Vesti

Zajednički treninzi na Olimpu utorkom u 13h

15 komentara

Maraton klub 1893 Beograd, vesela žuta ekipa geografa i raznovrsnih zaljubljenika u prirodu, društvo i ono između, od ove jeseni i zime okuplja se na atletskoj stazi sportskog centra Olimp na Zvezdari. Ideju nosi neeksplodirani nukleus Maraton kluba 1893 koji čini desetak rekreativnih trkača i trkačica sa višegodišnjim iskustvom u trčanju na duge staze, planinarenju i drugim aerobnim sportovima.

Poziv

U cilju dalje afirmacije rekreativnog trčanja, podizanja svesti o značaju trčanja kao oblika zdravog života, dodatne motivacije pojedinaca, razvijanja takmičarskog duha, razmene znanja i iskustava sa trka, putovanja i života pozivamo sve zainteresovane da dodju i puste korak, svakog utorka na zajedničkom treningu od 13h na SC Olimp (Ul. Vjekoslava Kovača 11). Poziv je upućen i afirmisanim i neafirmisanim trkačima, rekreativcima, trenerima, i uopšte ljudima čije bi znanje i iskustvo doprineli kvalitetnijim treninzima.

Vreme

Za okupljanje je izabran utorak i popodnevni termin kako bi se uz ustaljenu, vikendaško-rekreativnu praksu koristila i radna sedmica, snažno rutinirani deo života većine nas. Shvatamo da su mnogi sprečeni da dođu u rano popodne, ali se nadamo da bi mogli pronaći vremena da treniraju i nešto kasnije tog dana.

Staza

Za trening će se koristiti savremena kružna atletska staza sa mekom osnovom od tartana. Dužina je od 250m (unutrašnja) do 285m (spoljašnja). Staza pruža uslove za kratka, srednja i duga trčanja pa je pogodna za trkače različitih afiniteta. Ulaz u SC Olimp je slobodan, a staza se nalazi na otvorenom prostoru, okružena uređenim parkom. Dodatne podatke o stazi i sportskom centru možete pronaći na oficijelnom sajtu ili u okviru članka Atletska staza Olimp“.

Smisao zajedničkog treninga

Maraton klub 1893

Konkretno planiranje i izvođenje treninga je neformalnog karaktera, ne zahteva pojavaljivanje u tačno dogovoreno vreme niti je za njega sastavljen univerzalni program. Dolazak na trening ne podrazumeva velika predznanja o trčanju. Takođe ne podrazumeva ni aposultnu ograničenost samo na priče o trčanju, trkama. Cilj nije da se pronađe veštačko zajedništvo među trkačima nego zrela zajednica pojedinaca koje uprkos različitim životnim pozivima povezuje trčanje kao deo života. U prvim okupljanjima, slučajno se iskristalisala praksa da se po dolasku trkači uključuju u lagano zagrevanje i trčanje nekoliko krugova u društvu. Kasnije, po ličnom nahođenju, svako od trkača odabira svoj režim treninga. Ostale prakse na samom treningu i posle trebalo bi da spontano budu definisane sa prvim okupljanjima.

Profesionalni programi treninga za rekreativce i afirmisane trkače sada su umnogome dostupni preko sajtova pa prepuštamo pojedincima da osluškuju svoje telo, razmišljaju zašto trče i biraju programe za sebe. Osnovni smisao zajedničkog treninga je da se pojedincu prepusti da, prema svojim ciljevima, sam organizuje, osmišljava i izvodi trening, podiže formu, priprema se za trke i harmonizovano se usklađuje u trkačku zajednicu sličnih sposobnosti. U zajedničkom treningu posmatrajmo jedni druge dok trčimo, pokušavajmo da popravimo tehniku, brzinu i stil trčanja, gaženja ili opštu estetiku tela. Boljem trčanju tempa, deonica, dužina svakako će doprineti i bodrenje ostalih trkača sa klupe. Razgovarajmo o ishrani, odeći, opremi, problemima, dostignućima i o svemu što nas čini drugačijima. Verujemo da će mnoge trčanje u društvu osloboditi predrasuda o telu i njegovim sposobnostima i pomoći da ojačaju motivaciju, da ostvare doslednost u treninzima i postignu zadate ciljeve.

Smatrajmo trkačku zajednicu ne zbirom pojedinaca koji obavezno zajedno treniraju i učestvuju na trkama već zdravom i zrelom kulturnom nadgradnjom u našem društvu.

Vidimo se.

Web Fest 2009 – Najbolji sportski sajt
Trčanje.rs jeste najbolji sportski sajt u Srbiji u 2009. godini

Povezani članci

15 komentara. Leave new

 • Mare, maraton klub 1893 je izgleda u zamahu… vidi se gde je pokretačka snaga.

  Odgovori
 • Pozdravljam ovu akciju i sve mlade ljude koji sebe nađu u trčanju.

  Odgovori
 • Pozdravljam akciju i sve mlade ljude koji sebe nalaze u trčanju.

  Odgovori
 • Dragan Šimić
  novembar 27, 2009 09:10

  Ćaos

  Sve je to lepo i ja Vas pozdravljam i pomalo Vam zavidim.

  A ko misli na radni narod i na one iz unutrašnjosti?

  Odgovori
 • hehe u 11 ili u 13h? 😉

  Dodjite da trcite sa nama u NS http://arkfruskagora.org.rs/zajednicki-treninzi/

  Odgovori
 • Hej, trkači, slobodno nam šaljite vaš najave zajedničkih treninga ili ih sami postavite na naš sajt, nije komplikovano uopšte. A ako problemi ipak nastanu, tu smo ja i Veki da vam pomognemo da ih rešite :)))

  Odgovori
 • ej u 13h 🙂 ispravicu u tekstu..
  hvala na pozivu,..docicemo naravno

  Odgovori
 • Bravo, mig! Pričaćemo i o tome u nedelju na Adi, a trčanje.rs je tu za sve trkače da postave najavu za trening između ostalog. Pišite, narode, naš medij je otvoren za vas.

  Odgovori
 • Jelena Dragićević
  novembar 27, 2009 11:56

  Dragane, i ja sam iz unutrašnjosti ali…. „A ko misli na radni narod i one iz unutrasnjosti?“… Ovo pitanje bi trebalo da se nadje na Sednici Skupštine Srbije, a ne na ovom mestu! 🙂
  Trcanje ne deli ljude na one iz unutrašnjosti i one druge i verujem da je poziv upućen svima. Pa, ako imamo jaku volju da prisustvujemo, neće nam biti nikakav problem da uhvatimo prvi bus za Beograd tog dana. Ipak mislim da smo mi iz unutrašnjosti sami krivi za (ne)organizovanost ovakvih događanja kod nas i da bi bilo sebično (ne mislim da ste Vi to pomislili) da su ovi ljudu dužni da nam možda obezbede prevoz ili dođu kod nas i organizuju sve umesto nas.

  Odgovori
 • ‘Ajmo Svi! 🙂

  Odgovori
 • Mi u Rumi trčimo na zajedničkom treningu od 1995 kada sam počeo da radim u jednoj osnovnoj školi asa (aerobik-strečing-atletika) i da pripremam sve polaznike da istrče 5km i čak polumaraton.Prva trka od 14km bila je baš u Novom Sadu,posle 4 nedelje priprema,posle samo 12 treninga, u sklopu maratona i iz Rume je tada došlo 54 rekreativaca i rekreativki koji su svi istrčali tih 14km plus maratonci (5) malo više spremniji koji su trčali maraton i to više nego uspešno.Tih godina, na maratonu u Novom Sadu dobio sam i zlatni privezak maskote maratona kornjaču kao najuspešniji animator trčanja.
  Na zajedničkom treningu rekreativaca i rekreativki,u Rumi,maloj sredini u odnosu na Novi Sad,Suboticu,Niš,Beograd,što znam sigurno,najviše je bilo 72-dvoje a najmanje 44-tvoro,od 1995 do 2005,mislim da je to više nego uspeh.Rumljana ima puno svuda,pa i u Novom Sadu :)).Šta je još kuriozitet?Svake Nove godine 01.01. u 12h istrčimo zajednički trening lagano od 10-14km i to već 15godina :))

  Odgovori
 • Evo ja ću da se pohvalim da nisam propustio nijedan od ovih treninga, tj bio sam na oba ;).

  Odgovori
 • Pitanje ima li okupljanja sutra? Ja volim da trcim na Olimpu a vec duze vreme hocu da se prikljucim ovoj ekipi vrednih ljudi …:) pozdrav

  Odgovori
 • Hej Ivana…dezorganizovali smo zajednicke treninge tokom zime na Olimpu i preselili se lagano na one nedeljom na ADI…Mislim da cemo se uskoro vratii u taj termin na Olimp..bices obavestena 😉

  Odgovori
 • A biće obaveštena tako što će da dođe na Adu, jelte :))

  Aca, Vlada i ja (koliko znam) često trčimo na Olimpu, pa ako prepoznaš nekog sa slike, a ti se javi

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed