Trail & TrekingVesti

Skyrunning reprezentacija Srbije učestvuje na Skyrunning evropskom prvesntvu u Portugalu

Nema komentara

Portugal će ugostiti najbolje sportiste u Skyrunning disciplini iz dvadeset zemalja Evrope. Među najboljima sa kontinenta će se ovog puta takmičiti i Skyrunning tim iz Srbije i Crne Gore.

Šampionat Evrope u Skyrunning disciplini se održava svake dve godine. Ove godine će se trčati discipline SKY i SKYULTRA.

Šampionat se održava u periodu 19-20. novembra 2021. u Sao Pedro do Sulu, u severnom delu Portugala gde zahtevni teren pruža velikih 20% uspona uzbrdo u obe trke, Što će biti pravi izazov za nebeske trkače.

Registrovano je preko 100 sportista koji dolaze iz 20 zemalja Evrope među kojima su: Austrija, Belgija, Bugarska, Kipar, Češka, Danska, Mađarska, Italija, Crna Gora, Holandija, Severna Makedonija, Norveška, Portugal, Rusija, Srbija, Španija, Švedska, Švajcarska, Ukrajina…

SKYULTRA Pisao Extreme

Događaji počinju u petak, 19. novembra sa SKYULTRA trkom na Pisao Extreme-u, dugom 65 km sa 6.500 m vertikalnog uspona.

Koliko je ova trka izazovna i uzbudljiva pokazuje i to da je svetski šampion u skajraningu iz 2016. Stian Angermund-Vik iz Norveške bio na trci 2018. i pobedio ali se vratio 2019. da bi postavio rekord staze koji važi i danas i iznosi 9h54’40”. Rekord za žene je 14h51’38” i drži ga Portugalka Jocelina Ferreira.

Samo 30% učesnika koji startuju ovu trku uspe da pređe ciljnu liniju ove staze.

SKY Pisao Skyrunning

20. novembra na redu je disciplina SKY na veoma popularnoj Pisao Skirunning stazi dugoj 35 km sa 3.500 metara uspona. Rekorde na ovoj stazi drže Španac Fran Salgeiro u 4h40’53” za muškarce i Portugalka Sabina Markes u 6h25’03” za žene.

Evropsko prvenstvo u skajraningu otvoreno je samo za zvanične reprezentacije i imaće odvojen početak od događaja koji je otvoren za rekreativce. Petnaest medalja u dve discipline biće dodeljeno zajedno sa titulama šampiona Evrope u skajraningu.

Skyrunning reprezentacija Srbije i Crne Gore na Evropskom prvenstvu

skyrunning reprezentacija srbije 2021
Skyrunning reprezentacija Srbije pred polazak u Portugal
Photo: Fb/Skyrunning Serbia & Montenegro

Srbiju će predstavljati Pavle Varinac, Tatjana Jovanovic, Nikola Ilić, Lidija Radulović i Marija Kostić na Sky Race-u dok će Živko Tomić učestovati na Sky Ultri.
Crnu Goru će predstavljati Miluša Bošković na Sky Ultri.

1.000 trkača pobedilo najboljeg maratonca sveta Eliuda Kipčogea i zaradilo mesta na maratonu u Parizu 2024. na Olimpijskim igrama
Ako ste se odlučili da probate trail trčanje ove jeseni evo šta vam je neophodno od opreme
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed