Vesti

Svetska atletika proglasila atletičara i atletičarku godine

Nema komentara

Svetska atletika je proglasila američku sprinterku i trkačicu na trkama sa preponama Sydney McLaughlin i Monda Duplantisa, švedski šampion u skoku sa motkom, atletičarkom odnosno atletičarom godine.

Svetska atletika: Sydney McLaughlin najbolja atletičarka

McLaughlin, 23, je imala sjajnu godinu iza sebe. Ona je svetska šampionka na 400m sa preponama i 4x400m. 2022. godine je oborila svetski rekord na 400 metara sa preponama sa vremenom od 51,41 na šampionatu u SAD. Zatim je oborila sopstveni rekord, istrčavši za 50,68 na svetskom prvenstvu u Oregonu i osvojivši svetsku titulu.

Postavila je četiri svetska rekorda tokom 13 meseci. McLaughlin je prva žena koja je istrčala ispod 52 sekunde (jun 2021) i 51 sekunde (jul 2022) u trci na 400 metara sa preponama.

Nagrada „znači apsolutno sve“, rekla je McLaughlin na ceremoniji održanoj u palati princa od Monaka. „Tako sam zahvalna na prilici, pre svega, sva slava Bogu. Za moj tim, trenera, muža, porodicu, sve.“, dodala je ona. „Bila je to nestvarna sezona i zaista sam zahvalna što je ovo završnica.”

McLaughlin, koja je rođena u Nju Džersiju i udata je za bivšeg NFL igrača Andrea Levrona mlađeg, nazvala je ceremoniju dodele „nestvarnim iskustvom koje nikada neću zaboraviti“.

Izvor: World Athletics

Ona je 2015. godine bila svetska šampionka za mlade. Dok je 2016. postala je najmlađa atletičarka od 1980. koja se kvalifikovala za američki olimpijski tim. Nakon toga je završila treća na američkim olimpijskim suđenjima sa trenutno najboljim rezultatom sveta ispod 18 godina – 54,15 sekundi.

McLaughlin je pobedila svetsku šampionku u trci na 100 metara sa preponama Tobi Amusan iz Nigerije, svetsku legendu u sprintu na 100 metara sa Jamajke Shelly-Ann Fraser-Pryce, Peruanku Kimberly Garcia (svetska šampionka u trci na 20 kilometara) i Venecuele Yulimar Rojas, i šampiona sveta u trci na otvorenom, i osvojila nagradu.

Svetski atletičar godine u muškoj kategoriji

Svetski šampion u skoku s motkom, Šveđanin Mondo Duplantis, proglašen je za sportistu godine prema Svetskoj atletici. On je pobedio na svetskom prvenstvu u skoku s motkom u zatvorenom i na otvorenom 2022. Duplantis je unapredio svoj svetski rekord na 6,21 m i osvojio Dijamantsku ligu i evropske krune.

Duplantis, 23, takođe je osvojio nagradu 2020. godine. „Ulaskom u godinu, imao sam zaista velika očekivanja od sebe i imao sam neke zaista velike ciljeve“, rekao je Duplantis. „Želeo sam da osvojim svet u zatvorenom, svet na otvorenom, Evropu, finale Dijamantske lige i želeo sam da oborim svetski rekord nekoliko puta“, dodao je on.

Izvor: World Athletics

„Mogao sam to da uradim a kao bonus, oborio sam svetski rekord u pravom trenutku. I to u dvoranskom prvenstvu kao i na prvenstvu na otvorenom. Ne mogu da se žalim.”

Ostali finalisti za mušku nagradu bili su kenijski svetski šampion maratonac Eliud Kipchoge, američki sprinter i svetski šampion na 200 metara Noah Lyles, šampion Maroka u zvoniku Soufiane El Bakkali i Norvežanin Jakob Ingebrigtsen, svetski šampion na 5.000 metara.

Ostali dobitnici nagrada

Nagrada članica federacije

Nagrada je pripala Confederacao Brasileira de Atletismo.

Brazil je 2022. godine bio domaćin šest međunarodnih događaja, uključujući prvenstvo Južne Amerike za U18 i U23, Prvenstvo Južne Amerike u krosu, Panameričko prvenstvo u krosu, Bronzani miting Svetske atletske kontinentalne turneje i međunarodni Grand Prix. Federacija je obezbedila dva revolucionarna sponzorska ugovora, koja su koristila elitnim sportistima u zemlji. Ali je dala i podsticaj sportu na lokalnom nivou.

Nagrada za fer plej

Katie Nageotte i Holly Bradshaw su dobile nagradu za fer plej.

Na Svetskom prvenstvu u Oregonu, Holly Bradshaw se povredila nakon što joj je štap pukao tokom zagrevanja u skoku. Njena saigračica Katie Nageotte je odmah prišla da je podrži. Znajući da više neće moći da se bori za mesto u finalu, Bradshaw se povukla iz takmičenja, čime je omogućila drugim takmičarkama da napreduju.

Bradshaw su prozivali na društvenim mrežama zbog povlačenja, ali Nageotte je ponovo ponudila podršku tako što se oglasila na Twitter-u i branila je.

Predsednička nagrada

Ukrajinski atletski savez

Kada je počeo rat u Ukrajini, većina ukrajinskih elitnih sportista nije bila u stanju da nastavi trening, a kamoli da se takmiči. Ali sportisti ove zemlje pokazali su izuzetnu otpornost i maksimalno iskoristili svaku podršku koja im je naišla – uključujući Fond za pomoć Ukrajini, koji su u aprilu pokrenuli Svetska atletika, Međunarodna atletska fondacija i Udruženje Dijamantske lige. Ukrajinski sportisti su ove godine osvojili medalje na sva tri svetska prvenstva u atletici.

Nagrada za trenerska dostignuća

Gennadii Zuiev

Uprkos sukobu u njihovoj domovini Ukrajini, Gennadii Zuiev je nastavio da vodi skakača u vis Andriy Protsenko do svetskih i evropskih medalja 2022. godine. Pritom radeći i sa drugim sportistima na prevazilaženju poteškoća sa kojima su se suočili. Zuiev i Protsenko žive u oblasti Herson u Ukrajini. Protsenko je proveo oko pet nedelja pod ruskom okupacijom u martu i aprilu. Improvizujući sa dostupnom opremom, ipak je mogao da trenira i njihov trud se isplatio kada je Protsenko došao na podijum u Oregonu i Minhenu.

Nagrada za ženu godine

Donna Fraser

Šampionka za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u atletici, dvostruka svetska šampionka na 4x400m, Donna Fraser je moderator za rodno liderstvo u svetskoj atletici od 2019. godine. Redovno se pojavljuje u panelima i vebinarima upravnog tela na ovu temu. Takođe se često pojavljuje u mediji da govore o različitosti i inkluziji.

Svetska atletska fotografija godine

Foto: Martin Rickett

Fotografija Martina Rickett pada na stiplčezu u Oregonu je pobdnica.

Slika Martina Ricketta prikazuje Nemicu Lea Meyer kako pada u vodu na trci sa preprekama na Svetskom prvenstvu u atletici u Oregonu22.

Trčanje.rs organizuje malo drugačije nagrade – NAJBOLJA TRKA U 2022. GODINI! Više pročitajte OVDE!

Elzan Bibić najbolji atletičar za mesec novembar!
Usvojen Program zaštite vazduha u Srbiji do 2030. godine sa Akcionim planom
Tags: , , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed