Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

Smešne i zanimljive činjenice o trčanju koje niste znali!

Dosta pišemo o tehnici trčanja, treninzima, ishrani, odevanju, prevenciji povreda i sve su to veoma značajne teme kako za rekreativce, tako i za one naprednije trkače, ali ipak ono šta nas fascinira i motiviše jesu manje poznate i zanimljive činjenice. S tim u vezi, evo nekoliko  informacija na tu temu :)

# Najstariji finišer-maratonac dolazi iz Indije i zove se Fauja Singh. Ovaj 100-godišnjak je na maratonu u Torontu završio za 8 sati, 25 minuta i 16 sekundi. Impresivno za te godine, zar ne?!

# Najmlađi maratonac na svetu je takođe Indijac – Budhia Singh. On je završio 48 maratona pre svog petog rođendana.

# Mame dojilje imaju kiselije mleko. Brojne trkačice ne prestaju svoje treninge uprkos trudnoći ili pak odmah po porođaju se vraćaju na stazu. Međutim, majčinsko mleko nakon intenzivnog trenažnog treninga postaje kiselije. Uzrok tome je što se mlečna kiselina proizvedena tokom napornih treninga apsorbuje u mleko i menja njegov ukus.

#Trkači koji trče 20-30 km nedeljno imaju jači imuni sistem i manje su skloni prehladama.

# Redovni treninzi dobri su za poboljšanje dugotrajne stabilnosti kostiju, odnosno 15-20 minuta trčanja tri puta nedeljno mogu povećati mineralnu gustinu kostiju.

# Francuski ultramaratonac Serž Džirard nosilac je svetskog rekorda trčeći 365 dana u godini i to širom sveta. Serž je trčao svaki dan godinu dana, prešao je ukupno 25 zemalja i istrčao ukupno 27.011 kilometara. WoooooW!!!!

Serž Džirard

# Nemac Ahim Aretz drži svetski rekord u maratonu u trčanju u nazad. Na Frankfurtskom maratonu 2010. prešao je ciljnu liniju za 3 sata, 42 minuta i 41 sekundu.

# Za razliku od muškaraca, žene obično brže trče drugu polovinu maratona (tzv. negativni split). Ova informacija dobijena analizom 300.000 rezultata sa Čikago Maratona.

# Uticaj trčanja na seks i orgazme – istraživanja kažu da trkači koji trče 3-4 puta nedeljno imaju 30% više seksa, a da broj orgazama poraste za 26%.

# Kenijac Eliud Kipchoge je najbrži maratonac na svetu. Postavio je svetski rekord od 2 sata, 1 minut i 39 sekundi na Berlinskom maratonu 2018. godine.

# Najbrži trkač na svetu je jamajčanski sprinter Usain Bolt. Nosilac je svetskog rekorda u sprintu od 100 metara (9,58 sekundi) i 200 metara (19,19 sekundi). Njegova maksimalna brzina je 44,72 km/h. Potpuni car, zar ne?

*Tekst nastao inspirisan sajtom www.runnersworld.com

1 Comment

1 Comment

  1. Dušan Popović

    12.02.2022 at 08:02

    Ne brukajte se i brzo izmenite ko drži rekord u maratonu.

Uključi se u diskusiju

Povezani članci

Oprema za trčanje

Kako da izaberemo najbolje patike za trčanje u 2022? To je verovatno nemoguća misija jer ne postoji jedna patika za koju bi smo mogli...

Vesti

Nenad Zivkovic je 11. decembra istrčao deonicu od Kruševca do Kopaonika u dužini od 84km sa ukupnim usponom od 2000mnv. Izabrao je baš ovaj...

Vesti

Tifanne Thayme, Kanađanka koja živi u Dubajiu, je oborila Ginisov svetski rekord (očekuje ratifikaciju) na Adnoc Abu Dhabi maratonu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u...

Vesti

Diana Kipyokei je suspendovana na šest godina (zajedno sa Purity Rionoripo – 5 godina), a titula sa Bostonskog maratona 2021. joj je oduzeta. Naime,...