Vesti

Svetski rekorder na 10km, Rhonex Kipruto, suspendovan zbog dopinga

Nema komentara

Kenijski atletičar i svetski rekorder na 10 km, Rhonex Kipruto, privremeno je suspendovan zbog dopinga, saopštila je u sredu Atletska jedinica za integritet (AIU). Ako bude proglašen krivim, suočava se sa zabranom od četiri godine.

Pročitajte i: Evo koje je nacije najveći broj dopingovanih atletičara (Bar onih uhvaćenih)

Kipruto, koji je osvojio bronzanu medalju na 10.000 metara na svetskom prvenstvu 2019., oborio je svetski rekord u trci na 10 km 2020. godine.

Kipruto suspendovan „zbog upotrebe zabranjene supstance“

ABP supstanca se odnosi na biološki pasoš sportiste, koji pokazuje neslaganja koja mogu otkriti efekte dopinga. Naime, otkrivene su nedoslednosti između jula 2018. i marta 2022.

AIU je dodao da je obavještenje o optužbi izdato 23-godišnjem trkaču.

Kipruto je postavio svoj svetski rekord na 10 km trčeći 26:24 sekunde u Valensiji 2020. godine. Sve navode koje je AIU izneo je negirao i rekao je da je spreman da se podvrgne longitudinalnoj studiji krvnih markera pod nadzorom 24-7.

„Ne varam i ne drogiram se! Istina je na mojoj strani“, dodao je on. „Ovo je sve što mogu da kažem.“

Potrošio $30.000 da bi dokazao nevinost

Kiprutov menadžer, Davor Savija, rekao je da je već potrošio 30.000 dolara pokušavajući da dokaže njegovu nevinost. Kako je naveo, nezavisni fiziolozi veruju da postoje druga uverljiva objašnjenja za Kiprutove sumnjive rezultate, uključujući periode detreninga, ozbiljne zarazne bolesti i značajno konzumiranje alkohola.

Savija je takođe tvrdi da u Kiprutovim nalazima nije bilo znakova kršenja pravila ni 2019. ni 2020. godine, koje su bile njegove dve najuspešnije sezone.

Ipak, Kipruto se suočava sa teškom borbom da očisti svoje ime. Ako bude proglašen krivim, pridružiće se listi od 65 kenijskih sportista koji su trenutno zabranjeni zbog dopinga.

Pročitajte i: Keniji dozlogrdile suspenzije: Ministar sporta namerava da kriminalizuje doping u atletici

Među njima je i pobednica Bostonskog maratona 2021. Diana Kipyokei, kojoj je izrečena šestogodišnja zabrana zbog upotrebe zabranjene supstance triamcinolon acetonid. Pobednik Pariskog maratona 2017, Purity Rionoripo, suspendovan je na pet godina nakon što je bio pozitivan na zabranjeni diuretik furosemid.

Izvor: The Guardian

KTJ Challenge: Novi izazov počeo u maju
Afrički rekorder na 100m pokrenuo inicijativu sadnje milion stabala u 2023.
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed

Exit mobile version