fb cover

Svake godine smo srećni kada primetimo da smo zagazili u jesen, a nastavili da trčimo istim tempom. Ove godine, više nego ikada primećujemo trkače i trkačice svuda oko nas. I kada je padala kiša, i duvao vetar, na stazama smo naletali na motivisane i uporne kolege. Zamotani u šalove, ušuškani u slojeve poliestera, zajedno se opiremo jeseni, trčimo ka zimi i ne prestajemo da se osmehujemo jedni drugima na stazi.

Trčali smo

Novembar je započeo Plavim krugom oko Ade. 3.11.2013. Ninoslav Rašković već tradicionalno (2. put tako da se računa) organizuje Maraton u cilju podizanja svesti oko dijabetesa, i krugom trke podrške za sve rekreativce. Broj maratonaca na ovom događaju raste, pitamo se koji je tajni recept (a da nije štrudla :)), uglavnom bilo ih je 66 i to Plavi krug stavlja na 4. mesto ove godine. Svaka čast!  Istoga dana bilo je i Otvoreno prvenstvo Fruške gore.  Trčali smo i jesenji Partizanov kros, Rtanjiski polumaraton, cupkali na hladnom cilju Savskog polumaratona :)

Saznali smo

Aleksandar Manić nas je obogatio sjajnim tekstom o trčanju ujutro na prazan stomak. Zašto je ova praksa zdrava? Da bismo smršali, ali istovremeno i naučili telo da pametnije troši glikogen. Ivan Radenković nam je objasnio mit o “trkačkim povredama”. Sve što nas zaboli su zapravo trkačka oštećenja, koja nastaju vremenom, a koja možemo preduprediti pametnim treningom.

Ispitivali smo i zašto su Etiopljani i Kenijci neprevaziđeni dugoprugaši i dali puno mogućih teorija, ali na kraju se pomirili da je to mala trkačka misterije. Šta o trčanju možemo naučiti od Tendai budističkih monaha? Oni prosvetljenje dosežu kroz ultramaraton od 1000 dana, tokom 7 godina. Ali sebi daju ultimativni motiv: završetak ili smrt.

Od novembra nam na blogu gostuje Kuvarica Lalica, i uživali smo u divnim slikama i receptu koje u prvi plan stavlja proso: jedinu žitaricu sa niskim glikemijskim ideksom. Lalica će nas, svakog utorka obradovati novim receptom koji je sjajan za trkačke potrebe.

Testirali smo

U novembru smo se vratili testiranju opreme, predstavili smo vam Reebok One Guide, model koji smo nosili tokom septembra i oktobra i dobrano razgazili kako bismo otkrili sve što ova patika nosi u sebi (a nosi dosta toga). Ukoliko ste malo teži trkač , nismo vas zaboravili – podsetite se modela patika za teškaše.

Priče koje ste voleli

Novembarski blog je bio prepun reportaža sa raznoraznih trkačkih dešavanja. Najviše ste delili kratki blog post Ivana Tokina o dijalogu koji mu se dešava pred svako trčanje: Opirem se, ali… Dobili smo i reportaže iz Atine, Strazbura, Amsterdama, Savskog polumaratona. Almin nam je pisao o tome kako je počeo da trči i kako izgleda trkačka scena u Sandžaku 

Hot debate

Sve što upadne u rubriku hot debate kasnije vratimo kroz seriju postova (ne) popularno mišljenje. Oni služe da suprotstave različite perspektive i isprovociraju nas da istražujemo dalje i mislimo svojom glavom. Ovog meseca smo se vratili na temu alkalnosti u telu i odnosa hrane i kancera.  Kao i uvek, pozivamo vas da nam vaša mišljenja dostavljate na kontakt@trcanje.rs a mi ćemo objaviti svaki tekst potkrepljen argumentima.

Ozbiljno su se zakuvale strasti i  oko objavljivanja prvog videa o trčanju u sklopu kampanje #lifestyleserbia. U senci debate je ostala činjenica da je ovo prvi video koji je objavljen, a koji je o trčanju. Nama je to bio dovoljan razlog da video promovišemo, ali razumemo sve stavove koji su se lomili oko ove teme.

20.000 trkača u 2020

Konferencija VOLIM TRČANJE postavila je ambiciozan cilj: 2020 trkača i trkačica na maratonu 2020. Nama je taj broj postao značajan dan radnije. 22.11.2013. dobili smo 20.000-og fana na fejsbuk stranici, a samo nedelju dana kasnije i polumaratonskog. Naši brojevi rastu i ovim tempom, verujemo da cilj nije preambiciozan.

Na svakome od nas je da uradimo ponešto i ovim putem vas pozivam da se, ukoliko se prepoznajte u ovoj priči  – stavite na trkačku mapu Srbije i popunite anketu o potrebama trkačke zajednice. Ova anketa će služiti kao osnov za rad budućeg Saveza za rekreativno trčanje. Ideje koju planiramo da realizujemo u 2014.

Decembar

Decembar će nam biti šaren! Ljubićemo slavljenicu 15.12., trčaćemo Belgrade Light Run 21. 12.2013.  Krajem decembra nas čeka trka Dedamrazeva. Ovo su sve beogradska dešavanja, javite nam za druge zanimljive trke ili događaje ili ih sami stavite u KALENDAR.

Dočekali smo prvi sneg i veselo utabali stazu za zimsko trčanje. Ne kačite patike o klin, navucite kapu i rukavice i veselo utrčite u decembar!

Voli vas trcanje.rs!