Vesti

Psovanje i performanse – da li vam može pomoći u trčanju?

Nema komentara

Prema psihologiji i istraživanjima, psovanje utiče na performanse u sportu generalno, a samim tim, i u trčanju. BIlo da je u pitanju jedno u pm, ili je$%š ovo kada shvatite da ste prešli tek pola maratona… ovaj način izbacivanja frustracija može biti je#$%o dobar!

Brojne studije pokazuju da vas psovanje može učiniti angažovanijim sportistom. Od ublažavanja bola do izgradnje samopouzdanja, evo šta znamo o tome kako telo i um reaguju na psovke.

Tabu jezik i fizičke performanse

Prvo, psovke su katarzične. Studije su pokazale da izgovaranje psovki generalno povećava prag bola, što može biti koristno.

Studija iz 2020. objavljena u Frontiers in Psychology je ovu teoriju odvela korak dalje. Istraživači su pokušavali da shvate zašto poznate psovke utiču na našu percepciju bola i da li bi nove izmišljene reči mogle da izazovu isti efekat.

Iako su nove reči (kao što su fouch i twizpipe) ispitanici ocenili emotivnije i duhovitije, svakako nisu imale isti efekat kao f**k.

Koliko god izmišljali nove reči, ono što pravi razliku je naša odnos sa psovkama koje izgovaramo, odnosno kada i kako je učimo. Upravo to je faktor koji je utiče na smanjivanje bola.

Sa druge strane, studija iz 2020. je otkrila da što ste više naviknuti na psovanje, to je hipoalgetički efekat manji (smanjena osetljivost na bol).

Istraživanje je otkrilo da psovke mogu poboljšati performanse i na treninzima snage. Ono što je još uvek nepoznato je mehanizam koji stoji iza telesnog odgovora.

Jedno od mogućih objašnjenja moglo bi biti da psovke izazivaju agresivnu reakciju u nama, čime oslobađaju adrenalin. A znamo šta adrenalin može učiniti sa našim performansama. Međutim, ovu hipotezu je neophodno dodatno ispitati.

Psovke i smanjenjene frustracije

Korišćenje pokoje psovke može ublažiti stres, poboljšati izražavanje radosti ili čak izgraditi samopouzdanje. Psovanjem izražavamo emocije i sprečavamo preopterećenje.

Trčanje može biti emocionalna aktivnost u kojoj se možete osećati frustrirano, napeto, nesigurno, smireno, nadahnuto ili zahvalno. A psovke se mogu koristiti za izražavanje različitog raspona emocija i osećanja – pozitivnih ili negativnih.

Psovke dolaze sa svakim oblikom emocija i pojačavaju iskustvo.

Izražavanje ovih osećanja naglas dok trčite može pomoći da se mentalno odmorite od napora aktivnosti i nastavite dalje. Vokalizacije, bilo da se radi o recitovanju mantre, afirmaciji ili pevanju neke melodije, može postati vid meditacije i poslužiti kao resetovanje za poboljšanje fokusa.

Psovanje je više od psovke

Naravno, postoje trenuci kada je psovanje neprikladno ili nedozvoljeno. U tim slučajevima, obratite pažnju šta govorite. I zapamtite, prisiljavanje sebe da kažete neku psovku neće biti tako efikasno ako ste neko ko psovanje ne odobrava.

Sve se svodi na psihologiju ličnosti, i ono što funkcioniše za jednu osobu, svakako neće za drugu.

Psovke mogu učiniti da se osećate sigurnije u trenutku, ali je neophodno da se radi i na drugim taktikama. Redefinisanje neuspeha, prihvatanje fidbeka i korišćenje unutrašnje motivacije su samo neke od taktika koje mogu da poboljšaju samopouzdani način razmišljanja.

Psovke mogu poslužiti kao privremeno rešenje, ali razumevanje emocija koje stoje iza njih može pomoći da bolje razumete svoje nivoe samopouzdanja. Samim tim, razumevanje reči koje koristimo može pomoći da razvijete pozitivniji način razmišljanja.

Bez obzira na to da li psujete ili ne, razmišljanje o svom ponašanju i impulsima može pomoći da rastete i kao trkač i kao čovek. A ako vam je potrebno da viknete jedno je***e posle napornog treninga, i to je sasvim okej.

Da li vi psujete kad trčite? Koja vam je omiljena psovka? Pišite!

Da li je trčanje rešenje za ljubavne probleme?
Bivši direktor Portlandskog maratona optužen za proneveru
Tags: ,

Povezani članci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed