Trčanje u društvu može da oživi vašu trkačku rutinu. U društvu možete ići brže i dalje nego kada trčite sami. Pored koristi u trčanju, zajednički treninzi će uticati i na približavanje između dve osobe i poboljšavanje prijateljskih odnosa.

trčanje u grupi

Ukoliko još uvek niste probali trčanje u paru ili grupi evo nekoliko saveta:

Vi brinete: Drugi trče brže i duže nego što vi trčite

Rešenje: Neke grupe i pojedinci su veoma takmičarksi nastrojeni. Desiće se da naiđete na trkače koji rade tačno određene treninge koji su deo njihovih priprema. Oni vam se verovatno neće prilagođavati, ali velika većina drugih više daju značaja druženju. Pre trčanja upitajte grupu kojom brzinom trče i pokušajte da ugovorite tempo koji vam odgovara. Na primer kada sam u junu 2009. trčao sa Vujom krug oko Ade, išli smo 5:00/km što je brzina koja je za njega nešto sporija, a za mene nešto brza.

Vi brinete: Grupa će vam pobeći i možete se izgubiti

Rešenje: Većina grupa će prilagoditi brzinu najsporijem trkaču. Često će se trkači koji su otišli ispred u nekom trenutku vratiti do vas da provere da li je sve u redu, a onda nastaviti opet svoj tempo. Takođe, pre trčanja možete proverite rutu, pronaći informacije gde koja staza izlazi i gde se završava. Možete poneti i mobilni telefon.

Vi brinete: Često pravim pauze dok trčim, ostali u grupi ne

Rešenje: Vodite se uživanjem u trčanju. Grupno trčanje je lepo, ali ono nije razlog da ne uživate. Nemojte siliti vaš ritam ili izbegavati pauze. Ukoliko vam odgovara planirana distanca pristupite trčanju u grupi. Ipak, ispoštujte naprednije trkače i nemojte kretati na zajednički trening ako mislite da bi se neko osećao glupo zbog pauza koje nisu planirane. Informišite grupu o vašim ciljevima.

Vi brinete: Nisam siguran da li je OK da pričam dok trčimo

Rešenje: Mogućnost da se opustite i socijalizujete često je i pokretač zajedničkih trčanja. Samo napred, predstavite se, vašu trkačku karijeru i slobodno postavljaljte pitanja. Ja, recimo, obožavam da pričam dok trčim u društvu. To je zato što su zajednički treninzi retki, a sa trkačima uvek imate barem jednu zajedničku temu.

Šta vi mislite o trčanju u društvu i razgovoru u toku trčanja?

škola trčanja