Vesti

Svetska antidoping agencija suspendovala rusku reprezentaciju na 4 godine!

Nema komentara

Zabrana znači da će Rusija propustiti Olimpijske igre sledeće godine u Tokiju, kao i Zimske igre u Pekingu 2022. godine.

Svetska antidoping agencija (WADA) u ponedeljak je odobrila preporuku Komiteta za reviziju usaglašenosti da Rusiji zabrani ono što je definisano kao velika međunarodna takmičenja u naredne četiri godine.

Odluka je doneta na sastanku Izvršnog odbora WADA-e u Lozani. Prema rečima portparola, potpuna lista preporuka jednoglasno je prihvaćena. Ne samo da će ruskim sportistima biti zabranjena velika takmičenja, već će vladinim zvaničnicima biti zabranjeno da prisustvuju takvim događajima. Rusija takođe neće moći da ugosti ili čak konkuriše za održavanje sportskih događaja u ovom vremenskom periodu.

Međutim, ruskim sportistima koji mogu da dokažu da su čisti i da nisu bili deo onoga što se veruje da je sistem dopinga sponzorisan od države, i dalje će moći da se takmiče pod neutralnom zastavom, kao što su već činili na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine.

Preporuka Revizorskog odbora za sankcionisanje Rusije zasnovana je na zaključku da je Moskva lažirala podatke o dopingu iz laboratorija Ruske antidoping agencije (RUSADA), koji su u januaru predati istražiteljima WADA-e. Ruski ministar sporta Pavel Kolobkov pripisao je razlike u podacima tehničkim problemima.

RUSADA je ranije već suspendovana zbog otkrića doping programa podržanog od strane države (prema izveštaju koji je naručila WADA 2015. godine), nakon Olimpijskih igara u Sočiju.

Rusija sada ima 21 dan da uloži žalbu na tu odluku pa bi onda slučaj bio upućen Arbitražnom sportskom sudu (CAS).

Izvor DW.com

OTKRIVAMO – Šta je zajedničko astronautima i trkačima?
Evo prilike da napraviš svoje prve trenerske korake! Belgrade Running Club je u potrazi za mladim praktikantima
Tags: , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed