji vas upozoravaju da nešto nije u redu, redovno vežbajte. Vodite računa i o drugim aspektima: pritisak, ishrana, holesterol.

I na kraju doktor preporučuje da ukoliko niste od onih koji trče za Olimpijske igre u Londonu, trčite sporije i uživajte u tome.

Test opterećenja na traci
Da li će trčanje uništiti moja kolena?

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed

Exit mobile version