AtletikaVesti

Etiopskom trkaču izmakao svetski rekord na 5km za 1 sekund!

Nema komentara

Yomif Kejelcha, trkač iz Etiopije istrčao je u nedelju neverovatnih 12:50 na 5km u Lilu u Francuskoj, čime je završio jednu sekundu ispod svetskog rekorda.

Ulazeći u trku, Kejelcha je imao treće najbrže vreme na 5km u istoriji sa 12:53. A posle trke u Lilu se popeo na drugo mesto najbržih svih vremena. Sada je ispred njega samo njegov sunardonik iz Etiopije Berihu Aregawi, čiji je rezultat 12:49 svetski rekord od decembra 2021.

Ko je Yomif Kejelcha

Kejelcha je dvostruki svetski šampion u dvorani na 3.000 metara. 2019. je postavio svetski rekord u trci na jednu milju u dvorani sa neverovatnim trčanjem od 3:47,01 u Bostonu.

Kasnije iste godine na Svetskom prvenstvu u Dohi osvojio je srebrnu medalju na 10.000 metara. Kejelcha je u mnogim prilikama dokazao da ima sve što je potrebno da se bori sa najboljima na svetu (i najboljima u istoriji), a trka u Lilu bila je samo još jedan primer njegovog potencijala.

Tok trke i Lilu

Počeo je trku sa grupom od devet drugih trkača i zadržao se sa njima prvih nekoliko kilometara. Prošli su prvi kilometar sa jakim tempom od 2:32.

Tada su ubrzali i do linije od 2km stigli za nešto manje od pet minuta.

U ovom trenutku Kejelcha je doneo odluku da se odvoji od grupe i ubrza kako bi pokušao da postigne svetski rekord. Treći kilometar je prošao za 7:40, sedam sekundi ispred sledećih najbližih trkača, a do 4km je stigao za 10:16.

To je Kejelcha dalo nešto više od dva i po minuta da stigne do cilja ako je želeo da pobedi Aregavijev svetski rekord.

Uprkos velikom naporu u tom poslednjem kilometru, Kejelcha je zakasnio jedan sekund. Rezultat od 12:50 nije bio dovoljan obori svetski rekord.

Zanimljivo je da je Kejelcha ovu trku trčao samo nedelju dana posle trke u Španiji na kojoj se slično desilo Aregavi u trci na 10 km, gde je za devet sekundi promašio svetski rekord.

Svi rezutati ove trke su ovde.

Saznajte još: Kako da odredite svoj maratonski potencijal kroz trku na 5km?

Najmlađi član Kluba 100 maratona: Željko Zeljković
DJ Diplo završio maraton u LA ispod 4 sata
Tags: , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed