Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

Smešne i zanimljive činjenice o trčanju koje niste znali!

Dosta pišemo o tehnici trčanja, treninzima, ishrani, odevanju, prevenciji povreda i sve su to veoma značajne teme kako za rekreativce, tako i za one naprednije trkače, ali ipak ono šta nas fascinira i motiviše jesu manje poznate i zanimljive činjenice. S tim u vezi, evo nekoliko  informacija na tu temu :)

# Najstariji finišer-maratonac dolazi iz Indije i zove se Fauja Singh. Ovaj 100-godišnjak je na maratonu u Torontu završio za 8 sati, 25 minuta i 16 sekundi. Impresivno za te godine, zar ne?!

# Najmlađi maratonac na svetu je takođe Indijac – Budhia Singh. On je završio 48 maratona pre svog petog rođendana.

# Mame dojilje imaju kiselije mleko. Brojne trkačice ne prestaju svoje treninge uprkos trudnoći ili pak odmah po porođaju se vraćaju na stazu. Međutim, majčinsko mleko nakon intenzivnog trenažnog treninga postaje kiselije. Uzrok tome je što se mlečna kiselina proizvedena tokom napornih treninga apsorbuje u mleko i menja njegov ukus.

#Trkači koji trče 20-30 km nedeljno imaju jači imuni sistem i manje su skloni prehladama.

# Redovni treninzi dobri su za poboljšanje dugotrajne stabilnosti kostiju, odnosno 15-20 minuta trčanja tri puta nedeljno mogu povećati mineralnu gustinu kostiju.

# Francuski ultramaratonac Serž Džirard nosilac je svetskog rekorda trčeći 365 dana u godini i to širom sveta. Serž je trčao svaki dan godinu dana, prešao je ukupno 25 zemalja i istrčao ukupno 27.011 kilometara. WoooooW!!!!

Serž Džirard

# Nemac Ahim Aretz drži svetski rekord u maratonu u trčanju u nazad. Na Frankfurtskom maratonu 2010. prešao je ciljnu liniju za 3 sata, 42 minuta i 41 sekundu.

# Za razliku od muškaraca, žene obično brže trče drugu polovinu maratona (tzv. negativni split). Ova informacija dobijena analizom 300.000 rezultata sa Čikago Maratona.

Advertisement. Scroll to continue reading.

# Uticaj trčanja na seks i orgazme – istraživanja kažu da trkači koji trče 3-4 puta nedeljno imaju 30% više seksa, a da broj orgazama poraste za 26%.

# Kenijac Eliud Kipchoge je najbrži maratonac na svetu. Postavio je svetski rekord od 2 sata, 1 minut i 39 sekundi na Berlinskom maratonu 2018. godine.

# Najbrži trkač na svetu je jamajčanski sprinter Usain Bolt. Nosilac je svetskog rekorda u sprintu od 100 metara (9,58 sekundi) i 200 metara (19,19 sekundi). Njegova maksimalna brzina je 44,72 km/h. Potpuni car, zar ne?

*Tekst nastao inspirisan sajtom www.runnersworld.com

1 Comment

1 Comment

  1. Dušan Popović

    12.02.2022 at 08:02

    Ne brukajte se i brzo izmenite ko drži rekord u maratonu.

Uključi se u diskusiju

Advertisement

Advertisement
Advertisement

Trčite li vi po kiši?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Povezani članci

Gedžeti za trčanje

Lululemon, poznata kanadska sportska marka, je izbacila Blissfeel, svoje prve ženske patike za trčanje. Prve Lululemon ženske patike za trčanje Lululemon je godinama nagoveštavao...

Trening

Pušenje je štetno za zdravlje i to već svi znamo. Međutim to ne menja činjenicu da je preteško sa ovom lošom navikom prestati. Čak...

Najave trka

Nešto novo i atraktivno na trail mapi Balkana! Trka koja pretenduje da postane najizazovnija u regiji – Pelister Unique Trail Marathon. Prenosimo poziv organizatora,...

Motivacija

Šta uzvikujete da ohrabrite trkače na trci? “Možeš ti to? Ajdeee? Još malo do kraja?” Ako niste baš sigurni šta radi a šta ne,...