Vesti

Nakon afere sa Salazorom, smena direktora u Najkiju. Marka Parkera menja Džon Donahju [DO#060]

Nema komentara

BLIC: Generalni direktor Najkija, Mark Parker, uz čiju je pomoć kompanija zabeležila veliki rast, ali i čiji je mandat obeležilo nekoliko kontroverzi u sportskom gigantu, dao je ostavku.

Upravljačku palicu će, kako piše “New York Times”, preuzeti veteran tehnološke industrije Džon Donahju, član Najkove Uprave i bivši šef “Ibeja”, kako bi ubrzao digitalnu transformaciju kompanije. Parker će, ipak, sesti na stolicu predsednika Uprave i blisko će sarađivati s Donahjuom.

Ova promena došla je u vreme više nego pozitivnih poslovnih rezultata kompanije. U poslednje se tri godine vrednost Najkijevih deonica gotovo udvostručila, čime je tržišna vrednost kompanije skočila na otprilike 150 milijardi dolara.

To se odrazilo i na rast kompanije na ključnim tržištima poput kineskog, kao i na direktnu prodaju, kako putem interneta, tako i u radnjama. U poslednjoj su fiskalnoj godini, koja je završila poslednjim danom maja, prihodi najvećeg svetskog sportskog brenda narasli 7,5 odsto, na 39,1 milijardu dolara.

Najki dominira tržištem i ima gotovo dvostruko veće prihode od svog najvećeg rivala, Adidasa.

No, osim što kompanija u zadnje vreme beleži rast, počela je da niže i skandale. Prošle godine, na primer, Parker je morao da se izvine jer je “dozvolio korporativnu kulturu koja isključuje deo osoblja te nije ozbiljno shvatio pritužbe vezane za radnu atmosferu.

Ostavka je usledila nakon nekoliko burnih nedelja i optužbi za nepropisno ponašanje koje je podnela grupa žena zaposlenih u Najkiju.

Preciznije, svoje su radno okruženje opisale kao “toksični muški klub” s pojašnjenjem da su bile marginalizovane na sastancima, da im je napredovanje bilo onemogućeno te da su bile seksualno zlostavljane. Rezultat toga bilo je otpuštanje desetak direktora u kompaniji, kako muških, tako i ženskih.

Alberto Salazar tracks Galen Rupp’s pace in the 10,000 meter run during the USATF Outdoor Championships at Hayward Field, in Eugene, Oregon. Thomas Boyd/Staff LC-

Dodatno, ovog je meseca u javnost izašlo, odnosno antidopinška kontrola je otkrila da je trener trčanja Alberto Salazar, kojeg kompanija javno podržava, u nekoliko prilika obavestio Marka Parkera o svojim eksperimentima u kojima svojim trkačima daje zabranjenu kremu punu testosterona.

Veroljub: Zanimljivo je da je odmah po ovom oktriću, Salazarovi puleni Galen Rup i Mo Farah imali ne baš sjajne i zapažene rezultate na maratonu u Čikagu.

Antidopinška agencija Salazaru je zabranila takmičenja i treniranje na četiri godine. Komentarišući taj skandal šef Najkija naglasio je svoju podršku Salazaru i kazao kako će finansirati njegovu žalbu na sudu, ali je već nedelju dana kasnije obavestio svoje radnike da ukida Nike Oregon Project, elitnu grupu trčanja koju je trenirao Alberto Salazar.


Interesantno je da je novi CEO čovek koji je nakada vodio eBay i digitalnu kompaniju NewService, neko ko veoma duboko promišlja tehnologiju, pa se veruje da će i Nike da krene još više u tehnologiju i digital.

Dragoljub Milosavljević: ove zime dvorana, LSD na Adi, Linc, snaga i tehnika
Kakav je zaista uticaj misli na fizičko i psihičko zdravlje

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed