Vesti

Trening je investicija u budućnost

Nema komentara

…Investicija koja se vraća samo ukoliko nastavimo da ulažemo ali za koju nikada nije prekasno da počnemo.

Tako bi ukratko mogao da glasi zaključak istraživanja sprovedenog u Australiji koji je pokazao da osobe koje vežbaju celoga života ne samo da žive duže, već i dodatne godine provode kvalitetnije od pripadnike iste generacije koji to ne čine.

Studija je ispitivala više od 12.000 muškaraca između 65. i 83. godine, a zatim je nakon desetak godina ponovljena među onima koji su još uvek bili živi i rezultati su upoređeni kako bi bili izvučeni određeni zaključci.

Najvažniji, naravno, bio je taj da su oni koji su bili aktivni u prvoj studiji imali mnogo veće šanse da uopšte dožive drugu. Seniori koji su trenirali makar 2,5 časa nedeljno što je neki minimum preporučen od strane zdravstvenih organizacija, dodatne godine proveli su i mnogo zdravije, sa manje određenih fizičkih i mentalnih problema koje su neaktivni učesnici imali.

Ali to je važilo samo za one koji su ostali aktivni. Dok su oni imali 60% veće šanse da ostare u zdravlju i bez problema vezanih za poznije godine, oni koji su u tom periodu od desetak godina prestali da vežbaju brzo su izgubili sve prednosti koje su imali.

Dobra vest je ipak da nikada nije kasno da se počne. Osobe koje nisu bile aktivne ali su u tom periodu počele da treniraju povećale su svoje šanse da starost dožive zdravi za čitavih 35%.

Po rečima autora studije, sve ove činjenice – da aktivne osobe žive duže i kvalitetnije, da one koje prestanu da vežbaju gube prednosti koje su stekle i da nikada nije kasno da neaktivne osobe koje počnu da vežbaju iste steknu – sve ide u prilog zaključku da je trening i fizička aktivnost izuzetno bitan faktor za zdravlje i dugovečnost.

Želite da živite duže – trenirajte. Želite da te godine provedete osećajući se dobro i vitalno – samo nastavite

Zašto početi sa trčanjem?
Košarkaška faca koja obožava trčanje!
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed