U nedelju 17. aprila 24. put održaće se Beogradski maraton i očekuje se da će na njemu, u Trci zadovoljstva na 5 km, polumaratonu i maratonu učestvovati oko 40.000 trkača, rekreativaca i elitnih atletičara iz celog sveta. I ove godine, prema rečima Dejana Nikolića „najbolja uvertira za ovaj događaj je Dečji maraton zakazan za 9. april u Beogradskom zoološkom vrtu”.

Štafetni maraton srednjoškolaca

Druga velika novost je Prvenstvo srednjih škola Srbije u štafetnom maratonu, koje se organizuje pod pokroviteljstvom ministarstava omladine i sporta i prosvete i u saradnji sa Sekretarijatom za sport i omladinu, Savezom za školski sport i olimpijsko vaspitanje, Olimpijskim komitetom Srbije i, naravno, sa Atletskim savezom Srbije.

„Takmičenje srednjih škola je mladim ljudima izuzetno značajan podsticaj za bavljenje atletikom i sportom uopšte, što je formula za vođenje zdravog načina života “, ocenio je generalni sekretar Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković, a Borisav Stanković iz Saveza za školski sport i olimpijsko vaspitanje istakao je da su propozicije takmičenja, programi priprema i prijave poslate svim srednjim školama u Srbiji i da već stižu prve prijave.

Propozicije ovog takmičenja u takmičenju (srednjoškolske štafete startuju istovremeno kao i pravi maratonci) su sledeće: svaka štafeta ima osam trkača, prvih sedmoro trči deonice od 5 km a poslednji 7,2 km da bi kompletirali stazu od 42.195 metara.

Miting neće ugroziti kvalitet maratona

Na pitanje da li politički skup SNS pred Narodnom skupštinom, najavljen za 16. april, može da ugrozi održavanje Beogradskog maratona Dejan Nikolić je odgovorio:

„Beogradski maraton se organizuje u skladu sa propozicijama Svetske atletske federacije i Svetskog udruženja maratona i uličnih trka, koje podrazumevaju korišćenje sertifikovane staze i propisanih zona starta i cilja. Uveren sam da ćemo 24. maraton održati poštujući te standarde”.