Šta se dešava sa Skyrunning disciplinom?

Prošle nedelje je puno prašine podigla činjenica da je Planinarski savez Srbije doneo odluku da takmičenje u disciplini planinskog trčanja preimenuje u Skyrunning.

Saopštene Planinarskog saveza Srbije

Saopštenje prenosimo u celosti:

Na osnovu Pravilnika o sportskim granama i oblastima sporta u Republici Srbiji i sportskim disciplinama u okviru sportskih grana i oblasti sporta (Član 1. ” Ovim Pravilnikom utvrđuju se sportske grane i oblasti sporta u Republici Srbiji i sportske discipline u okviru sportskih grana i oblasti sporta”), UO PSS je na sednici 15. 10. 2020. doneo odluku o promeni naziva takmičenja u planinskom trčanju PSS. Ubuduće naziv discipline biće SKAJRANING (eng. SKYRUNNING).

Na sednici UO PSS 24. 12. 2020. Usvojen je Pravilnik o takmičenju u planinskom trčanju – Skajraning Planinarskog saveza Srbije koji možete pogledati OVDE

Ovaj Pravilnik stupa na snagu 01. 01. 2022. godine osim članova: 4, 8, i 9, koji važe sa danom usvajanja (odnose se i na sezonu 2021.) i regulišu nazive trka kao i novu tabelu bodovanja. Od sezone 2022. najbitnija promena je Državno prvenstvo u Skajraningu (jedna trka). Ostale trke i Državno prvenstvo boduju se za nacionalnu seriju.

Skyrunning Srbija je oštro reagovao

Odmah po objavljivanju ove promene, dobili smo oštru reakciju organizacije Skyrunning Srbija koja već godinama unazad organizuje trke pod ovim nazivom i koja je primljena u članstvo Međunarodne Skyrunning federacije ISF.

Njihovo saopštenje prenosimo takođe u celosti:

Uskoro opširnije…

planovi za trčanje