Vesti

Španac trčao pod imenom drugog trkača pa oborio nacionalni rekord Hondurasa

Nema komentara

Olimpijac i trkač iz Hondurasa nije mogao da trči Drezdenski maraton 2021., pa je dao broj svom drugaru iz Španije, koji je na toj trci oborio nacionalni rekord Hondurasa.

Kada se trkači prijave za trku, obično mesecima unapred, niko ne očekuje da će ga nešto sprečiti da tu trku i istrči. Nažalost, dešava se da se trkač (ili trkačica) povredi u poslednjem trenutku ili da se desi neka nepredviđena okolnost. Kada se to desi, trkači obično zamene, prodaju ili poklone svoju startninu a sa njom i svoj broj. ALI, da li ste znali da je to zabranjeno na većini trka?

Pročitaj: Čudna pravila trka kojih moraju da se pridržavaju učesnici maratona širom sveta

Oba trkača suspendovana na šest meseci

Upravo ovo je uradio Ivan Zarco pre početka Drezdenskog maratona 2021. Osoba kojoj je dao broj je Camilo Santiago iz Španije koji na trci istrčao nacionalni rekord Hondurasa (2:17:36). I sada su oba trkača suspendovana na šest meseci od strane Jedinice za atletski integritet (AIU) zbog zamene broja.

Španac je istrčao maraton za 2:17:36 i oborio prethodni nacionalni rekord Hondurasa za 13 sekundi.

Prema izveštaju koji je objavio AIU, španska web stranica za trčanje Soy Corredor, objavila je članak sa navodima da je Santiago trčao noseći Zarcov broj.

Santiago je objavio izvinjenje na Twitteru navodeći da nije imao zlu nameru, a da je Zarco predložio da on nosi njegov broj jer je imao problem sa plantarnim fascitisom. Istog dana, kako navodi AIU, Zarco je kontaktirao Svetsku atletiku tražeći da se njegov rezultat pripiše Santiagu.

„Zamena brojeva je bila u svrhu poboljšanja rezultata“ navodi AIU

Tokom istrage, Santiago je naveo da je njegov broj nestao pre trke a da su organizatoru trke objasnili da će Santiago da trči umesto Zarco-va. Sa suprotne strane, organizator maratona je rekao:

„Nijedan zvaničnik ne bi odobrio trkačima da zamene brojeve. A na startu se nalazilo mesto gde su brojevi mogli da se odštampaju.“

Zaključak AIU je bio:

„Izjave Zarcova i Santiaga su bili suprotni od dokaza druge strane. Nisu pokušali da isprave rezultate maratona na pošten način. Posebno u okolnostima u kojima je Zarco morao znati da je rezultat koji je postigao Santiago nacionalni rekord Hondurasa… Zamena brojeva je bila namerna i u cilju poboljšanja Zarcovog rezultata.“

Rezultat 2:17,36 se neće računati, a obojica su dobili šestomesečnu sankciju AIU za svoje postupke.

Kongres Svetskih maratona u Osaki, a među njima Dejan Nikolić
Koje su najbolje trke u Srbiji za 2022. godinu prema izboru čitalaca sajta trčanje.rs?
Tags: , , , , , , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed