Vesti

Slušate li muziku dok trčite?

5 komentara

Mnogi rekreativci vole da slušaju muziku dok trče. Za tu namenu obično dobro dođe neki mp3/mp4/cd/mobilni, fm ili Ipod. Drugi, vole da osluškuju zvukove koji ih okružuju, da pričaju sa partnerom u toku trčanja… poneke zvuk disanja posebno koncetriše, te se zgrožavaju ove ideje u potpunosti. Neki trkački će vam čak reći da vi, u stvari, ne umete da uživate u trčanju, ako morate da slušate muziku. No, mi se trudimo nikoga da ne osuđujemo. Svakome po ukusu.

Ova podela među trkačima je, naravno, veštačka. Često svako ima neku svoju priču. Ponekad pojedinci slušaju muziku na dugim i sporim treninzima kada treninzi mogu da potraju i po par sati… drugi kombinujući različite pesme na plejlisti mogu da urade odličan fartlek trening u kome u toku „jakih pesama“ se ide brže, a one sporije služe za odmor.

Muzika kao doping

Najčešće trkači koji slušaju muziku trče u tempu muzike. Muzika može biti sjajno sredstvo za motivaciju, pa je zato i koriste u aerobik studijima gde se obavezno trenira uz muziku. Rađena su istraživanja u kojima se došlo do zaključka da muzika može da poboljša rezultate trkača. Budite oprezni na trkama jer jaka muzika koja diže može da vam da lažni osećaj snage, te se možete preforsirati i na kraju odustati.

[poll id=“15″]

Gedžeti za trčanje

Ako obožavate da trčite uz muziku, biće vam potreban odgovarajući gedžet i omiljena muzika na vašem uređaju. Važno je da znate da je uređaj treba da bude što manji kako ne bi skakao u vašem džepu. Postoje specijalne fotrole za uređaje poput IPhone koje se kače oko nadlaktice i koje su spravljena za trkače i trkačice. Još jedna stvar su i dobre slušalice koje ne spadaju i koje su otporne na vodu i znoj 🙂

Oprezno sa muzikom u ušima

Ako trčite u naselju, blizu saobraćaja, slušanje muzike može biti opasno jer nećete čuti motorizovane učesnike u saobraćaju. Sa muzikom u ušima nećete čuti da li vam se približava automobil ili čopor pasa. Budite pažljivi. U ovim slučajevima se muzika ne preporučuje, a naš savet je da muziku stišate dok ne stignete na stazu predviđenu za trčanje.

Podelite sa nama vašu muziku!

Voleli bismo da čujemo šta vi slušate dok trčite (osim u slučaju da slušate hardcore narodnjake :)) Ukoliko želite da podelite vašu listu za trčanje, slobodno je postavite u komentarima. Mi smo našu počeli da formiramo na Trčanje.rs Youtube kanalu.

Novi oblici članstva u RRC Trčanje.rs
Reč trenera za mart 2011: Formiranje trkačkih grupa

Povezani članci

5 komentara. Leave new

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed

Exit mobile version