Connect with us

Hi, what are you looking for?

Vesti

Slušate li muziku dok trčite?

Trčanje na traci ume da bude dosadno bez muzike

Mnogi rekreativci vole da slušaju muziku dok trče. Za tu namenu obično dobro dođe neki mp3/mp4/cd/mobilni, fm ili Ipod. Drugi, vole da osluškuju zvukove koji ih okružuju, da pričaju sa partnerom u toku trčanja… poneke zvuk disanja posebno koncetriše, te se zgrožavaju ove ideje u potpunosti. Neki trkački će vam čak reći da vi, u stvari, ne umete da uživate u trčanju, ako morate da slušate muziku. No, mi se trudimo nikoga da ne osuđujemo. Svakome po ukusu.

Ova podela među trkačima je, naravno, veštačka. Često svako ima neku svoju priču. Ponekad pojedinci slušaju muziku na dugim i sporim treninzima kada treninzi mogu da potraju i po par sati… drugi kombinujući različite pesme na plejlisti mogu da urade odličan fartlek trening u kome u toku “jakih pesama” se ide brže, a one sporije služe za odmor.

Muzika kao doping

Najčešće trkači koji slušaju muziku trče u tempu muzike. Muzika može biti sjajno sredstvo za motivaciju, pa je zato i koriste u aerobik studijima gde se obavezno trenira uz muziku. Rađena su istraživanja u kojima se došlo do zaključka da muzika može da poboljša rezultate trkača. Budite oprezni na trkama jer jaka muzika koja diže može da vam da lažni osećaj snage, te se možete preforsirati i na kraju odustati.

Da li slušate muziku dok trčite?

Pogledaj rezultate

Loading ... Loading ...

Gedžeti za trčanje

Ako obožavate da trčite uz muziku, biće vam potreban odgovarajući gedžet i omiljena muzika na vašem uređaju. Važno je da znate da je uređaj treba da bude što manji kako ne bi skakao u vašem džepu. Postoje specijalne fotrole za uređaje poput IPhone koje se kače oko nadlaktice i koje su spravljena za trkače i trkačice. Još jedna stvar su i dobre slušalice koje ne spadaju i koje su otporne na vodu i znoj :)

Oprezno sa muzikom u ušima

Ako trčite u naselju, blizu saobraćaja, slušanje muzike može biti opasno jer nećete čuti motorizovane učesnike u saobraćaju. Sa muzikom u ušima nećete čuti da li vam se približava automobil ili čopor pasa. Budite pažljivi. U ovim slučajevima se muzika ne preporučuje, a naš savet je da muziku stišate dok ne stignete na stazu predviđenu za trčanje.

Podelite sa nama vašu muziku!

Voleli bismo da čujemo šta vi slušate dok trčite (osim u slučaju da slušate hardcore narodnjake :)) Ukoliko želite da podelite vašu listu za trčanje, slobodno je postavite u komentarima. Mi smo našu počeli da formiramo na Trčanje.rs Youtube kanalu.

Advertisement. Scroll to continue reading.
6 Comments

6 Comments

 1. trispeed

  06.03.2011 at 22:34

  Iz sopstvenog iskustva muziku najvise slusam na bajsu u periodu baznog treninga kada namam dovoljno motivacije. na rtcanj se dosta drmusam a kada je i slusam to je laganica.Na intervale treba se koncentrisati sto mi se ne uklapa sa muzicom. Dobro je slusati miziku kada imate konstantno jako oprerecenje jer time eleminisete neprijatan osecaj koji vas konstantno prati …

 2. Aleksandar

  08.03.2011 at 14:45

  Не слушам музику док трчим јер добар део моје стазе подразумева и локални пут, којим се крећу и аутомобили.
  Да слушам, моја музика за трчање би била нешто попут овог:

  http://www.youtube.com/watch?v=1hYV-JSjpyU&feature=related

  Мориконе је сјајан ;)

 3. Shimmy89

  15.09.2011 at 18:01

  hmmm, meni su problem samo slusalice za trcanje, kao vazna napomena je da se na trcanje nikad ne stavljaju 2 slusalice u uvo, vec samo jedna, uloga muzike nije da se audiofilski dozivi zvuk, vec motivacija, i konstantan tempo, ja trcim na 160bpm, to vam dodje tempo za 50ak minuta za 10km

 4. Milada Grabez

  09.09.2012 at 12:57

  cesto

Uključi se u diskusiju

Povezani članci