Oprema za trčanjeVesti

Svetska atletska federacija odobrila nova pravila i propise o obući

Nema komentara

Krajem prošle godine, Svetska atletska federacija je odobrila nova pravila i propise o obući koja se koristi na takmičenjima. Ova pravila su donela veliko ažuriranje budućnosti sporta.

Naime, atletičarima neće biti dozvoljeno da nose patike koje imaju više od 20 mm visine tokom takmičenja. Ovo pravilo će stupiti na snagu u novembru 2024. godine, odnosno posle letnjih Olimpijskih igara u Parizu i sezone Dijamantske lige 2024.

Pravilo ograničenja đona od 20mm je prethodno bilo ograničeno na sprint i trke sa preponama na 400m i 25mm za discipline od 800m i više.

S obzirom na činjenicu da su patike doživele veliki tehnološki napredak u poslednjh 10 godina, sa ovim inovacijama, dolaze i novi izazovi održanja poštenog nivoa konkurencije.

Evo nekih od glavnih promena:

  • Novi opseg takmičenja na koja se ova pravila primenjuju. Iz ovih pravila su izuzeti amaterski klubovi i škole.
  • Smanjenje debljine đona na svim atletskim patikama u svim disciplinama na maksimalnu visinu od 20mm od 1. novembra 2024. Atletski savez je sada najavio promene da bi obavestio proizvođače patika pre nego što potroše novac za proizvodnju. Postojeća pravila ostaju na snazi zaključno sa 31. oktobrom 2024.
  • Stavlja se akcenat na proveru obuće atletičara na licu mesta posle trke, gde će se na velikim takmičenjima birati službenici koji će posebno obavljati ovu funkciju. Na određenim događajuma, kao što su pre svega veliki maratoni, elitni atletičari će morati da deklarišu svoje patike pre samog događaja.
  • Patike ne smeju da imaju u sebi nikakvu ugrađenu tehnologiju. Ovo se ne odnosi na upotrebu monitora za otkucaje srca ili kadence.

Cela lista promena se nalazi OVDE.

Ostala pravila, osim visine đona, su več počela da se primenjuju 1. januara 2022., čime je zamenjeno prethodno „tehničko pravilo 5.2“.

Zašto su se menjala postojeća pravila?

Nova pravila su važna radi istraživanje održanja dugoročnog rešenja, kako bi se stvorila ravnoteža između inovacija i pravičnosti.

Svetska atletska federacije je navela da su izmerili prednosti performansi trenutne tehnologije koja se nalazi na tržištu, pogotovo kada se radi o patikama koje nude povrat energije. Iako zpažanja koja su prikupili imaju vrednost, u ažuriranim pravilima i propisima ne postoji pravilo o maksimalnom povratu energije, jer su ovakve patike već puštene u javnost.

Koliko je zapravo efikasna kompresiona oprema?
Kona bez kone! Ironman triatlon svetsko prvenstvo prvi put posle 40 godina neće biti održano na hawaima
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed