Maraton klub 1893 Beograd, vesela žuta ekipa geografa i raznovrsnih zaljubljenika u prirodu, društvo i ono između, od ove jeseni i zime okuplja se na atletskoj stazi sportskog centra Olimp na Zvezdari. Ideju nosi neeksplodirani nukleus Maraton kluba 1893 koji čini desetak rekreativnih trkača i trkačica sa višegodišnjim iskustvom u trčanju na duge staze, planinarenju i drugim aerobnim sportovima.

Poziv

U cilju dalje afirmacije rekreativnog trčanja, podizanja svesti o značaju trčanja kao oblika zdravog života, dodatne motivacije pojedinaca, razvijanja takmičarskog duha, razmene znanja i iskustava sa trka, putovanja i života pozivamo sve zainteresovane da dodju i puste korak, svakog utorka na zajedničkom treningu od 13h na SC Olimp (Ul. Vjekoslava Kovača 11). Poziv je upućen i afirmisanim i neafirmisanim trkačima, rekreativcima, trenerima, i uopšte ljudima čije bi znanje i iskustvo doprineli kvalitetnijim treninzima.

Vreme

Za okupljanje je izabran utorak i popodnevni termin kako bi se uz ustaljenu, vikendaško-rekreativnu praksu koristila i radna sedmica, snažno rutinirani deo života većine nas. Shvatamo da su mnogi sprečeni da dođu u rano popodne, ali se nadamo da bi mogli pronaći vremena da treniraju i nešto kasnije tog dana.

Staza

Za trening će se koristiti savremena kružna atletska staza sa mekom osnovom od tartana. Dužina je od 250m (unutrašnja) do 285m (spoljašnja). Staza pruža uslove za kratka, srednja i duga trčanja pa je pogodna za trkače različitih afiniteta. Ulaz u SC Olimp je slobodan, a staza se nalazi na otvorenom prostoru, okružena uređenim parkom. Dodatne podatke o stazi i sportskom centru možete pronaći na oficijelnom sajtu ili u okviru članka Atletska staza Olimp“.

Smisao zajedničkog treninga

Maraton klub 1893

Konkretno planiranje i izvođenje treninga je neformalnog karaktera, ne zahteva pojavaljivanje u tačno dogovoreno vreme niti je za njega sastavljen univerzalni program. Dolazak na trening ne podrazumeva velika predznanja o trčanju. Takođe ne podrazumeva ni aposultnu ograničenost samo na priče o trčanju, trkama. Cilj nije da se pronađe veštačko zajedništvo među trkačima nego zrela zajednica pojedinaca koje uprkos različitim životnim pozivima povezuje trčanje kao deo života. U prvim okupljanjima, slučajno se iskristalisala praksa da se po dolasku trkači uključuju u lagano zagrevanje i trčanje nekoliko krugova u društvu. Kasnije, po ličnom nahođenju, svako od trkača odabira svoj režim treninga. Ostale prakse na samom treningu i posle trebalo bi da spontano budu definisane sa prvim okupljanjima.

Profesionalni programi treninga za rekreativce i afirmisane trkače sada su umnogome dostupni preko sajtova pa prepuštamo pojedincima da osluškuju svoje telo, razmišljaju zašto trče i biraju programe za sebe. Osnovni smisao zajedničkog treninga je da se pojedincu prepusti da, prema svojim ciljevima, sam organizuje, osmišljava i izvodi trening, podiže formu, priprema se za trke i harmonizovano se usklađuje u trkačku zajednicu sličnih sposobnosti. U zajedničkom treningu posmatrajmo jedni druge dok trčimo, pokušavajmo da popravimo tehniku, brzinu i stil trčanja, gaženja ili opštu estetiku tela. Boljem trčanju tempa, deonica, dužina svakako će doprineti i bodrenje ostalih trkača sa klupe. Razgovarajmo o ishrani, odeći, opremi, problemima, dostignućima i o svemu što nas čini drugačijima. Verujemo da će mnoge trčanje u društvu osloboditi predrasuda o telu i njegovim sposobnostima i pomoći da ojačaju motivaciju, da ostvare doslednost u treninzima i postignu zadate ciljeve.

Smatrajmo trkačku zajednicu ne zbirom pojedinaca koji obavezno zajedno treniraju i učestvuju na trkama već zdravom i zrelom kulturnom nadgradnjom u našem društvu.

Vidimo se.

planovi za trčanje