PlanVesti

Kako lična statistika treninga može postati glavni izvor motivacije za još treninga? Probajte vođenje trkačkog dnevnika

Nema komentara

Reakcija mnogih na pisanje i vođenje dnevnika treninga zna da bude „Ma daaaaaj, samo mi to još fali u svoj frci… nemam vremena za to! Ma k’o da je to važno…“, međutim, upravo ta sveska ili dokument u Wordu ili Excelu zna da bude odličan motivator za dalje treninge.

Kada ponestane volje ili se učini da sve postaje teško, dovoljno je da bacite pogled na treninge nekoliko nedelja iza vas i tako se motivišete da nastavite dalje.

Pored pisanja dnevnika treninga, važno je i imati dobar plan treninga (za to postoje treneri koji prate vašu fizičku spremu, zdravstveno stanje, pomaže oko definisanja cilja i prati vas u putu do istog).

Kako pisati dnevnik?

Na papiru ili ekranu – svejedno je! Važno je beležiti sledeće podatke:

  • datum, vreme treninga (jutro, noć, dan)
  • vrstu treninga i intenzitet (intervali, LSD, fartlek, recovery, tempo, footing…)
  • koliko je trajao trening
  • pređenu kilometražu
  • kakav je bio osećaj tokom treninga
  • da li je bilo vežbi snage ili nekih dodatnih aktivnosti (plivanje, aerobik, biciklizam, šetnja, yoga, pilates…)
  • može se beležiti i količina unesene vode tokom celog dana, kao i šta je od hrane bilo na meniju 🙂

Nadogradnja ovim informacijama su podaci koje dobijamo od modernih sportskih satova ili sa telefona, koji sinhronizacijom sa računarom daju kompletnu analizu treninga: brzina, udaljenost, teren, otkucaji srca, kadenca, vreme neophodno za odmor itd. Npr. Strava, Endomondo, aplikacije raznih modnih brendova itd.

Strava za početnike – korak po korak

Gde će vam sve „dnevnik“ pomoći?

Pisanjem dnevnika treninga uvidećete svoj napredak ili stagnaciju, a osim toga, pišući sve te detalje i neka svoja razmišljanja, naučićete više o sebi, o svom telu i svom umu. Videćete gde ste grešili, šta nije valjalo, da li je došlo do pretreniranja ako ste trčali više nego po planu itd…

Osim beleženja odrađenih treninga, dnevnik može poslužiti i za određivanje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, kao što su obaranje ličnih rekorda ili trke na kojima planirate da učestvujete. Neopisiv je osećaj kada posle određenog vremena vidimo koliko smo toga postigli i da se svaki napor isplati, a onda sve to daje veliku motivaciju za dalji rad na sebi.

Budući da je trčanje i treniranje ujedno zabava i druženje, možete zapisivati i neke zanimljivosti: sa kim ste trčali, na kojoj lokaciji, da li ste se smrzli, pokisli, da li vam je u mislima bila neka pesma ili ste možda sreli nekog. Sve u svemu, dnevnik treninga može da bude lepa i korisna uspomena. 🙂

Evo jednog primera gotovog trkačkog dnevnika koji je osmislila polaznica Škole trčanja: Korisna alatka za napredak u treningu

Kakva su vaša iskustva? Vodite li evidenciju treninga i kako?

Promene datuma trka u Srbiji i regionu na jednom mestu
Pitali smo vas „Zašto ste počeli da trčite?“ a evo ko je dobio šansu da pošalje troje prijatelja u BRC Školu trčanja!
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed