Vesti

Skakavac Trail – trka u kojoj se uživa i koja ostavlja trag

Nema komentara

Prenosimo vam utiske organizatora Skakavac Trail trke o kojoj smo čuli samo reči hvale, a koju smo ubeležili u tefter za narednu godinu.

U subotu, 29.septembra 2018. godine održan je 2. Skakavac Trail uz podršku Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, koji je specijalni partner ovog događaja.

Vodeći se jednim od najpoznatijih sportskih slogana „Citius, Altius, Fortius” odnosno u prevodu “Brže, više, jače”, organizator Skakavac Traila, Planinarsko društvo Skakavac je uložilo napor kako bi ovogodišnja trka bila bolja i ponudila više trkačima.

Foto: Dado Veron

Tako su se ove godine trkači mogli prijaviti na tri trke različitih dužina, od 18, 32 i 43 kilometra od kojih se svaka boduje sa ITRA i UTMB® kvalifikacijskim bodovima.

U okviru pripreme za trku volonteri Planinarskog društva Skakavac su trasirali i trajnom markacijom obeležili staze u dužini od 55 kilometara, što će koristiti svim građanima koji se bave trčanjem, planinarenjem ili šetnjom. Nekoliko dana pre same trke su postavljene i privremene markacije kao i kese za otpatke, koje timovi udruženja uklanjaju kako bi prirodni ambijent ostao čist i netaknut.

Za drugi Skakavac Trail se prijavilo preko 230 takmičara iz deset zemalja a pored Bosne i Hercegovine te susednih Hrvatske i Srbije, tu su i učesnici iz Slovenije, Poljske, Irske, Slovačke, Švedske, Austrije te SAD-a od kojih je njih 200 uzelo učešće na dan trke.

 

Foto: Hanifa Terzić

U trci od 43 kilometra i 2100 m uspona u ženskoj konkurenciji prvo mesto zauzela je Jasmina Kavazović (BiH), drugo mesto Anela Muhtarević (BiH) dok je treće mesto osvojila Ivana Ivandija iz Hrvatske.

U muškoj konkurenciji prvi je bio Rafal Klecha iz Poljske, a slede ga Marko Starčević iz BiH na drugom, te Mirsad Abdaković na trećem mestu.

U trci od 32 kilometra i 1270m uspona prva je bila bosanka Šejla Kapetanović-Jenko, drugo mesto je osvojila Tara Gaines iz Sjedinjenih Američkih država, a treća je Anita Pašagić Kapetanović iz Bosne i Hercegovine.

U muškoj konkurenciji je bio prvi poljak Dawid Studecki, na drugom mestu je Kornej Arkoš iz BiH te na trećem mestu, takođe bosanac Irhad Suljić.

U najkraćoj trci od 18 kilometara sa usponom od 830m, u ženskoj konkurenciji su sva tri prva mesta osvojile bosanke i to prvo mesto Amila Štaljo, druga je bila Aida Džafić, a treća Emina Mahmutović.

Svi pobednici su dobili vriedne nagrade koje su obezbedili Skakavac Trail, Hotel Termag, US Pollo, GBT i Outdoor Shop. Sve takmičare i posetioce na cilju je dočekalo dobro poznato bosanskohercegovačko gostoprimstvo i odlična zabava uz proizvode partnera trke, te bend Letu Štuke.

Učesnici trke su i više nego zadovoljni samom organizacijom i kažu da će se naredne godine zasigurno vratiti.

Foto: Dado Veron

Za uspeh koji je postigao Skakavac Trail su zaslužne i sledeće institucije kao i partneri koju su pružili podršku realizaciji ove međunarodne utrke: Turistička zajednica KS, Ministarstvo kulture i sporta KS, opštine Stari Grad Sarajevo i Vogošća, Ustanova za zaštićena prirodna područja KS, Zavod za očuvanje kulturno-istorijskog naslijeđa Sarajevo, Federalna uprava Civilne zaštite, Crveni križ Kantona Sarajevo,  JP Sarajevo šume, JP Aerodrom Sarajevo kao i značajan broj društveno-odgovornih privrednih subjekata.

Za sve one koji još uvijek nisu iskusili predivne staze i prirodu koja oduzima dah, pozivamo vas da nam se pridružite naredne godine na Skakavac Trailu koji će se realizovati 28.09.2019.godine.

Drugi Kostolački polumaraton – izveštaj sa Trke legionara!
Kipčoge nije dobio svoju agegrup plaketu? Kuda ide ovaj svet!
Tags:

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed