Kroz trčanje i druženje sa trkačima i trkačicama, naučite svašta. „Trčati polumaraton ili maraton ti je kao završiti fakultet“, riječi su mog trkačkog mentora tokom našeg prvog zajedničkog treninga, (pri tom moram naglasiti da nije mislio na one privatne). „Zahtjeva disciplinu i sistematičnost. Imaš svoj cilj i znaš da trebaju vrijeme i trud da stigneš do njega“.

I zaista je tako. Bez discipline, sistematičnosti i jake volje nema ni istrčanih polumaratona ili maratona. Da znaju više o tome, poslodavci bi više zapošljavali trkače jer su oni kroz trkačku etiku u sebi razvili osobine, vještine i znanja koji svoju primjenu mogu lako naći i u poslovnom okruženju.

Poslodavac traži upornog kandidata, nekog ko grize za poslom, ne plaši se izazova, doslednog i odgovornog radnika, a to treba znati predstaviti kroz parče papira. Najbolji obrazac lične biografije je onaj u kojem hvalospjev o sebi trebate potkrijepiti nekim konkretnim primjerom kako bi vas Odsjek za ljudske resurse koji će prvi zaprimiti prijavu odabrao za sljedeći krug kandidata.

Veliku većinu karakteristika i iskustava pravi trkači mogu potkrijepiti i dokazati svojom trkačkom etikom jer izazovi koje sebi postavljaju kao što su polumaraton, a maraton i ultramaraton pogotovo, se postižu samo marljivim radom što znači da uz redovan posao u firmi imaju i dodatni, na stazi.

Zašto su trkači posebni?

Poslodavac ili panel koji sa trkačem obavlja intervju bi trebao o takvom kandidatu znati sljedeće:

 • Orjentisan/a je ka cilju jer prije svakog nastupa definiše izazov koji nameće novi cilj što znači da na stazu izlazi ako je nakon istrčanog polumaratona odlučio istrčati maraton ili želi smanjiti vrijeme za koje je pretrčao određenu dužinu.
 • Vodi računa o detaljima jer redovno evidentira trkačke treninge, prosječnu brzinu, lične rekorde, osluškuje disanje, rad srca, kako njegovo tijelo reaguje na kretanje, istezanje, ishranu bez čega je nemoguće pretrčati maratonske dužine.
 • Izdržljiv/a je i zna kako da povlači granice svoje izdržljivosti jer se tokom treninga najveći uspjeh postiže upravo kad čovjek misli da odustane. Ako je spreman/a da se nosi sa mentalnom i fizičkom izdržljivošću koju zahtjeva maraton, onda će poslovni zahtjevi za njega biti šaša.
 • Uporan/na je i ne odustaje lako jer trčanje donosi uspone i padove, nekad su rezultati dobri al se ne odustaje ni kad se nižu neuspjesi kroz trenažni proces.
 • Ne zabušavaju jer ništa ne znači što će presjeći krivinu tokom treninga. Njihova trkačka aplikacija ili Garmin mjeri dužinu ili vrijeme provedeno na trčanju koliko god on prečica uhvatio. Nerjetko će optrčati oko kuće 5 puta samo da bi naštiklao planiranu kilometražu.
 • Dobro je organizovan/a jer uz porodicu i poslovne obaveze potrebne su dobre organizacijeske vještine kako bi se stigli odraditi i trkački treninzi koji ponekad uzimaju i po tri sata dnevno.
 • Vrijedan/a je jer nekad treba ustati ujutro u 5h da bi stigao odraditi trening i uklopio u ostale obaveze.
 • Posjeduje unutrašnju motivaciju jer na to što radi niko ga ne tjera već sam sebe motiviše da izdrži velike fizičke i mentalne napore.
 • Pouzdan/a je jer da bi se ostvarili zahtjevni ciljevi, mora se raditi svaki dan ili bar onaj planirani broj dana u sedmici.
 • Strastven/a je jer samo velika strast je može natjerati da trči ujutro u 5 ili naveče u 22h, po kiši, po snijegu, na suncu ili vjetru a da u tome vidi dobar razlog i svrhu.
 • Sistematičan/a je i zna da izradi plan koji će ga malo po malo dovesti do cilja.
 • Zdrav/a je jer dobra kondicija i zdrava ishrana podrazumjevaju snažan organizam i jak imunitet zbog čega je rijetko ili gotovo nikada na bolovanju.

Poslodavac bi trebao znati i jednu trkačku naviku koja bi mogla u kolektivu biti neshvaćena: Pričaće o trčanju svaki put kad mu se za to ukaže prilika a možda i kad za to nema zainteresovanog i adekvatnog sagovornika.

Ipak, uzimajući u obzir sve navedeno, mnogo je razloga zbog čega bi se poslodavac trebao odlučiti da zaposli baš trkača dugoprugaša jer kolektivu uvijek trebaju odlučni, disciplinovani i srčani pojedinci.

Dvije su stvari koje bih najradije u svojoj biografiji stavila uz lično ime i prezime jer govore jednako o meni kao i poslovi koje sam obavljala ili preporuke koje imam od ranijih poslodavaca: samohrana majka i maratonka.

Obzirom da poslodavci ne znaju na pravi način da ih protumače, ovu prvu izostavljam iz lične biografije i samo ako se ukaže prilika tokom intervjua, tj. ako me pitaju, pomenem da sam samohrani roditelj i da već godinama odlično „hendlujem“ privatnim i poslovnim obavezama te da zbog djeteta nisam bila spriječena završiti fakultet, steći tri kvalifikacije, ostajati na poslu duže ili odlaziti na službena putovanja. (Jer korporativni interesi su važniji od porodičnih! Uostalom, zar vam to što sam jedini roditelj i da sam sve to sama postigla ne govori dovoljno o meni i mojim sposobnostima?!)

Poslodavci zaziru od majki, majčinstva i majčinskih obaveza, stanovništvo stari, a država bi da društvo podmladi preko naših (ženskih) leđa. Drugi organi odrade reproduktivni zadatak, a onda naša leđa povuku da ne trpe poslovi ni u kancelariji, ni u kući. U rubriku gdje navodim ostale vještine i znanja, ponosno stavim „aktivna rekreativka-maratonka“, pa ko razumije, shvatiće.

Da li i vi u vašim biografijama navodite trčanje kao bitnu stavku?

Izvorno objavljeno na: http://trcimjerstrcim.blogspot.com/2014/01/zasto-poslodavac-treba-zaposliti-trkaca.html