Vesti

Škola triatlona 2011 [VIDEO]

12 komentara

Ove godine RRC Trčanje.rs je sproveo veliki broj akcija. Bili smo inovativni, dobro raspoloženi, aktivni i uspešni. O aktivnostima kluba čitajte na strani KLUB. Ovaj članak objavljujemo ponovo da se pred kraj godine podsetimo jedne od  lepih akcija u 2011. I naravno, jedva čekamo 2012.

Od 06. do 27. avgusta RRC Trčanje.rs je u okviru projekta Prvi pokret organizovalo Školu triatlona na Adi Ciganliji. Zahvaljujemo se Gradu Beogradu, Sekretarijatu za sport i omladinu i Kancelariji za mlade gradske uprave grada Beograda koji su podržali projekat i omogućili nam da ostvarimo naš veliki san i učinimo triatlon dostupnim svima koji su zainteresovani. Posebno hvala Mariji koja je verovala u nas i  strpljivo i nesebično podržavala proces nastajanja ideje i omogućila da svako od nas utka najbolje od sebe u koncept i realizaciju.

Po našem saznanju ovo je prvi put da se u Srbiji organizuje promocija i edukacija o triatlonu na ovakav način. Osnovni cilj Škole triatlona je bio da ljude koji se nikada nisu bavili triatlonom upozna sa ovim sportom, omogući im da probaju pojedinačno sva tri sporta, da uvežbavaju osnovne tehnike i da potom odrade završni ispit tj. urade mini trku.

Koncept promocije triatlona kroz školu je važan jer želimo da pošaljemo snažnu poruku pre svega mladim ljudima da se sport uči, da se kroz sport raste i razvija i da škola pruža i mogućnost i prilike da pravimo izbore na koji način želimo da se bavimo sobom. Kao i u svakoj školi učesnici su dobili i svoj priručnik o triatlonu. Sigurni smo da ako  je  našim trenerima triatlon život, tada je škola triatlona bila i vid životne škole.

Svako može da bude triatlonac/ka

Pošli smo od uverenja da svaka osoba bez obzira na pol i trenutnu fizičku spremnost  ima potencijala da završi triatlon. U ovom uverenju postoji i značajan preduslov a to je da je spremna da se posveti cilju, da radi na sebi, usavrši se u sva tri sporta i istraje, uloži dovoljno vremena, snage i energije da unapredi svoja sportsku spremnost. Tada, ona može da se oproba u ovoj sjajnoj i zahtevnoj  sportskoj disciplini i oseti njenu draž i punu lepotu.

Grupa od preko 20 polaznica i polaznika Škole je bila izuzetno heterogena. Razlikovali su se po uzrastu, polu, nivou fizičke kondicije, znanju tehnike plivanja, spretnosti na biciklu, po sportskom stažu. Zajedničko za sve je bila želja da probaju nešto novo. Osnovna poruka koja je upućena na Školi jeste da svako može da završi triatlon ukoliko vredno i pametno trenira. Tu poruku su i sami učesnici potvrdili završivši svoju prvu trku Mini triatlon.

Program Škole triatlona

Najveći izazovi za započinjanje škole trialona odnosili su se na koncept dostupan svima, motivaciju i bezbednost učesnika, omogućavanje treninga kroz koji će svako nešto da nauči.

Koncept

„Pri osmišljavanju programa za Školu triatlona glavno pitanje koje se postavlja je kako da se jedan tako kompleksan sport predstavi početnicima. Kako da se premosti  jaz između vrhunskog sporta i rekreativnog i pošalje poruka da svako može da bude triatlonac/ka? U tome smo uspeli vešto kombinujući teorijksi i praktičan rad“, rekao je Ivan Radenković, trener RRC.

Program Škole triatlona se satojao iz teorijskog i praktičnog dela.

U okviru  teorijskog dela smo se bavili temama kao što su:

 • definicija triatlona
 • nastanak triatlona
 • distance trka u triatlonu
 • oprema za triatlon
 • tehnika sve tri discipline
 • trening u triatlonu
 • ishrana i suplementacija triatlonaca

U okviru  praktičnog dela programa isprobavali smo segmente triatlona kao što su:

 • tehnika plivanja
 • start iz vode
 • plivanje u grupi
 • tranzicija između plivanja i biciklistiočkig segmenta (T1)
 • vožnja bicikla u grupi
 • tranzicija posle vožnje bicikla i pre trčanja (T2)
 • trčanje neposredno po silasku sa bicikla

Pokazalo se da je koncept bio dobitna kombinacija i da je odgovorio na različite potrebe naših učesnika. Svako je dobio priliku da nauči i isproba sve ono što je kroz teoriju ponuđeno i dobije savet kako da unapredi sopstvene veštine. Iz dana u dan, i iz časa u čas, učesnici su mogli da osete kako napreduju, a samim tim rasla je i njihova motivacija.

Bezbednost

„Na samom startu škole najveća bojazan je bila da se koncipira program i obezbede uslovi da se niko od učesnika ne povredi jer su svi učesnici po prvi put bili u prilici da iskuse triatlon kao metodu treninga i takmičenja. Zahvaljujući dobroj organizaciji dogadjaja, jasnoći u radu i instrukcijama kao i sjajnim učešćem, punoj pažnji i saradnji učesnici su sve zahteve sa lakoćom i uživanjem savladali.“,  rekao je Goran Mišić, triatlonac i trener škole.

Završni ispit na Školi triatlona – Mini triatlon

Vrhunac programa je bio završni ispit Škole triatlona. U školi se stvorila takva atmosfera da su svi žarko želeli da konačno iskuse trku. Svi polaznici su na poslednjem času škole dobili tu priliku da urade svoj prvi triatlon.


Organizovana  je Mini triatlon trka (300m plivanje – 8 km bicikla – 2 km trčanja) gde su polaznici potvrdili  stečeno znanje i mnogi od njih se motivisali da nastave dalje da treniraju. Školska trka je ispunjavala organizaciono sve uslove kao i prava triatlonska trka. Na kraju Škole triatlona dodeljeni su sertifikati o učešću i uspešnom završetku škole.

Motivacija

,,Na kraju prorama mogu reći da kao i za sve u životu, kada smo motivisani, život omogući prilike da svoje ideje i ciljeve i ostvarimo. Kada govorim o motivaciji govorim i o svojoj i o motivaciji učesnika. Lično duboko verujem u sport kojim se bavim već dvadeset godina, i motivisan sam da svoje znanje i iskustvo iz ovog prelepog sporta prenesem i da se ideja o triatlonu širi.

Bilo mi je važno i uspeli smo da učesnici upiju našu viziju triatlona, naša iskustva, naše savete, naše ideje. Uspeli smo da motivaciju održimo na najvišem nivou u toku trajanja škole i po sopstvenoj proceni od svih polaznika škole na kraju dobili smo i buduće takmičare u punoj triatlonskoj ideji.

Motivacija i bezbednost

U organizaciji škole ove dve ideje su se itekako preplitale. Triatlon je zahtevan ne samo fizički, već i organizaciono oko  neophodne opreme. Ponosan sam što su svi na kraju kursa razumeli razloge našeg insistiranja i imali biciklističke kacige, što je nemerljiv doprinos ličnoj bezbednosti na drumu,’’ rekao je Goran.

Šta su rekli polaznici o Školi triatlona?

Uzvici koji mogu da dočaraju atmosferu posle trke su glasili ovako: “Ludilo !!! Završio sam triatlon!” ili “Hoću još!”

Možda na najbolji način Školu triatlona opisuje komentar jedne od učesnica:

“Prvi moj dodir sa triatlonom je (kontakt) sa vama. Oduševljena sam i volela bih kada se ne bi završilo samo na Školi. Treneri su jako ljubazni i dostupni, sve što  sam saznala je od njih. Organizacija je perfektna. Bilo mi je mnogo, mnogo … dobro. Kad god, ali bi bilo lepo da se ovo nastavi.”

Rezultati

Iako nije bilo proglašenja pobednika, jer tog dana pobednik je bio svako ko je učestvovao u trci,  s ponosom objavljujemo lisu sa rezultatima Mini triatlona (300m plivanje – 8 km bicikla – 2 km trčanja):

 1. Vuk Terzin 33’44’’
 2. Ivan Miškeljin 34’42’’
 3. Nemanja Katanić 36’06’’
 4. Luka Ilić 37’04’’
 5. Nenad Kovač 38’00’’
 6. Srđan Kulić 38’37’’
 7. Vitomir Prostran 38’38’’
 8. Uroš Maksimović 39’20’’
 9. Tepić Aleksandar 40’06’’
 10. Mima Vasiljević 40’18’’
 11. Aleksandar Crveni 40’19’’
 12. Miloš Andrić 41’25’’
 13. Bojana Mitrović 41’35’’
 14. Aleksandar Serafimovski 41’49’’
 15. Nevena Popović 42’55’’
 16. Marija Mitrović 43’44’’
 17. Bojana Jovanović 45’17’’
 18. Miloš Đikić 45’17’’
 19. Marina Vasić – nije zavrišila trku
,,Za jako kratko vreme učesnici škole su jako puno napredovali, pogotovu u plivačkom segmentu nastave, jer je to najkompleksnija od sve tri discipline. U sve tri discipline (plivanje, bicikl, trčanje) je postignut rezultat prema kome se stremilo, čak i preko očekivanja, i ja kao trener moram da izrazim svoje pozitivno mišljenje  vezano za sve učesnike i da kažem koliko su se dobro pokazali i prilagodili ovoj, za njih, totalno novoj sportskoj disciplini, u veoma kratkom vremenskom periodu“, rekao je Nikola Jevtić, triatlonac, trener i demonstrator u okviru škole.

O Školi triatlona

,Škola u trajanju od nekoliko časova je samo proba izazova koji stoji pred budućim takmičarima. Škola je predstavila čaroliju jednog zahtevnog sporta i da bi se zaista neko ozbiljno bavio triatlonom neophodno je puno rada, puno sati treninga, značajnog odricanja.

Već se par učesnika raspitivalo oko kupovine boljih i bržih bicikala. Ima i ideja da se ide na 70.3 IM Sankt Polten. Svi učesnici sada znaju da moraju puno da rade na sebi, na tehnici svih disciplina i na opremi koju moraju da nabave za tako važne događaje. Kao trener i triatlonac mislim da ako istinski žele to mogu i da urade. Smatraću ličnim uspehom i biću veoma zadovoljan ako se samo jedan polaznik naše škole odvaži da proba i završi IM…’’, rekao je Goran.

,,Kao jedan od trenera i demonstrator u toku izvođenja praktičnog dela nastave, mogu reći da je ceo ovaj projekat prošao po mom mišljenju na izuzetno zadovoljavajućem nivou. Za mene ovaj projekat Škole triatlona znači uspeh za samog sebe kao trenera, a i ujedno deo celokupnog plana promovisanja triatlona i uopšte zdravog načina života kod nas, i nadam se da će ovako nešto biti organizovano i sledeće godine, kada će verujem biti još više zainteresovanih ljudi za ovaj način života.

I na kraju moram se zahvaliti Sportskom klubu Trčanje.rs, koji je hrabro na sebe preuzeo odgovornost oraganizovanja, ovog nimalo lakog pokreta, i što su uspeli da svojom sportskom kampanjom, i pozitivnom stavu, u toliko velikom broju privuku mlade ljude.

Pozivam sve koji su bili učesnici i polaznici Škole triatlona, ove godine, da i sledeće godine budu deo sličnog projekta i da svojim angažovanjem privuku još veči broj ljudi, kako bi ovaj sport zaživeošto  kod nas, što više” rekao je Nikola.

Škola se nastavlja

Jasno je da su uslovi za treniranje triatlona u našem gradu nedovoljni i da je potrebno dobro osmisliti koncept ne samo vremena već i mesta treninga, koncept obuke i instruisanja. Kao što su naši polaznici već izrazili da žele,  škola kao koncept se nastavlja, pružaće mogućnost za individualni i grupni rad sa polaznicima kao i mentorski progam koji će omogućiti da svaki učesnik bude osnažen da ostvari svoj postavljeni cilj u skladu da sposobnostima i mogućnostima.

The Best of 2011
Prvo trčanje u novoj godini – Trčanje.rs Open Run 1.1. 2012

Povezani članci

12 komentara. Leave new

 • kako se shkola nastavlja? gde? kad?

  Odgovori
 • Da i mene interesuje, pogotovu sto ima ljudi koji su sigurno zainteresovani za zajednicke treninge, a nekada je tako lakse odraditi u grupi. Ukoliko ima nekih planova, nadam se da cete obavestiti na vreme. Na zalost zbog obaveza nisam bio u mogucnosti da se organizujem, ali sada je to drugacije pa me zivo interesuje da podelim iskustvo sa ljudima koji su vec prosli „dril“

  Odgovori
 • da li ce ponovo biti odrzana skola triatlona

  Odgovori
 • Ima li šanse da se trcanje.rs registruje kao triatlon klub? Stvarno je sramota da u Beogradu nemamo ni jedan ozbiljan TK. Znam da je interesovanje relativno malo, ali sam siguran da možemo da izguramo bar jedan! Ove godine sam imao par triatlona, iskustvo je sjajno, atmosfera odlična, takmičenje protiv sebe, a ne protiv drugih, ispitivanje svojih mogućnosti, granica… Sjajan sport.

  Odgovori
 • Nisam siguran da ima potrebe da se Trcanje.rs regisruje kao tiriatlon klub. Mislim da je dovoljno samo organizovati u okviru Trcanje.rs Odsek za triatlon koji ce se baviti svim pitanjiam vezanim za ovaj sport.

  Odgovori
 • Veroljub Zmijanac
  septembar 7, 2011 09:25

  Drago društvo, drago mi je da smo vas malo zainteresovali. Celu ovu nedelju smo posvetili triatlonu, baš zbog toga 🙂

  Evo odgovara:Škola triatlona, kao projekat se nastavlja. Svake godine, i to verovatno u avgustu 🙂 Pre svega u planu je letnja škola trialtona, u međupauzi prolećne i jesenje trkačke sezone. Takođe, zbog organizacionih uslova (besplatno plivanje u Adi) i dobrog vremena za vožnju bajka, za sada ne planiramo da radimo triatlon školu u drugim periodima. 

  Trčanje.rs neće biti triatlon Klub, ali ćemo zasigurno u 2012. ponuditi neki vid usluge za sve one koji bi da počnu ili da se kontinuirano bave triatlonom. Sa informacijama o svemu vezanom za triatlon najranije 1.11. 

  Slobodno pitajte, ali i ostavite komentar, šta bi vi očekivali od usluga od jednog, da kažem, triatlon kluba.

  Odgovori
  • Pa po meni
   pre svega organizovane treninge, kao i ukljucivenje u uniju, jer onda klub ima i smisla. Kada kazem organizovane treninge tu mislim na „bricks“ treninge, jer pojedinacno moze bilo ko i bilo kako da se organizuje. Ovako morali bi da vodimo racuna o mestima za tranziciju, sto se tice tehnickog dela tu se podrazumeva plan i program odobren i uradjen od strane iskusnih trenera, eventualno nabavka i distribucija opreme. Naravno ja pricam u svoje ime, ali kao zainteresovana stranka, spreman sam da platim ovakvu vrstu usluge, u svojoj blizini nemam triatlon klub pa svaku slicnu inicijativu pozdravaljam

   Odgovori
 • odlicno samo napred zelim vam sto vise skolaraca posebno dece

  Odgovori
 • Da li ce biti triatlon skole i na leto 2014 ?

  Odgovori

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed