Vesti

Skakač i dvojica zvaničnika iz Albanije suspendovani zbog navoda da su lažirali podatke za kvalifikovanje na OI

Nema komentara

Skakač iz Albanije, Izmir Smajlaj i dvojica zvaničnika su privremeno susendovani od strane Atletske jedinice za integritet (AIU) zbog navoda da su podneli lažne podatke kako bi se Smajlaj kvalifikovao na Olimpijske igre u Tokiju, navodi Assosiated Press.

AIU je 9. decembra saopštila da je optužila Smajlaja, predsednika albanske atletske federacije Đeđa Rulija i generalnog sekretara federacije Nikolina Dionisija za disciplinske prekršaje zbog takmičenja održanog u Albaniji u maju 2021., dva meseca pre Olimpijskih igara u Tokiju.

Za pobednika takmičenja u Tirani gde je nekadašnjem prvaku Evrope izmeren skok od 8,16 metara, što je novi nacionalni rekord ove države, proglašen je Smajlaj. „Navodno je dostavljena lažna informacija Svetskoj atletici i AIU-u u prilog Smajlajevom rezultatu“, saopštila je AIU.

Njegov najveći uspeh bio je na dvoranskom prvenstvu Evrope u Beogradu 2017. kada se ”popeo na krov starog kontinenta” skokom od 8,08 metara.

Skok od 8,16 metara nije bio dovoljan

Smajlajev rezultat od 8,16 m nije bio dovoljan za kvalifikacije na Olimpijske igre. Međutim dobio je mesto po „pravilu univerzalnosti“ . Što znači da je moglo da se napravi izuzeće za države koje nemaju ni jednu normu. Ovaj izuzetak dozvoljava manjim zemljama da pošalju jednog atletičara i jednu atletičarku na olimpijske staze ako su blizu standarda. Takmičari i dalje moraju da dostave dokaze da su ispunili određeni standard da bi se takmičili.

Smajlaj je u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2020. skočio 7,86 metara, ali nije uspeo da se plasira u finale.

Albanija je bila jedna od sedam zemalja na „listi posmatranja manipulacije konkurencijom” uz Tursku, Uzbekistan, Moldaviju, Gruziju, Kirgistan i Jermeniju.

Ovo svakako nije prvi put da su rezultati kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju navodno lažirani. Svetsko upravno telo za plivanje, FINA, saopštilo je da je prošle godine bilo sličnih situacija oko dva plivačka mitinga u Uzbekistanu neposredno pre Olimpijskih igara i odbila je da prizna rezultate.

Indijski plivač koji je učestvovao na jednom od mitinga rekao je da su rezultati lažirani i da mu je ponuđen mito da ćuti.

Fotografija: Atlex.rs

Ako želite da trčite maraton na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. morate biti baš brzi
Angelina Topić oborila rekord star 38 godina
Tags: , , ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed