Connect with us

Hi, what are you looking for?

* Naslovna

Sport posle korone: saveti trenera koji su preležali kovid-19 [VIDEO]

kada se vratiti treningu posle korone

Kakvi god da su bili simptomi kovida kod onih koji su bili zaraženi, sport posle korone je moguć bez ikakvih problema. Naravno, uz konsultaciju sa lekarom.

Koje su preporuke za početak?

“Ako se već desi da je neko zaražen, jako je bitno šta se dešava pre samog vraćanja u trening. To znači krvna slika kompletna, test opterećenja i ultrazvuk“, rekao je za Jutro Prve TV Boris Ristanović, iz Beogradskog trkačkog kluba.

Boris je takođe jedan od onih koji su preležali kovid 19, a imao je samo blaže simptome tokom trajanja bolesti, ali i uvećan d-dimer, što znači da je imao problema sa većim zgrušavanjem krvi.

Sada pije terapiju za proređivanje krvi, i naglašava da je veoma bitno što je to otkrio na vreme, zbog potencijalnih posledica.

Kada se vratiti treningu posle korone?

Moguće je raditi vežbe, naravno, i u kućnim uslovima ukoliko se neko oporavlja od kovida 19. U tom slučaju, trebalo bi raditi lakše vežbe pokretljivosti, koje ne opterećuju previše organizam, preporučuje Ristanović.

Pogledajte video u kome Boris i Draža iz Beogradskog trkačkog kluba savetuju koje sve analize treba da uradite ako ste preležali koronu da biste se vratili bezbednom treniranju.

Preuzeto sa www.b92.net

3 Comments

3 Comments

 1. Dejan Vukovic

  19.01.2021 at 10:54

  Kao neko ko se oduvek bavio rekretivno sportom, uvek bio na neki nacin u formi, iznenadno testiranje na kovid i otkrice da sam pozitivan su me prilicno udaljili od sportskog nacina zivota i vezbanja. Srecom, relativno dobro sam sve pregurao i posle toga sam poceo ponovo da vezbam ali u kucnim uslovima. Naravno da to nije isto kao i kada ste u prirodi ali uz energy amino kiseline i energy iso prah sam uspeo da se vrlo brzo vratim u formu i adaptiram na postojece uslove zivota.

  • nevenaprokic

   19.01.2021 at 12:46

   Hvala Dejane na komentaru. Drago nam je da si se brzo oporavio i našao način da se vratiš vežbanju i da su ti preparati pomogli. Svako dobro i samo napred.

 2. Sanja

  08.02.2021 at 00:59

  Pozdrav i postovanje :) Koji je Vas savet za treniranje na traci posle prelezanog kovida? Ja sam imala vrlo blagu klinicku sliku i sada, posle dva meseca od pocetka bolesti, krvna slika je savrsena, d-dimer normalan, ali primecujem da pluca jos nisu u punom kapacitetu i jos uvek se zamaram. (za vreme kovida nisam imala ni temperaturu, a ni bilo kakve upale pluca ili sl.)
  Pre kovida, godinama sam trcala i radila (obozavala :)) HIIT na traci.
  Kako sada poceti sa vezbama, da li neko ima slicnu situaciju mojoj ? Tj. koliko dana u nedelji, koliko minuta, na koliko vremena povecavati…??
  Buduci da je sve ovo svima novo i individualno, znacio bi mi svaki savet i razmena iskustva :)
  Hvala veliko !!

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Trening

Isprobajte nešto novo - trčite (polu) brda.

* Naslovna

Program BRC Škole trčanja u Beogradu počinje za nešto više od mesec dana! U prolećnoj sezoni ima puno novina, a sada je vreme da...

Trening

Sprint može pomoći pri gubitku težine, grade mišiće, poboljšavaju zdavlje i poboljšavanju ukupne performanse i izdržljivosti. Da li ste znali da sprint ubrzava metabolizam...

Ishrana za trčanje

Ne trči vam se, osećate umor i manjak energije za trening. Ne brinite, to se ne dešava samo vama, a taj utisak nedosatka energije...