Vesti

Sva tela su tela za plažu: kampanja španske Vlade pošla po zlu

Nema komentara

Šta je telo za plažu? Da li je poseta plaži ograničena na vitke ljude? Smatra se da je potrebno pripremiti telo za leto i plažu kako ne bi bili predmet osude.

Zato je španska vlada došla na ideju da pokrene kampanju na kojoj je pisalo „Sva tela su tela za plažu“. Slika kampanje prikazuje pet žena različitih oblika i veličina koje uživaju na plaži.

Ideja je bila da se žene podstaknu da izađu i uživaju na plažama – bez ikakve brige o tome kako izgledaju u kupaćim kostimima, bez straha od osude i ruganja. Uz slogan „Leto je i naše„.

Španska vlada je možda imala dobru ideju, ali sprovođenje same kampanje u realnost je pošlo po zlu.

Kako je izgleda najava kampanje.

Žene sa slike nisu dale dozvolu za njihovo korišćenje

Tri od pet žena čije su fotografije korišćene u kampanji rekle su da nisu dale dozvolu da se slike koriste.

Arte Mapache, kreator kampanje, izvinio se što je koristio fotografije bez dozvole.

„S obzirom na – opravdanu – kontroverzu oko prava na sliku na ilustraciji, odlučio sam da je najbolji način da se iskupim za štetu koja je možda proistekla iz mojih postupaka, da podelim novac koji sam dobio za rad na jednake delove ženama sa plakata“, rekao je umetnik.

Slike korišćene kao „telo za plažu“ su izmenjene

Dve žene u umetničkom delu kampanje su profesionalne manekenke. Jedna ima prostetsku nogu koja je izostavljena sa slike.

https://www.instagram.com/p/Cgv67EXIpSN/
Devojka je na plakatu u donjem levom uglu.

Sian Green-Lord je za The Guardian rekla: „Jedna je stvar koristiti moju sliku bez moje dozvole, ali je druga stvar uređivati moje telo, moje telo sa protetskom nogom… Ne znam čak ni šta da kažem, ali je više nego pogrešno.“

Juliet FitzPatrik, koja je preživela rak i imala dvostruku mastektomije, rekla je za Bi-Bi-Si da je lice žene koja je imala mastektomiju možda zasnovano na njenoj fotografiji. Međutim, dok je žena na fotografiji španske vlade imala jednu mastektomiju, FitzPatrick je imala dvostruku.

Ona je za Bi-Bi-Si rekla da korišćenje njenog lika bez dozvole „izgleda da je potpuno protiv” teme kampanje. „Za mene se radi o tome kako je moje telo korišćeno i predstavljeno bez dozvole.“

Britanska fotografkinja Ami Barwell koja je fotografisala Fitzpatrik, rekla je za Bi-Bi-Si da veruje da je fotografija Fitzpatrik sastavljena od različitih fotografija.

Barvell je rekla za Bi-Bi-Si: „Mislim da je osoba koja je stvorila umetnost prošla kroz moju galeriju i sastavila ih.“

https://www.instagram.com/p/CgrY-PiKWt0/?hl=en

Drugi model, Nyom Nicholas-Wiliams, koja na fotografiji nosi zlatni bikini, rekla je da je njena slika preuzeta sa njenog Instagram naloga bez dozvole. I da su tri žene dobile izvinjenje, ali ne i ona i Sian Green-Lord.

„Tri strane Kopaonika“ i „Trail Race Kopaonik“ oborili sve rekorde
Prokletije Skyrunning otkazan zbog tragedije u Crnoj Gori

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed