U petak 12.3.2010. Igor Vujičić i ja smo bili na sastanku sa gospodinom Dejanom Nikolićem (direktorom trke), Aleksandrom Marinkovićem (zamenikom direktora) i Predragom Momirovićem (tehničkim direktorom) koji su nas ugostili u prostorijama Beogradskog maratona u Humskoj ulici. Neverovatno nam je drago da je Beogradski maraton prepoznao naš trud i zahvalni smo na ovom sastanku i mogućnošću da budemo glas učesnika maratona.

Pejsmejekri – prvi put u Srbiji?

Na sastanku smo predstavili sajt Trčanje.rs i našu organizaciju Aktivan život, uz sva postignuća u proteklih 8 meseci.  Sastanak smo nastavili predstavljanjem mini projekta i akcije “Trčite sa nama Beogradski polumaraton“, koja je bila i tema našeg razgovora.

Mogu reći da smo imali veoma efektivan sastanak i da smo obostrano zainteresovani da se saradnja u 2010 godini izvede na pravi način, kako bi sledeće godine, ukoliko se sve dobro pokaže (a ja znam da će tako i biti), nastavimo još ozbiljnije i još jače. Pored uzajamne medijske podrške i podrške Beogradskog maratona našoj akciji, već sada možemo da najavimo nekoliko interesantnih aktivnosti:

  • Pejsmejekeri (iliti trkači koji diktiraju tempo) – Želja nam je da po prvi put u Srbiji uvedemo pejsmejkere na jednu trku. Već sada imamo par prijavljenih pejsmejkera za polumaraton, a gospodin Nikolić je posebno izrazio želju za pejsmejekere za maraton i to u vremenima 4h, 5h i 6h. Zadatak pejsmejkera bi bio da trči što više konstatnom brzinom i da predvodi grupi trkača i trkačica do cilja u zadatom vremenu. Ukoliko već sada vidite sebe kao predovdnika grupe, prijavite se i zauzmite ovu važnu i odgovornu poziciju :)
  • Gostovanje na zajedničkim treninzima – Pozvali smo gospodina Nikolića da prisustvuje našim konstruktivnim druženjima nakon trčanja i dobili smo potvrdu da će sigurno neko iz Beogradskog maratona biti naš gost, te će ovo biti prilika i da čujemo kako teku pripreme i kako to izgleda organizovati jedan ogroman događaj sa par hiljada učesnika. Takođe, uz njihovu pomoć želimo da na naše zajedničke treninge dovedemo i Oliveru Jeftić i druge vrhunske atletičare koji će nama rekreativcima, nadamo se, preneti dobre savete i mnoštvo motivacije.
  • Predavanje: Šta vas očekuje na stazi Beogradskog maratona? – Predavanje i predstavljanje staze, poteškoća (uzbrdica i nizbrdica), plan hidratacije kao i razmena iskustva među trkačima i trkačicama biće ogranizovana 17.4. 2010. Voleli bismo da se prijem i predavanje održi u Skupštini Grada Beograda.
  • Besplatni brojevi preko sajta Trčanje.rs – Koliko god ovo bio super potez Beogradskog maratona da preko sajta Trčanje.rs podeli nekoliko besplatnih brojeva, ovo će biti za nas veoma teška odluka. Jer jednostavno za ovo kratko vreme kako postojim sakupili smo veliki broj prijatelja iz cele Srbije. Pored prijatelja tu su i naši polumaratonci iz akcije kojih već sada ima preko dvadesetak. Ukoliko imate ideje kako bismo mogli da napravimo što pravedniju podelu (a da ne bude neka dosadna lutrija), slobodno šaljite predloge.

Afirmativno, a ne o politici organizacije trke

Ono što smo Igor i ja, zajedno odlučili, jeste da kao vlasnici sajta i predstavnici organizacije, nismo hteli da komentarišemo i ulazimo u politiku organizacije maratona – znači nije bilo razgovora o ceni učešća (i ako je interesantno da Beogradski maraton svake godine ima različiti brend – te da je to standard koji je postavio Njujorški maraton, što predstavlja veliki trošak organizacije), okrepi na stazi, diplomama i drugim stvarima o kojima se ne pitamo. Jednostavno, naš razgovor se sve na ono što mi možemo da doprinesemo da ova trka popularizuje Beograd i rekreativno trčanje u Srbiji. Ovo su i naši zajednički ciljevi, oko kojih smo se svi složili, i to će biti pravac rada naše organizacije i ovog sajta u partnerstvu sa Beogradskim maratonom.
Ovo je i logički okvir i naš afirmativan stav koji negujemo na sajtu te vas molim da ostanete u okvirima kojima se bavimo.

Za sada toliko, jer su ovo samo skice stvari koje će biti organizvovane – kako i u kom obliku tek sledi da vidimo. Ja jedva čekam :)