* NaslovnaTrkeVesti

Sistem javnih ocena trka u Srbiji kulminiraće nagradom Trčanje.rs za najbolju trku godine u decembru 2020. Evo na šta treba da obratite pažnju.

Nema komentara

U okviru nove programske šeme TRČANJE.RS sa ciljem da budemo još bolji servis svim trkačima u Srbiji i regionu, u 2020. godini uvodimo javni sistem ocenjivanja trka. Bolje ocenjene trke, biće ujedno i bolje preporuke za sve trkače.

Kulminacija nas čega u decembru 2020. godine kada ćemo dodeliti i nagradu za NAJBOLJU TRKU GODINE U SRBIJI.

Sistem je građen po ugledu na sisteme koje već koristite kada rezervišete smeštaj Booking.com ili idete u restoran TripAdvisor.

Šta kažu trkači, šta je vama najvažnije?

U našoj velikoj godišnjoj anketi (popunite je za 2020!) imali smo pitanje koja vam je omiljena trka i zašto, a koja najgora i zašto? Odgovori su bili … šarenoliki.

Iste trke javljale su se u obe kolone, nekada su razlozi bili objektivni (loša organizacija, falilo okrepe) nekada jako subjektivni (padala je kiša – sijalo je sunce, postigla sam lični rekord…) 

KRATAK ZAKLJUČAK: Trkači ne odvajaju jasno organizacioni deo trke od ličnog utiska, što sve vodi subjektivnoj oceni.

Na pitanje, šta je najvažniji parametar pri odabiru trke (birana su 3 odgovora od 10 ponuđenih odgovara), glasovi su išli ovako:

Ako zanemarimo zanimljivost grada, najčešći odgovor, na šta organizatori prosto ne mogu da utiču, slede zanimljivost staze, društvo i lični rekord kao odgovori. Cena startnine je svakako bitna, ali startni paket je tu u drugom planu. 

Subjektivnost ocene reportera

Od samog početka rada na sajtu imamo rubriku koja se zove reportaža sa trke, danas nam je to rubrika „Trkač reporter„.

Svaki put kada mi pišemo ili dobijemo reportažu sa trke, iznova smo svesni bolne činjenice da nam se ukusi možda razlikuju, da je jedan trkač video okrepu, drugi nije, da je različit utisak onoga ko je istrčao polumaraton za 70 min i onoga ko je stigao među poslednjima sa 3 sata zaostatka.

Sve ovo vodi nas ka neumitnom zaključku da nam je potreban standardizovan i transparentan sistem ocenjivanja, koji bi trkač reporter primenio, a koji se zasniva na onome što trkači baš žele da vide i osete na trci.

Osnovanost kriterijuma

U nastavku će biti prikazani dati kriterijumi, koji se delimično zasnivaju na standardima koje propisuju Evropska atletika u programu „Running for all“, a koji su bili deo razmatranja standarda koje Atletski savez Srbije razvija.

Ono što je važno, centralizovani sistem ocena trka proširen je na lično iskustvo trkača koje nije samo iskustvo atletskog takmičara. Možemo reći da smo unapredili atletske standarde i otvorili ih za sve trkače, bilo da trče trail, zabavne, tematske ili poslovne trke, koristeći nove tehnologije.

Sistem ocenjivanja trka: (1) Ocena reportera + (2) Ocena javnosti

Trkači reporteri po kriterijumima daju svoju ocenu. To je (decimalna) ocena koja ide od 1.1 do 5.0. Za svaki kriterijum (A, B, C) Reporteri daju ocenu, a prosečna ocena je onda ocena i trke.

Drugi deo ocene je javna ocena, koja ide od 1 do 5 i predstavlja prosečnu ocenu koju trkači mogu dati kliktanjem na zvezdice. Nažalost nemamo sistem kontrole ove ocene, ali ni Trip Advisor a ni Google nemaju tu vrstu kontrole, pa ostaje na čast svima koji budu ocenjivali.

Naravno, savet oranizatorima je da uvek rade internu, tj. privatnu evaluaciju događaja slanjem upitnika svim učesnicima na mejl, što je jedina prava ocena i podatak sa kojim možete unaprediti vaše trke.

(1) Ocena reportera, tj. ocena Trčanje.rs

Interno, odabrali smo sledeće kriterijume:

A) Registracija, briga o korisnicima i informisanje

  • Jednostavnost procesa registracije: Da li postoji online forma, na kojoj su sve info. Da li stiže povratni mejl? Preglednost sajta.
  • Načini plaćanja: Da li može online, karticama, iz više zemalja sveta
  • Informisanje:  Da li postoje jasne informacije? Da li se na pitanja na mejlu, društvenim mrežama odgovara brzo i profesionalno? Da li postoji javna startna lista?
  • Preuzimanje paketa: Kako je organizovano i koliko se čeka? Da li su volonteri ljubazni? Kako se rešavaju mogući problemi?

B) Iskustvo na trci

  • Staza: Zanimljivost – atraktivnost, težina, da li su krugovi ili iz komada, da li je obezbeđena, nema kola ni pešaka? Da li je prohodna?
  • Tačna kilometraža: Da li staza ima sertifikat, ako ne, da li Garmin pokazuje zadovoljavajuću tačnost.
  • Markacija na stazi: Da li su skretanja i kilometri jasno obeleženi?
  • Okrepa na stazi: Kvalitet osveženja i brojnost stanica u zavisnosti od vremenskih prilika
  • Garderoba i svlačionice: Brzo ostavljanje / preuzimanje. Postojanje mesta za presvlačenje za muškarce i žene.
  • Prateći zabavni i navijački program: Atraktivnost sporednih sadržaja, pre, u toku i posle trke. Bend, navijanje, ceremonija…
  • Okrepa na cilju: Kvalitet i da li je ima dovoljno. Minimum 400 ml vode po učesniku, za distance duže od 21k i izbor hrane.
  • WC: 1 toalet na 50 ljudi, muška i ženska svlačionica

C) Startni paket

  • Odnos cene i kvaliteta: Subjektivno ocenjivanje na osnovu proseka u Srbiji i regionu
  • Medalja: Lepa, zanimljiva, inovativna
  • Majica u paketu ili neki drugi poklon: kvalitet i dizajn ili inovacija
  • Pokloni u paketu: Diže ocenu za 0.5, rančevi, bafovi, držači za brojeve…

Šta ne ocenjujemo?

Kao što vidite neke stvari koje mi ne ocenujemo jesu prisutnost medicinskog osoblja, koja po Zakonu o sportu, mora da bude prisutna na trkama. Ne ocenjujemo broj trkača na trci, da li trka ima tendenciju rasta ili pada. Ne ocenjujemo saradnju sa lokalnom samoupravom ili slične stavke koje nemaju direktne veze sa iskustvom trkača, već su pre svega „posao organizatora koji je iza kulisa“.

(2) Ocena javnosti, tj. javna ocena svakog ko želi

Drugi deo ocene je javna ocena, koja ide od 1 do 5 i predstavlja prosečnu ocenu koju trkači mogu oceniti kliktanjem na zvezdice. Nažalost nemamo sistem kontrole ove ocene, ali ni Trip Advisor a ni Google nemaju tu vrstu kontrole, pa ostaje na čast svima koji budu ocenjivali.

Postani Trkač reporter!

Ako želiš da postaneš Trkač reporter i ujedno saradnik Trčanje.rs, možeš nam poslati zahtev i kratak CV na naš mejl kontakt@trcanje.rs. Trčanje.rs će izabrati 3-5 stalnih sradnika iz cele Srbije (2-3 iz Vojvodine, 1 iz Beograda i 1-2 iz centralne i južne Srbije) kao specijalne izveštavače u oblasti trčanja iz ovih delova zemlje. Više detalja uskoro!

Savet+ za organizatore

Trčanje.rs kao deo zajednice uvek radi sa svim zainteresovanim organizatorima i profesionalcima u oblasti trčanja za boljitak trčanja. Ukoliko imate komentare na predložene kriterijume, molim vas da nam ih pošaljete na veroljub@trcanje.rs.

Mislimo da su ocene trka i javne reportaže, kao i godišnje nagrade za najbolje trke, samo jedan od načina da delimo iskustvo, uvažimo izvrsne projekte i ukažemo na eventualne propuste.

Neverovatno, zaposleni u Švedskoj MORAJU da treniraju minimum 1x nedeljno
Top trail destinacije u 2019. godini: svi u prirodu
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed